Τι θέματα υγείας ή ιατρικές καταστάσεις επηρεάζουν τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο από ότι τους άνδρες;

women health
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 26/04/2017 - 15:16

____________________

Κατηγορία:  Γυναίκες

 

Ορισμένα ζητήματα υγείας που είναι κοινά για τους άνδρες και τις γυναίκες επηρεάζουν τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο.

Αν και τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια, τα αποτελέσματα της ιατρικής κατάστασης και η αναγκαία φροντίδα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά για τις γυναίκες.  Επιπλέον, ορισμένες από αυτές τις ιατρικές καταστάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις γυναίκες κατά κύριο λόγο ή περισσότερο σοβαρά από ό, τι οι άνδρες.   Για παράδειγμα, σχεδόν το 12% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους.  Ο αντίστοιχος αριθμός των ανδρών που έχουν καρκίνο του μαστού είναι λιγότερο από το 1% των υφιστάμενων περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.
 

Ορισμένα θέματα υγείας και οι επιπτώσεις τους στις γυναίκες αναφέρονται παρακάτω.

 

Κατάχρηση Αλκοόλ στις γυναίκες

Εως και 5,3 εκατομμύρια γυναίκες κάνουν κατάχρηση αλκοόλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας την υγεία τους, την ασφάλεια τους, και τη γενική ευημερία τους σε κίνδυνο.  Ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να γίνουν εξαρτώμενοι, ή εθισμένοι στο αλκοόλ από ό, τι οι γυναίκες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι επιπτώσεις στην υγεία της κατάχρησης αλκοόλ και ο αλκοολισμός (όταν κάποιος δείχνει σημάδια του εθισμού στο αλκοόλ) είναι πιο σοβαρές στις γυναίκες.

Αυτές οι επιπτώσεις στην υγεία περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, καρδιακές παθήσεις, και εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, στο οποίο τα βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες που έπιναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν υψηλές πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλική βλάβη και μαθησιακές δυσκολίες.

Καρδιακές Παθήσεις στις γυναίκες

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες στον δυτικό κόσμο.  Παρά το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι επίσης η κύρια αιτία θανάτου για τους άνδρες , οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν μετά από μια καρδιακή προσβολή από ό, τι οι άνδρες. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να βιώσουν καθυστερήσεις στην λήψη φροντίδας έκτακτης ανάγκης,  και να έχουν θεραπεία για να ελέγχουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους.

Ψυχική Υγεία των γυναικών

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν σημάδια της κατάθλιψης και του άγχους από τους άνδρες. Η κατάθλιψη είναι πρόβλημα ψυχικής υγείας των πιο κοινών γυναικών, και περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες διαγνώστηκαν με κατάθλιψη κάθε χρόνο.

Οστεοαρθρίτιδα και γυναίκες

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας.  Προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία, και πρήξιμο.  Η Αρθρίτιδα είναι η κύρια αιτία σωματικής αναπηρίας στις περισσότερες χώρες.    Η κατάσταση επηρεάζει σχεδόν 27 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, και επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στις γυναίκες

Η επίδραση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων / ΣΜΝ στις γυναίκες μπορεί να είναι πιο σοβαρή από ό, τι για τους άνδρες.  Χωρίς θεραπεία τα  ΣΜΝ προκαλούν στειρότητα σε τουλάχιστον 24.000 γυναίκες κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.  Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα  συχνά βρίσκονται χωρίς θεραπεία στις γυναίκες, επειδή τα συμπτώματα είναι λιγότερο εμφανή από ό, τι στους άνδρες και είναι πιο πιθανό να συγχέεται με μια άλλη λιγότερο σοβαρή κατάσταση, όπως μια μόλυνση ζύμης.

Αγχος και γυναίκα

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από την American Psychological Association, το άγχος  είναι σε άνοδο στις γυναίκες.  Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έχουν άγχος, και σχεδόν το 50% όλων των γυναικών στην έρευνα, σε σύγκριση με το 39% των ανδρών, ανέφερε ότι το άγχος τους είχε αυξηθεί κατά τα τελευταία 5 χρόνια.  Το άγχος έχει επίσης μοναδικές συνέπειες για τις γυναίκες. Μια πρόσφατη μελέτη του NICHD διαπίστωσε ότι το στρες μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος.

Εμφραγμα στις γυναίκες

Περισσότερες γυναίκες από ότι οι άνδρες υποφέρουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο.  Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι οι ίδιοι για τους άνδρες και τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών ιστορικών εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι μοναδικοί για τις γυναίκες. 

Παράγοντες κινδύνου μοναδικοί στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

  • Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
  • Εγκυμοσύνη
  • Θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης,  όπως συνδυασμοί οιστρογόνου και προγεστίνης ,για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης  
  • Έχοντας συχνές ημικρανίες
  • Έχοντας μια παχιά μέση (μεγαλύτερη από 90 εκατοστά, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (λίπη στο αίμα)

Ουροποιητικό σύστημα των γυναικών

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να βιώσουν προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος.   Για παράδειγμα, η ακράτεια ούρων επηρεάζει διπλάσιες γυναίκες απο τους άνδρες λόγω του τρόπου με το γυναικείο ουροποιητικό σύστημα είναι δομημένο.

 

Κατηγορία:  Γυναίκες

 


Source:  National Institute of Health