Ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Electromagnetic fields
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 30/01/2017 - 08:18

Περίληψη

Τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία (ΗΜΠ) είναι τομείς ενέργειας που περιβάλλουν τις ηλεκτρικές συσκευές. Καθημερινές πηγές ΗΜΠ περιλαμβάνουν τα εξής:
  • Ηλεκτρικά καλώδια.
  • Ηλεκτρικές καλωδιώσεις.
  • Φούρνοι μικροκυμάτων.
  • Υπολογιστές.
  • Κινητά τηλέφωνα.

Κίνδυνοι

Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, μήπως προκληθεί καρκίνος. Μερικές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της έκθεσης σε ΗΜΠ, που σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας, αλλά άλλες μελέτες δεν το επιβεβαιώνουν.
 
Άλλες μελέτες δεν έχουν βρει αποδείξεις ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία προκαλεί άλλους καρκίνους της παιδικής ηλικίας. Μελέτες σε ενήλικες δεν αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε ΗΜΠ προκαλεί καρκίνο.
 
Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι τα ασύρματα και τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο ή άλλα προβλήματα υγείας. Τα τηλέφωνα εκπέμπουν ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων (RF), μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
 
Μέχρι στιγμής, οι επιστημονικές αποδείξεις δεν έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και των προβλημάτων υγείας στον άνθρωπο. Ωστόσο, οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερη έρευνα για το θέμα αυτό πριν να μπορούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.

Πηγή:

National Library of Medicine