ΚΟΞΑΚΙ και ΠΑΙΔΙΑ: Αιτίες, συμπτώματα, μετάδοση, θεραπείες, πρόληψη

Coxsackie virus kid
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 01/03/2018 - 11:38

Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος  (Ιογενής λοίμωξη Coxsackie)

(Hand, foot, and mouth disease)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το Κοξάκι ή αλλιώς 'Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος' (HFMD) είναι μια ασθένεια η οποία προκαλείται από ένα στέλεχος του ιού Coxsackie A. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Έμετο
  • Κούραση
  • Γενική δυσφορία (πόνους και πόνοι)
  • Ωταλγία
  • Πονόλαιμο
  • Επώδυνη πληγή στο στόμα
  • Εξάνθημα στο σώμα
  • Πληγές με φυσαλίδες στο χέρι
  • Αλλοιώσεις στο στόμα
  • Απώλεια της όρεξης
  • Διάρροια


Το Κοξάκι είναι πολύ κοινό, ειδικά σε μωρά και μικρά παιδιά.  Είναι εύκολο να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο, και έτσι εμφανίζεται συχνά σε νηπιαγωγεία και σχολεία. Μόνο λίγα παιδιά ή ενήλικες αρρωσταίνουν αρκετά για να πάνε σε νοσοκομείο. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το Κοξάκι, το οποίο συνήθως περνάει από μόνο του μετά από μία ή δύο εβδομάδες.

 

Προβολή

 

 

Courcecy: Simple Wikipedia

 

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ για το Κοξάκι

Τι είναι το Κοξάκι ή 'Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος'  (Hand, foot, and mouth disease)


Η Νόσος 'χεριών, ποδιών και στόματος' (HFMD) είναι μια κοινή μολυσματική ασθένεια των βρεφών και των παιδιών.    Χαρακτηρίζεται από πυρετό, επώδυνες πληγές στο στόμα και εξάνθημα με φουσκάλες στα χέρια, στα πόδια και στους γλουτούς.

Είναι το ίδιο με τον αφθώδη πυρετό στα ζώα;
Όχι, το HFMD δεν πρέπει να συγχέεται με τη νόσο του αφθώδους πυρετού που προκαλείται από διαφορετικό ιό και επηρεάζει τα βοοειδή, τα πρόβατα και τους χοίρους.
 

Τι προκαλεί το Κοξάκι ή αλλοιώς την Νόσο των χεριών, ποδιών και στόματος;

Οι ιοί από την ομάδα που ονομάζονται εντεροϊοί προκαλούν HFMD. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι στην ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ιού poliovirus, ιού coxsackie, ηχοϊών και άλλων εντεροϊών.
Το HFMD προκαλείται συνήθως από τον ιό coxsackie A16 ο οποίος συνήθως οδηγεί σε ήπια αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια με λίγες επιπλοκές.

Ωστόσο, το HFMD προκαλείται επίσης από εντεροϊούς, συμπεριλαμβανομένου του εντεροϊού 71 (EV71) που έχει συσχετιστεί με σοβαρές επιπλοκές και μπορεί να είναι θανατηφόρος.


Πόσο σοβαρό είναι το Κοξάκι;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με Νόσο χεριών, ποδιών και στόματος HFMD ανακάμπτουν πλήρως μετά από την οξεία ασθένεια.

Η Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος (HFMD) είναι συνήθως μια ήπια ασθένεια και σχεδόν όλοι οι ασθενείς αναρρώνουν σε 7 έως 10 ημέρες χωρίς ιατρική θεραπεία και οι περιπλοκές είναι ασυνήθιστες.

Η αφυδάτωση είναι η πιο συνηθισμένη επιπλοκή της μόλυνσης από HFMD που προκαλείται από ιούς coxsackie. μπορεί να συμβεί αν η πρόσληψη υγρών είναι περιορισμένη λόγω επώδυνων πληγών στο στόμα.

Σπάνια, οι ασθενείς αναπτύσσουν "άσηπτη" ή ιική μηνιγγίτιδα, στην οποία το άτομο πάσχει από πυρετό, κεφαλαλγία, άκαμπτο λαιμό ή πόνο στην πλάτη και μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί για λίγες μέρες.

