Εκζεμα

eczema
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:36

Περίληψη

Το Έκζεμα ή Δερματίτιδα είναι ένας όρος για πολλούς διαφορετικούς τύπους οιδήματος του δέρματος.  Οι περισσότεροι τύποι εκζέματος προκαλούν ξηρότητα, φαγούρα στο δέρμα,  εξανθήματα στο πρόσωπο, στο εσωτερικό των αγκώνων,  πίσω από τα γόνατα, στα χέρια και τα πόδια. Το ξύσιμο του δέρματος μπορεί να προκαλεί το δέρμα να κοκκινίζει, να πρήζεται  και να έχει ακόμη περισσότερη φαγούρα.

 

Αιτίες

Το Έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό, και οι αιτίες δεν είναι γνωστές, αλλά είναι πιθανότατο να προκαλείται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.  Το έκζεμα μπορεί να πάει καλύτερα ή χειρότερα με την πάροδο του χρόνου, αλλά είναι συχνά μια μακροχρόνια ασθένεια. Οι άνθρωποι που το έχουν μπορεί επίσης να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα.
 
Ο πιο κοινός τύπος εκζέματος είναι της ατοπικής δερματίτιδας, η οποία είναι πιο συχνή στα μωρά και τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες μπορούν να την έχουν.   Καθώς τα παιδιά που έχουν ατοπική δερματίτιδα μεγαλώνουν, το πρόβλημα αυτό μπορεί να πάει καλύτερα ή να εξαφανιστεί αλλά μερικές φορές το δέρμα μπορεί να ξηραίνεται και να ερεθίζεται εύκολα.


Πρόληψη

Μπορείτε να προλάβετε ορισμένους τύπους εκζέματος, αποφεύγοντας
•  Άγχος
•  Τα πράγματα που ερεθίζουν το δέρμα σας, όπως ορισμένα σαπούνια, υφάσματα, και λοσιόν
•  Τα πράγματα που είστε αλλεργικοί, όπως τρόφιμα, γύρη, και τα ζώα


Θεραπείες

Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα, κρέμες για το δέρμα, θεραπεία με φως, και  καλή φροντίδα του δέρματος. 

Πηγή:

National Library of Medicine