Ιός Chikungunya

Chikungunya virus
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 03/02/2017 - 09:02

Περίληψη

Ο Chikungunya είναι ένας ιός που μεταδίδεται από τα ίδια είδη κουνουπιών που εξαπλώνεται ο δάγκειος πυρετός και ο ιός Ζήκα.
 
Σπάνια μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο νεογέννητο την ώρα της γέννησης. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένου αίματος. Υπήρξαν κρούσματα του ιού chikungunya στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τις Ινδίες, τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Καραϊβική και την Κεντρική και Νότια Αμερική.
 

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί έχουν συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά. Αρχίζουν συνήθως 3-7 ημέρες μετά το τσίμπημα από ένα μολυσμένο κουνούπι. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι πυρετός και πόνος στις αρθρώσεις. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, οίδημα στις αρθρώσεις και εξάνθημα.

Εξέλιξη της νόσου

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα μέσα σε μια εβδομάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, είναι σύνηθες ο πόνος να διαρκέσει για μήνες. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο για πιο σοβαρές ασθένειες, είναι τα  νεογέννητα, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με ασθένειες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η καρδιακή νόσος.

Πρόληψη

Μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν έχετε τον ιό chikungunya. Δεν υπάρχουν εμβόλια ή φάρμακα για να τον αντιμετωπίσουμε. Λήψη πολλών υγρών, ξεκούρασης και ασπιρίνης ή αναλγητικών μπορεί να βοηθήσει.
 
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της λοίμωξης Chikungunya είναι να αποφευχθούν τα τσιμπήματα των κουνουπιών:
  • Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό.
  • Να φοράτε ρούχα που καλύπτουν τα χέρια σας και τα πόδια
  • Μείνετε σε χώρους που διαθέτουν κλιματισμό ή στεγασμένα παράθυρα και πόρτες.

Πηγή:

National Library of Medicine