Διαταραχές ανάπτυξης

growth disturbance
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 16/02/2017 - 13:54

Περίληψη

Μήπως το παιδί σας φαίνεται πολύ μικρό - ή πολύ ψηλό – σε σχέση με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του; Θα μπορούσε να είναι φυσιολογικό. Μερικά παιδιά μπορεί να είναι κοντά για την ηλικία τους, αλλά εξακολουθούν να αναπτύσσονται φυσιολογικά. Μερικά παιδιά είναι κοντά ή ψηλά επειδή οι γονείς τους είναι και αυτοί.
 
Μερικά παιδιά έχουν όμως διαταραχές της ανάπτυξης. Οι διαταραχές της ανάπτυξης είναι τα προβλήματα που εμποδίζουν τα παιδιά να αναπτυχθούν στο κανονικό ύψος, το βάρος, τη σεξουαλική ωριμότητα ή άλλα χαρακτηριστικά.
 

Αιτίες

Πολύ αργή ή πολύ γρήγορη ανάπτυξη μπορεί μερικές φορές να σημαίνει ένα πρόβλημα στον αδένα ή την ύπαρξη κάποιας ασθένειας.
 
Η υπόφυση παράγει την αυξητική ορμόνη, η οποία διεγείρει την ανάπτυξη των οστών και άλλων ιστών. Τα παιδιά που έχουν πολύ λίγη, μπορεί να είναι κοντά. Η θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη.
 
Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να έχουν πάρα πολύ αυξητική ορμόνη. Συνήθως η αιτία είναι ένας όγκος στην υπόφυση, ο οποίος δεν είναι καρκίνος. Πάρα πολύ αυξητική ορμόνη μπορεί να προκαλέσει γιγαντισμό στα παιδιά, όπου τα οστά τους και το σώμα τους μεγαλώνουν πάρα πολύ.
 
Στους ενήλικες, μπορεί να προκαλέσει ακρομεγαλία, γεγονός που καθιστά τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο μεγαλύτερα από το κανονικό. Πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου, φάρμακα και ακτινοθεραπεία.

Πηγή:

National Library of Medicine