Η Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος (HFMD) που προκαλείται από τον ιό EV71 έχει συσχετιστεί με μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των νευρολογικών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών προβλημάτων. Έχουν συμβεί περιπτώσεις θανατηφόρου εγκεφαλίτιδας EV71 κατά τη διάρκεια εμφραγμάτων.


Πόσο σύντομα μετά την έκθεση εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Η συνήθης περίοδος από τη μόλυνση έως την εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι 3-7 ημέρες.
Ο πυρετός, που διαρκεί 24-48 ώρες, είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα της Νόσου χεριών, ποδιών και στόματος (HFMD).

 

Coxsackie baby

Τα συμπτώματα του ιού Κοξάκι

Η νόσος αρχίζει συνήθως με πυρετό, κακή όρεξη, αίσθημα κακουχίας και συχνά με πονόλαιμο.

Μία ή δύο ημέρες μετά την έναρξη του πυρετού, εμφανίζονται επώδυνες πληγές στο στόμα. Αρχίζουν ως μικρά κόκκινα σημεία που φουσκώνουν και στη συνέχεια συχνά γίνονται έλκη. Βρίσκονται συνήθως στη γλώσσα, τα ούλα και στο εσωτερικό των μάγουλων.

Ένα δερματικό εξάνθημα αναπτύσσεται σε 1-2 ημέρες με επίπεδα ή αυξημένα κόκκινα σημεία, μερικά με φουσκάλες. Το εξάνθημα βρίσκεται συνήθως στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στους γλουτούς και / ή στα γεννητικά όργανα.

Ένα άτομο με την Νόσο χεριών, ποδιών και στόματος (HFMD) μπορεί να μην έχει συμπτώματα ή μπορεί να έχει μόνο το εξάνθημα ή μόνο τα στοματικά έλκη.

Σε μικρό αριθμό περιπτώσεων, τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν σύντομη ασθένεια, να εμφανίσουν μικτά νευρολογικά και αναπνευστικά συμπτώματα.

 

Πώς μεταδίδεται ο ιός Κοξάκι;

Ο ιός Κοξάκι είναι μεταδοτικός και η μόλυνση μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή με εκκρίσεις της μύτης και του λαιμού, το σάλιο, το υγρό από τις φουσκάλες ενός μολυσμένου ατόμου. Τα μολυσμένα άτομα είναι πιο μεταδοτικά κατά την πρώτη εβδομάδα της ασθένειας, αλλά η περίοδος επικοινωνίας μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες (καθώς ο ιός παραμένει στα κόπρανα).

Το Κοξάκι δεν μεταδίδεται προς ή από κατοικίδια ζώα ή άλλα ζώα.

 

Ποιοι είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν από Κοξάκι;

Ο καθένας που δεν έχει ήδη μολυνθεί κινδυνεύει από μόλυνση, αλλά δεν θα ασθενήσουν όλοι όσοι μολυνθούν από τον ιό.

Η Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος (HFMD) εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, αλλά συνηθέστερα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Τα μικρότερα παιδιά τείνουν να έχουν χειρότερα συμπτώματα.

Τα παιδιά είναι πιθανότερο να είναι ευαίσθητα σε λοίμωξη και ασθένεια από αυτούς τους ιούς, επειδή είναι λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να έχουν αντισώματα και να είναι άνοσοι από τις προηγούμενες εκθέσεις τους. Οι περισσότεροι ενήλικες είναι ανοσοποιημένοι, αλλά οι περιπτώσεις σε εφήβους και ενήλικες δεν είναι ασυνήθιστες.

Μπορείτε να μολυνθείτε με Κοξάκι περισσότερες από μία φορές;

Ναι, η μόλυνση προκαλεί μόνο ανοσία σε έναν συγκεκριμένο ιό, άλλα επεισόδια μπορεί να εμφανιστούν μετά τη μόλυνση με διαφορετικό τύπο ιού.

