Πάγκρεας Καρκίνος

pancreas
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 22:49

Περίληψη

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας πίσω από το στομάχι,  μπροστά από τη σπονδυλική στήλη σας, και παράγει τα υγρά που βοηθούν στην διάλυση των τροφίμων και τις ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.    Ο καρκίνος του παγκρέατος αρχίζει συνήθως στα κύτταρα που παράγουν τους χυμούς αυτούς.  

Παράγοντες Κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος περιλαμβάνουν
• Το κάπνισμα
• Διαβήτης  μακροπρόθεσμος
• Χρόνια Παγκρεατίτιδα
• Ορισμένες κληρονομικές διαταραχές

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι δύσκολο να εμφανιστεί νωρίς και δεν προκαλεί συμπτώματα αμέσως. Όταν έχετε συμπτώματα, είναι συχνά ασαφή ή δεν μπορείτε να τα παρατηρήσετε. Περιλαμβάνουν κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών, πόνο στην κοιλιά και την πλάτη, απώλεια βάρους και κόπωση. Επίσης, επειδή το πάγκρεας είναι κρυμμένο πίσω από άλλα όργανα, οι γιατροί  δεν μπορούν να δουν ή να νιώσουν τους όγκους κατά τη διάρκεια συνήθων εξετάσεων.  

Διάγνωση

Οι γιατροί χρησιμοποιούν μια φυσική εξέταση, εξετάσεις αίματος, απεικονιστικές εξετάσεις, και μια βιοψία για να κάνουν την διάγνωση.

Αντιμετώπιση

Επειδή βρίσκεται συχνά αργά, και απλώνεται γρήγορα,  οι καρκίνοι του παγκρέατος είναι δύσκολο να θεραπευτούν.  Πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, και στοχευμένη θεραπεία.  Η Στοχευμένη θεραπεία χρησιμοποιεί ουσίες που επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτουν τα φυσιολογικά κύτταρα.

Πηγή:

National Library of Medicine