Ανεμοβλογιά

Chicken pox
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:36

Περίληψη

Η ανεμοβλογιά είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα.  Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι παιδιά κάτω από την ηλικία των 15, αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καθώς και ενήλικες μπορεί να την αποκτήσουν καθώς εξαπλώνεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

Συμπτώματα

Το κλασικό σύμπτωμα της ανεμοβλογιά είναι ένα δυσάρεστο, κνησμώδες εξάνθημα. Το εξάνθημα μετατρέπεται σε υγρό γεμάτο φουσκάλες και τελικά σε εφελκίδες.  Συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο, το στήθος και την πλάτη και στη συνέχεια εξαπλώνεται στο υπόλοιπο του σώματος.  Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν
• Πυρετό
• Πονοκέφαλο
• Κούραση
• Απώλεια της όρεξης

Κίνδυνοι

Η ανεμοβλογιά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.  Οι ενήλικες, τα μωρά, οι έφηβοι, οι έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα τείνουν να αρρωστήσουν περισσότερο και μπορεί να χρειαστεί να λάβουν αντιιικά φάρμακα.
Μόλις πιάσετε την ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει συνήθως στο σώμα σας και πιθανώς δεν θα κολλήσετε πάλι ανεμοβλογιά, αλλά ο ιός μπορεί να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα στους ενήλικες.


Πρόληψη

 Ένα εμβόλιο της ανεμοβλογιάς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των περισσότερων περιπτώσεων ανεμοβλογιάς, ή  να την καταστήσει λιγότερο σοβαρή αν τελικά  κολλήσετε.

Αντιμετώπιση

Η ανεμοβλογιά είναι συνήθως ήπια και διαρκεί από 5 έως 10 ημέρες.  Λοσιόν καλαμίνας και πλύσιμο με πλιγούρι βρώμης μπορεί να βοηθήσουν την φαγούρα.  Στην περίπτωση πυρετού κατά την διάρκεια της ανεμοβλογιάς η παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη  συνήθως επιλέγεται και όχι η ασπιρίνη, καθώς ο συνδυασμός με ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Reye.

Πηγή:

National Library of Medicine