Βαλεριάνα

Valeriana
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 28/07/2018 - 03:56

Κοινά ονόματα:  βαλεριάνα, ηλιοτρόπιο κήπου

 

Λατινικό όνομα:  Valeriana officinalis

 

 

Γενικά για την Βαλεριάνα

  • Η Βαλεριάνα είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται στην Ευρώπη και την Ασία. Αναπτύσσεται επίσης στη Βόρεια Αμερική.
  • Η Βαλεριάνα έχει χρησιμοποιηθεί ιατρικά από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Ο Ιπποκράτης έγραψε για τις χρήσεις του. Ιστορικά, η βαλεριάνα χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της νευρικότητας, τρέμουλου, πονοκεφάλων και καρδιακής παλμών.
  • Σήμερα, η βαλεριάνα χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής για την αϋπνία, το άγχος και άλλες καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
  • Οι ρίζες και το άνω μέρος της ρίζας της βαλεριάνας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή καψουλών, δισκίων και υγρών εκχυλισμάτων καθώς και τσαγιών.

 

Βαλεριάνα: Πόσα γνωρίζουμε από μελέτες;

Η γνώση μας σχετικά με την βαλεριάνα είναι περιορισμένη λόγω του μικρού αριθμού υψηλής ποιότητας μελετών για την επίδρασή της στους ανθρώπους.

 

 

Φαρμακευτικές ιδιότητες της Βαλεριάνας

  • Τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το εάν η βαλεριάνα είναι χρήσιμη για τα προβλήματα ύπνου δεν είναι ειναι αρκετά καταληκτικά.
  • Επίσης δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Βαλεριάνα μπορεί να ανακουφίσει το άγχος, την κατάθλιψη ή τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

 

Ασφάλεια στην χρήση της Βαλεριάνας

  • Μελέτες δείχνουν ότι είναι γενικά ασφαλής η χρήση της από υγιή άτομα για περιορισμένο χρόνο.
  • Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της βαλεριάνας σε έγκυες γυναίκες, σε παιδιά κάτω των 3 ετών, ή σε νέες μητέρες.

 

Παρενέργειες από την χρήση της Βαλεριάνας

  • Λίγες παρενέργειες έχουν αναφερθεί σε μελέτες για την βαλεριάνα. Εκείνες που έχουν εμφανιστεί περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, ζάλη, φαγούρα και πεπτικές διαταραχές.
  • Επειδή είναι πιθανό ότι η βαλεριάνα μπορεί να έχει επίδραση και να προκαλεί ύπνο, δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με οινόπνευμα ή ηρεμιστικά.

 

Πότε να ενημερώσετε τον Γιατρό για την χρήση της Βαλεριάνας;

Ενημερώστε τους Γιατρούς σας και δώστε τους μια πλήρη εικόνα για οποιαδήποτε συμπληρώματα λαμβάνετε στα πλαίσια της διατροφής για την διαχείριση της υγείας σας. Αυτό θα βοηθήσει στην εξασφάλιση συντονισμένης και ασφαλούς φροντίδας.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα:

Βαλεριάνα

Βαλεριάνα (Περιγραφή, Χρήσεις, Παρενέργειες)

Βαλεριάνα για την Αυπνία: Συστηματική αναθεώρηση και μετα-ανάλυση

 

 

Courtecy:  https://nccih.nih.gov/health/valerian

 

 

Tags:  ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΦΥΤΟ , ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΤΣΑΙ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΑΦΕΨΗΜΑ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΒΟΤΑΝΟ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

 

Πηγή: