Σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις

staphylococcal infections
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 01/02/2018 - 13:29

Περίληψη

" Στάφ"  είναι συντόμευση για τον Σταφυλόκοκκο, έναν τύπο βακτηρίων. 

staphylococcal infections

 

 

 

 

Είδη Σταφυλόκοκκου

Υπάρχουν πάνω από 30 είδη, αλλά ο Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) προκαλεί τις περισσότερες  λοιμώξεις από Σταφυλόκοκκο  συμπεριλαμβανομένων:
• Λοιμώξεων του δέρματος
• Πνευμονία
• Τροφική δηλητηρίαση
• Σύνδρομο τοξικού σοκ
• Δηλητηρίαση του αίματος (βακτηριαιμία)

 

Προβολή

 


Λοιμώξεις του δέρματος από Σταφυλόκοκκο

 Οι λοιμώξεις του δέρματος είναι ο πιό κοινός τύπος.  Μπορεί να μοιάζει με σπυράκια τα οποία μπορεί να είναι κόκκινα, πρησμένα και επώδυνα, και μερικές φορές έχουν πύον ή άλλη παροχέτευση. Αυτά μπορούν να μετατραπούν σε μολυσματικό κηρίο, το οποίο μετατρέπεται σε μια κρούστα στο δέρμα, ή κυτταρίτιδα, μία πρησμένη, κόκκινη περιοχή του δέρματος που αισθάνεται ζεστό.

Μετάδοση

Ο καθένας μπορεί να κολλήσει μια μόλυνση από σταφυλόκοκκο του δέρματος. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να κολλήσετε, αν έχετε ένα κόψιμο ή αμυχή, ή έχετε επαφή με ένα άτομο ή επιφάνεια που έχει τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο σταφυλόκοκκος είναι να κρατήσετε τα χέρια και τις πληγές καθαρά.

Αντιμετώπιση

Οι περισσότερες λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο του δέρματος αντιμετωπίζονται εύκολα με αντιβιοτικά ή με αποστράγγιση της λοίμωξης.  Μερικά βακτήρια σταφυλόκοκκου όπως ο MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος) είναι ανθεκτικά σε ορισμένα αντιβιοτικά, καθιστώντας τις λοιμώξεις αυτές πιο δύσκολο να θεραπευτούν.
 
 
Πηγή:  US National Library of Medicine

 

 

Σταφυλόκοκκος - περισσότερα..

 

Το Staphylococcus aureus (ή Staph aureus) είναι ένας τύπος βακτηρίων που απαντάται συνήθως στο δέρμα και τα μαλλιά καθώς και στις μύτες και τους λαιμούς των ανθρώπων και των ζώων. Αυτά τα βακτήρια είναι παρόντα σε έως και 25 τοις εκατό των υγιή ανθρώπων και είναι ακόμη πιο κοινά μεταξύ εκείνων με μολύνσεις του δέρματος, των ματιών, της μύτης ή του λαιμού.


Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση όταν ένας χειριστής τροφίμων μολύνει τα τρόφιμα και στη συνέχεια το τρόφιμο δεν έχει καταψυχθεί σωστά. Άλλες πηγές μόλυνσης των τροφίμων περιλαμβάνουν τον εξοπλισμό και τις επιφάνειες στις οποίες προετοιμάζεται το φαγητό. Αυτά τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου για να παράγουν μια τοξίνη που προκαλεί ασθένεια. Ο σταφυλόκοκκος σκοτώνεται με το μαγείρεμα και την παστερίωση.

 

Πηγές
Τρόφιμα που παρασκευάζονται με επαφή με τα χέρια και δεν απαιτούν πρόσθετο μαγείρεμα, όπως:
 
Σαλάτες, όπως ζαμπόν, αυγό, τόνος, κοτόπουλο, πατάτα και μακαρόνια
Προϊόντα αρτοποιίας, όπως αρτοσκευάσματα γεμιστά με κρέμα, πίτες κρέμας και σοκολάτες
Σάντουιτς

Άλλες πηγές περιλαμβάνουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και κρέας, πουλερικά, αυγά και συναφή προϊόντα.

Περίοδος Επώασης

 

1-6 Ωρες

Συμπτώματα

Ναυτία,

έμετος, διάρροια, απώλεια όρεξης, σοβαρές κοιλιακές κράμπες, ήπιος πυρετός

Διάρκεια ασθένειας

 

24-48 Ωρες

Τι να κάνω?

Πίνετε πολλά υγρά και ξεκουραστείτε. Εάν δεν μπορείτε να πιείτε αρκετά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση, καλέστε το γιατρό σας.

 

Πώς μπορώ να αποτρέψω την ασθένεια?

  • Πλύνετε τα χέρια και κάτω από τα νύχια δυνατά με σαπούνι και νερό πριν από το χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων.
  • Μην προετοιμάζετε τα τρόφιμα εάν έχετε λοίμωξη σε μύτη ή οφθαλμούς.
  • Μην προετοιμάζετε ή σερβίρετε τρόφιμα για άλλους, εάν έχετε πληγές ή δερματικές λοιμώξεις στα χέρια ή τους καρπούς σας.
  • Κρατήστε τις κουζίνες και τις περιοχές που σερβίρουν φαγητά καθαρά και αποστειρωμένα.
  • Εάν τα τρόφιμα παρασκευάζονται περισσότερο από δύο ώρες πριν από το σερβίρισμα, διατηρήστε τα ζεστά τρόφιμα ζεστά (πάνω από 140 ° F) και τα κρύα τρόφιμα κρύα (40 ° F ή κάτω).
  • Αποθηκεύστε τα μαγειρεμένα τρόφιμα σε ένα φαρδύ, ρηχό δοχείο και ψύξτε το συντομότερο δυνατόν.

 

Προβολή

 

 
 
 
Courtecy:   US  Federal Food Safety Information

Πηγή:

National Library of Medicine