Αυτισμού Φάσμα

autism spectrum
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 01/04/2017 - 15:37

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Περίληψη

Διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) ή Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) είναι μια νευρολογική και αναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινά από νωρίς στην παιδική ηλικία και διαρκεί σε όλη τη ζωή ενός ατόμου. 
 
Επηρεάζει το πώς ένα άτομο δρα και αλληλεπιδρά με τους άλλους, επικοινωνεί και μαθαίνει.  Περιλαμβάνει αυτό που στο παρελθόν ήταν γνωστό σαν “σύνδρομο του Asperger”  και  “διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές”.
 

Σημάδια της διαταραχής αυτιστικού φάσματος

Ονομάζεται   "φάσμα" διαταραχών επειδή τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να έχουν μια σειρά από συμπτώματα.  Τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να δείχνουν προβλήματα όταν μιλάνε μαζί σας, ή  μπορεί να μην σας κοιτάνε στα μάτια, όταν τους μιλάτε.   
 
Μπορούν επίσης να έχουν περιορισμένα ενδιαφέροντα και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.    Μπορεί να ξοδεύουν πολύ χρόνο για να βάλουν τα πράγματα σε τάξη, ή μπορεί να λένε ξανά και ξανά την ίδια πρόταση.      Συχνά μπορεί να φαίνεται να βρίσκονται στον  "δικό τους κόσμο".

Διάγνωση του φάσματος αυτισμού

Σε εξετάσεις του παιδιού, ο παιδίατρος θα πρέπει να ελέγξει την ανάπτυξη του παιδιού σας.   Αν υπάρχουν σημάδια ΔΑΦ, το παιδί σας χρειάζεται να έχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση.  Αυτή η αξιολόγηση  μπορεί να περιλαμβάνει μια ομάδα ειδικών, οι οποίοι θα  κάνουν διάφορες δοκιμές και αξιολογήσεις για να γίνει η τελική διάγνωση.

Αίτια για το φάσμα αυτισμού

Τα αίτια της ΔΑΦ δεν είναι γνωστά.   Η έρευνα δείχνει ότι τα γονίδια και των δύο γονέων καθώς και το περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο.

Πώς αντιμετωπίζονται οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού

Σήμερα δεν υπάρχει ένα πρότυπο θεραπείας για ΔΑΦ.  Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να αυξηθεί η ικανότητα του παιδιού να αναπτυχθεί και να μάθει νέες δεξιότητες. Ξεκινώντας τις νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.  
 
Οι θεραπείες περιλαμβάνουν συνεδρίες για συμπεριφορά και επικοινωνία,  εκπαίδευση δεξιοτήτων, καθώς και φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Πηγή:

National Library of Medicine