Περίληψη
Οι πιο κοινές αιτίες απώλειας άκρων περιλαμβάνουν:
- Προβλήματα στην κυκλοφορία από την αθηροσκλήρωση ή διαβήτη τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό
- Τραυματικές βλάβες, ακόμη και από τροχαία ατυχήματα και στρατιωτικές μάχες
- Καρκίνος
- Γενετικές ανωμαλίες
Τεχνητά μέλη (Προσθετικά)
Αν λείπει ένα χέρι ή το πόδι, κάποιο τεχνητό άκρο μπορεί πολλές φορές να αντικαταστήσει τις λειτουργίες του.
Η συσκευές αυτές, που ονομάζονται προσθετικά μέλη, μπορεί να βοηθήσουν τον ασθενή να εκτελεί τις καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το φαγητό, ή το ντύσιμο. Μερικά εξελιγμένα τεχνητά μέλη επιτρέπουν πλέον στον ασθενή να λειτουργήσει σχεδόν το ίδιο καλά όπως πριν.
Τεχνολογικές εξελίξεις στην κατασκευή τεχνητών μελών
Η κατασκευή τεχνητών άκρων είναι γνωστή στον ιατρικό κόσμο ως προσθετική. Το πεδίο αυτό περιλαμβάνει επίσης ορθοπεδικά βοηθήματα, όπως τιράντες του γόνατος και του λαιμού. Το προσθετικό και ορθοτικό κέντρο Harshberger, Inc., Birmingham, Αλαμπάμα, ειδικεύεται στην κατασκευή τέτοιων των συσκευών.
Εικόνα δεξιά: Η τεχνολογία της NASA έχει καταστήσει την προσθετική πιο ανθεκτική και οικονομικότερη.
Η εταιρία Harshberger ήθελε να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργεί τεχνητά άκρα. Υπήρξε ανάγκη να αντικατασταθούν τα υλικά γύψου και αμύλου καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή καλουπιών για νέα χέρια και πόδια και παρόμοιες συσκευές. Τα καλούπια γύψου ήταν βαριά, εύκολο να σπάσουν (και να αποφλοιωθούν όταν έσπασαν) και ήταν δύσκολο να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν. Ο κος Harshberger ζήτησε από το Marshall Space Flight Center (MSFC) της NASA στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, αν μπορούσαν να βοηθήσουν.
Το Marshall Space Flight Center MSFC και η εταιρεία Lockheed-Martin είναι υπεύθυνες για την κατασκευή της εξωτερικής δεξαμενής του διαστημικού λεωφορείου. Η Εξωτερική δεξαμενή (ΕΔ) είναι καλυμμένη με μόνωση αφρού η οποία την προστατεύει από την θερμότητα και διατηρεί το υγρό οξυγόνο και το υγρό άζωτο μέσα στη δεξαμενή σε κατάλληλες χαμηλές θερμοκρασίες. Η μόνωση της Εξωτερικής δεξαμενής είναι ελαφρύτερη, ισχυρότερη και μπορεί να δουλευτεί ευκολότερα με μια μηχανή από ότι ο γύψος. Επίσης σημαντικό, το αφρώδες υλικό είναι λιγότερο δαπανηρό στη χρήση.
Ο κος Χάρσμπεργκερ προσπάθησε με τον αφρώδη αιθέρα να παράγει καλούπια για την τοποθέτηση τεχνητών άκρων. Δούλεψε! Η εταιρεία κατάφερε να μειώσει το κόστος κατασκευής ενός τεχνητού άκρου, το οποίο μείωσε το κόστος για τους ασθενείς. Είχαν επίσης τη δυνατότητα να παράγουν μαζικά αφρώδη "κενά" για την κατασκευή καλουπιών και άρχισαν να τα μεταφέρουν σε κατασκευαστές τεχνητών άκρων σε όλη την Αμερική.
Source: NASA
Πηγή: