Ασυμβατότητα Ρέζους

Rh incompatibility
Τελευταία ενημέρωση: Κυρ, 22/01/2017 - 16:22

Περίληψη

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι αίματος: Α, Β, Ο και ΑΒ.
 
Οι τύποι βασίζονται σε ουσίες στην επιφάνεια των κυττάρων του αίματος. Ένας άλλος τύπος αίματος ονομάζεται παράγοντας Ασυμβατότητα Ρέζους (Rh) η οποία  είναι μία πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια.   Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι Rh-θετικοί έχουν παράγοντα Rh, ενώ οι Rh-αρνητικοί άνθρωποι δεν το έχουν.
 
Ο παράγοντας Rh είναι κληρονομικός μέσω των γονιδίων.
 

Κίνδυνοι

Όταν είστε έγκυος, το αίμα από το μωρό σας μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματός σας, ειδικά κατά τη διάρκεια της γέννας.  Εάν είστε Rh αρνητικοί και το μωρό σας είναι ρέζους θετικό, το σώμα σας θα αντιδράσει με το αίμα του μωρού ως ξένη ουσία.  Αυτό θα δημιουργήσει αντισώματα (πρωτεΐνες) από το αίμα του μωρού. Αυτά τα αντισώματα συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας πρώτης εγκυμοσύνης.
 
Αλλά η Rh ασυμβατότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις μετέπειτα εγκυμοσύνες, εάν το μωρό είναι ρέζους θετικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντισώματα παραμένουν στο σώμα σας τη στιγμή που έχουν σχηματιστεί. Τα αντισώματα μπορεί να διαπεράσουν τον πλακούντα και να επιτεθούν στα ερυθρά αιμοσφαίρια του μωρού. Το μωρό θα μπορούσε να πάρει τη νόσο Rh, μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή μορφή αναιμίας.
 

Αντιμετώπιση

Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να δείξουν αν έχετε παράγοντα Ρέζους (Rh) και αν το σώμα σας έχει κάνει αντισώματα. Οι ενέσεις ενός φαρμάκου που ονομάζεται Rh άνοση σφαιρίνη μπορεί να κρατήσουν το σώμα σας από το να κάνει Rh αντισώματα, και βοηθά στην πρόληψη των προβλημάτων της Rh ασυμβατότητας.
 
Εάν απαιτείται θεραπεία για το μωρό, αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τα συμπληρώματα για να βοηθήσουν το σώμα να κάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τις μεταγγίσεις αίματος.

Πηγή:

National Library of Medicine