Βούτυρο ή Μαργαρίνη

butter
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 04/01/2018 - 11:49

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., ιδρυτής του medNutrition.gr

 

Όχι, το βούτυρο δεν επέστρεψε!

του Πάρη Παπαχρήστου

 

 

«Όταν οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ βουτύρου ή ενός φυτικής προέλευσης προϊόντος κατά το μαγείρεμα ή στο τραπέζι, σίγουρα τα φυτικό προϊόν είναι καλύτερη επιλογή για την υγεία τους»

 

Γιατί κάποιοι υποστηρίζουν ότι το βούτυρο είναι «υγιεινό»;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η κατανάλωση βουτύρου δε συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μπορεί να είναι ελαφρώς προστατευτική έναντι του διαβήτη τύπου 2. Το γεγονός αυτό έγινε αφορμή για δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πώς «το βούτυρο επέστρεψε» και δεν είναι τόσο ανθυγιεινό τελικά!

Ισχύει πράγματι κάτι τέτοιο;

Η απάντηση είναι σαφώς «Όχι!» κι αυτό γιατί τα δημοσιεύματα που το υποστηρίζουν έκαναν μια σοβαρή παράλειψη όσον αφορά τη μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα μελέτη δεν έγινε σύγκριση του βουτύρου με κάποιο άλλο λίπος ή έλαιο (π.χ. ελαιόλαδο) αλλά έγινε μια πιο γενική σύγκρισή του με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κόκκινο κρέας, ανθρακούχα αναψυκτικά και άλλες πηγές ζάχαρης.

 

Ποιο ήταν το συμπέρασμα της μελέτης;

Αυτό που πραγματικά προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι το βούτυρο πιθανό να μην έχει την ίδια αρνητική επίδραση στον οργανισμό, όσο τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα ή η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης. Ωστόσο, όπως επιμένουν όλα αυτά τα χρόνια οι διεθνείς συστάσεις αλλά και πρόσφατες -πιο καλά σχεδιασμένες- μελέτες, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών (σε ποσοστό περίπου 50%) από πολυακόρστα και μονοσκόρεστα λιπαρά, τα οποία θα βρείτε σε εκλεκτά φυτικά έλαια και στη μαλακή φυτική μαργαρίνη, τότε μειώνεται πράγματι η κίνδυνος των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσα από μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Τι να κρατήσετε;

Ο χαρακτηρισμός του βουτύρου ως «υγιεινό» είναι τουλάχιστον προκλητικός, αφού το βούτυρο είναι ως επί το πλείστον κορεσμένο λίπος, το οποίο αποδεδειγμένα αυξάνει την ολική και την LDL «κακή» χοληστερόλη, στοιχεία που αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Αντίθετα, η αντικατάσταση του βουτύρου από μαλακή φυτική μαργαρίνη θα επιφέρει σημαντική μείωση στα κορεσμένα λιπαρά

Εξάλλου στην Ελλάδα, τα τελευταία 20 χρόνια, οι μαργαρίνες είναι απαλλαγμένες από trans λιπαρά, ενώ ως πλούσια φυσική πηγή απαραίτητων πολυακόρεστων ω3 και ω6 λιπαρών θα αποτελέσει σύμμαχο στην υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής αλλά και ενός βελτιωμένου λιπιδαιμικού προφίλ.

 

 

Προβολή

 

 

 

 

Info:

Papachristos

 
 
 
 
 
 
 
Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του medNutrition.gr του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.
 
Φορτώνει...