Καρκίνος τραχήλου μήτρας

Cervical cancer
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 22:44

Περίληψη

Ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας, τον τόπο δηλαδή στον οποίο ένα μωρό μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από έναν ιό που ονομάζεται HPV ο οποίος συνήθως μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.    Ο οργανισμός στις περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να καταπολεμήσει την HPV λοίμωξη αλλά μερικές φορές ο ιός οδηγεί σε καρκίνο.
 

Παράγοντες κινδύνου

Είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο αν καπνίζετε, αν έχετε πολλά παιδιά, αν χρησιμοποιείται αντισυλληπτικά χάπια για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν έχετε λοίμωξη HIV.

Εξετάσεις

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν προκαλεί κάποιο σύμπτωμα από την πρώτη στιγμή. Αργότερα, μπορεί να έχετε πυελικό πόνο ή αιμορραγία στον κόλπο. Συνήθως χρειάζονται αρκετά χρόνια για τα φυσιολογικά κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας για να μετατραπούν σε καρκινικά κύτταρα.

Διάγνωση

Ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τα ανώμαλα κύτταρα κάνοντας ένα τεστ Παπανικολάου, για να εξετάσει τα κύτταρα του τράχηλου της μήτρας. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα τεστ HPV. Εάν τα αποτελέσματά σας είναι ανώμαλα, μπορεί να χρειαστεί μια βιοψία ή άλλες εξετάσεις.
 
Αν κάνετε τακτικές απεικονίσεις, μπορείτε να βρείτε και να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα, πριν αυτά μετατραπούν σε καρκίνο.

Θεραπείες

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ή έναν συνδυασμό και των δύο. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου, από το εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και από το αν θα θέλατε να μείνετε έγκυος κάποια μέρα.
 
Τα εμβόλια μπορεί να προστατεύσουν από διάφορους τύπους HPV, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Πηγή:

National Library of Medicine