Βηματοδότες και Απινιδωτές

Pacemakers and Defibrillators
Τελευταία ενημέρωση: Κυρ, 22/01/2017 - 15:09

Περίληψη

Μια αρρυθμία είναι οποιαδήποτε διαταραχή του καρδιακού ρυθμού σας. 
 
Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή σε ακανόνιστο σχήμα. Οι περισσότερες αρρυθμίες προκύπτουν από προβλήματα στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.
 
Εάν η αρρυθμία είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστείτε ένα καρδιακό βηματοδότη ή ένα εμφυτεύσιμο καρδιακό απινιδωτή (ICD).  Πρόκειται για συσκευές που εμφυτεύονται στο στήθος ή την κοιλιά.
 

Καρδιακοί Βηματοδότες

Ο βηματοδότης βοηθά στον έλεγχο των ανωμαλιών στον καρδιακό ρυθμό.  Χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς παλμούς για να προτρέψει την καρδιά να χτυπά σε κανονικό ρυθμό. Μπορεί να επιταχύνει έναν αργό καρδιακό ρυθμό, ελέγχει ένα γρήγορο καρδιακό ρυθμό και συντονίζει τις κοιλότητες της καρδιάς.

Καρδιακοί Απινιδωτές

Ένας Απινιδωτής (ICD) παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό, και αν ανιχνεύει επικίνδυνους ρυθμούς, στέλνει ηλεκτρικά σοκ.  Αυτή η θεραπεία ονομάζεται απινίδωση. Ένας Απινιδωτής μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο απειλητικών για τη ζωή αρρυθμιών, ειδικά εκείνων που μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή (SCA). Οι περισσότεροι νέοι απινιδωτές μπορεί να λειτουργήσουν τόσο ως βηματοδότης και ως Απινιδωτής.  Πολλοί Απινιδωτές καταγράφουν επίσης τα ηλεκτρικά μοντέλα της καρδιάς, όταν υπάρχει μια ανωμαλία καρδιακού παλμού.    Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να σχεδιάσει την κατάλληλη μελλοντική θεραπεία.

Τοποθέτηση Βηματοδότη ή Απινιδωτή

Για να τοποθετηθεί ένας βηματοδότης ή ICD απαιτούνται μικρές χειρουργικές επεμβάσεις.
 
Συνήθως πρέπει να παραμείνετε στο νοσοκομείο για μια ημέρα ή δύο, έτσι ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να βεβαιωθεί ότι η συσκευή λειτουργεί καλά. Πιθανότατα να επιστρέψετε πίσω στις κανονικές σας δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες.

Πηγή:

National Library of Medicine