Τι γίνεται με τις έγκυες γυναίκες;

 

Προβολή

 

Ιδανικά οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με οποιονδήποτε με την Νόσο χεριών, ποδιών και στόματος (HFMD) και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε μέτρα που εμποδίζουν τη μετάδοση.

Οι λοιμώξεις από εντεροϊούς, είναι συχνές και οι έγκυες γυναίκες εκτίθενται συχνά σε αυτές. Μπορεί να προκαλέσουν ήπια ή καθόλου ασθένεια στην έγκυο γυναίκα και σήμερα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η λοίμωξη εντεροϊού της μητέρας, συμπεριλαμβανομένης της Νόσου χεριών, ποδιών και στόματος (HFMD), σχετίζεται με οποιεσδήποτε ιδιαίτερες αρνητικές συνέπειες της εγκυμοσύνης (όπως άμβλωση, θνησιμότητα από τη γέννηση ή συγγενή ελαττώματα).  Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες μπορούν να περάσουν τον ιό στο μωρό εάν έχουν μολυνθεί λίγο πριν από την παράδοση ή έχουν συμπτώματα κατά την γέννα.

Τα περισσότερα νεογνά που έχουν μολυνθεί από εντεροϊό έχουν ήπια ασθένεια, αλλά σπάνια μπορεί να αναπτύξουν μια συντριπτική λοίμωξη πολλών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος και της καρδιάς, και να πεθάνουν από τη λοίμωξη. Ο κίνδυνος αυτής της σοβαρής ασθένειας είναι υψηλότερος για τα μολυσμένα νεογνά κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.

 

Πώς θεραπεύεται το Κοξάκι;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την Νόσο χεριών, ποδιών και στόματο (HFMD). Οι ασθενείς πρέπει να πίνουν άφθονο νερό και μπορεί να απαιτούν συμπτωματική θεραπεία για τη μείωση του πυρετού και του πόνου από τα έλκη.

 

Coxsackie  kids care

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορεί να αποφευχθεί το Κοξάκι;

Δεν υπάρχουν ειδικά αντιιικά φάρμακα ή εμβόλια διαθέσιμα έναντι εντεροϊών μη πολιομυελίτιδας που προκαλούν την Νόσο χεριών, ποδιών και στόματος (HFMD).  Ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να μειωθεί με καλές πρακτικές υγιεινής και άμεση ιατρική φροντίδα σε παιδιά που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα.

Προληπτικά μέτρα για το Κοξάκι περιλαμβάνουν:

  1. Συχνή πλύση των χεριών με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά από επαφή με οποιαδήποτε εστία ή πληγή, πριν από την προετοιμασία φαγητού και φαγητού, πριν από τη σίτιση των μικρών νηπίων, μετά τη χρήση της τουαλέτας και μετά την αλλαγή στις πάνες.
  2. Καθαρισμό μολυσμένων επιφανειών και λερωμένων αντικειμένων (συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών) πρώτα με σαπούνι και νερό και, στη συνέχεια, απολυμαίνοντάς τα χρησιμοποιώντας αραιό διάλυμα που περιέχει χλώριο.
  3. Αποφεύγοντας τη στενή επαφή (φιλί, αγκάλιασμα, διανομή σκευών κλπ.) με παιδιά με την Νόσο χεριών, ποδιών και στόματος (HFMD) μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  4. Κρατώντας βρέφη και άρρωστα παιδιά μακριά από το νηπιαγωγείο, το βρεφικό σταθμό, το σχολείο ή τις συγκεντρώσεις μέχρι να γίνουν καλά.
  5. Παρακολουθώντας στενά την κατάσταση του άρρωστου παιδιού και αναζητώντας άμεση ιατρική φροντίδα εάν εμφανιστεί επίμονος υψηλός πυρετός, μείωση της εγρήγορσης ή επιδείνωση της γενικής κατάστασης.
  6. Καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη όταν φτάρνισμα και βήχα.
  7. Απομακρύνοντας σωστά τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα  και πάνες σε κάδους αποβλήτων που κλείνουν σωστά.
  8. Με την διατήρηση της καθαριότητας του σπιτιού, των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των σχολείων.

 

Προβολή

 

 

 

 

Courcecy:   World Health Organization