Αιμορραγικός πυρετός

Hemorrhagic Fevers
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 03/02/2017 - 09:20

Περίληψη

Οι Ιογενείς Αιμορραγικοί Πυρετοί  (VHFs) είναι μια ομάδα ασθενειών που προκαλούνται από τέσσερις οικογένειες ιών.   Αυτές περιλαμβάνουν τον Έμπολα και Μάρμπουργκ,  πυρετό Lassa και τους ιούς του κίτρινου πυρετού.
 

Κίνδυνοι από τον ιογενή αιμορραγικό πυρετό

Ο ιογενής αιμορραγικός πυρετός έχει κοινά χαρακτηριστικά:  επηρεάζει πολλά όργανα, βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζετε μόνο του. Μερικοί  ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί προκαλούν ήπια μορφή νόσου, αλλά μερικοί όπως ο ιός Έμπολα ή Marburg μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια και θάνατο.
 
Ο κίνδυνος για τους ταξιδιώτες είναι χαμηλός, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν να επισκέπτονται περιοχές όπου υπάρχουν εστίες της νόσου.

Περιοχές που εμφανίζονται οι ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί

Οι ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Οι συγκεκριμένες ασθένειες συνήθως περιορίζονται σε περιοχές όπου τα ζώα μεταφέρονται ζωντανά. Για παράδειγμα ο Lassa πυρετός περιορίζεται σε αγροτικές περιοχές της Δυτικής Αφρικής, όπου οι αρουραίοι και τα ποντίκια είναι φορείς του ιού.

Θεραπείες για τον ιογενή αιμορραγικό πυρετό

Επειδή δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για ορισμένες από αυτές τις ιογενείς λοιμώξεις, υπάρχει ανησυχία για τη χρήση τους σε βιοτρομοκρατικές επιθέσεις.

Πηγή:

National Library of Medicine