Κυτταρομεγαλοϊός: συμπτώματα, μετάδοση, θεραπείες

Cytomegalovirus
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 03/04/2019 - 13:46

Ο κυτταρομεγαλοϊός ή CMV είναι ένας κοινός ιός που προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών.   Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, σχεδόν ένα στα τρία παιδιά έχουν ήδη μολυνθεί με κυτταρομεγαλοϊό κατά την ηλικία των 5 ετών.

Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες ηλικίας 40 ετών έχουν μολυνθεί με κυτταρομεγαλοϊό (CMV).   Μόλις ο κυτταρομεγαλοϊός βρίσκεται στο σώμα ενός ατόμου, μένει εκεί για όλη την ζωή  και μπορεί να επανενεργοποιηθεί.   Ένα άτομο μπορεί επίσης να ασθενήσει ξανά  με διαφορετικό στέλεχος (ποικιλία) του ιού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με κυτταρομεγαλοϊό (CMV) δεν παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα.  Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα ενός υγιούς ατόμου αποτρέπει συνήθως τον ιό από το να να προκαλέσει ασθένεια. 

Ωστόσο, η λοίμωξη με κυτταρομεγαλοϊό  μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και μωρά που έχουν μολυνθεί από τον ιό πριν γεννηθούν (συγγενής κυτταρομεγαλοϊός).

 

Προβολή

 

 

Συμπτώματα του κυτταρομεγαλοϊού

Τα περισσότερα άτομα με λοίμωξη κυτταρομεγαλοϊού δεν έχουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.   Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση σε υγιείς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει ήπια ασθένεια που μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Πυρετό
  • Πονόλαιμο
  • Κόπωση
  • Πρησμένους αδένες

 

Περιστασιακά,  η λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό μπορεί να προκαλέσει μονοπυρήνωση ή ηπατίτιδα (πρόβλημα στο συκώτι).     Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που εκτίθενται στον κυτταρομεγαλοϊό μπορεί να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα που επηρεάζουν τα μάτια,  τους πνεύμονες,  το ήπαρ, τον οισοφάγο, το στομάχι και τα έντερα.

Τα μωρά που γεννιούνται με κυτταρομεγαλοϊό   μπορεί να έχουν προβλήματα με τον εγκέφαλο, το ήπαρ, τον σπλήνα, τον πνεύμονα και την ανάπτυξη.  Η απώλεια ακοής είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα υγείας στα μωρά που γεννιούνται με λοίμωξη συγγενή κυτταρομεγαλοϊού  , η οποία μπορεί να ανιχνευθεί αμέσως μετά τη γέννηση ή μπορεί να αναπτυχθεί αργότερα στην παιδική ηλικία.

Cytomegalovirus mother baby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάδοση και πρόληψη του κυτταρομεγαλοϊού 

Τα άτομα με λοίμωξη κυτταρομεγαλοϊού  μπορεί να περάσουν τον ιό σε σωματικά υγρά, όπως ούρα, σάλιο, αίμα, δάκρυα, σπέρμα και μητρικό γάλα.   Ο κυτταρομεγαλοϊός  εξαπλώνεται από ένα μολυσμένο άτομο με τους εξής τρόπους:

  • Από άμεση επαφή με ούρα ή σάλιο, ειδικά από μωρά και μικρά παιδιά
  • Μέσω σεξουαλικής επαφής
  • Από το μητρικό γάλα
  • Μέσα από μεταμοσχευμένα όργανα και μεταγγίσεις αίματος
  • Από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (συγγενής CMV)

 

Προβολή

 

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή στις πάνες,  συνιστά ένα συνήθη βήμα για τη μείωση της εξάπλωσης των λοιμώξεων και μπορεί να μειώσει την έκθεση σε κυτταρομεγαλοϊό.   Οι γιατροί πρέπει να ακολουθούν τις συνήθεις προφυλάξεις. 

 

Διάγνωση για λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό 

Για άτομα που έχουν συμπτώματα, οι εξετάσεις αίματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση  λοιμώξεων από κυτταρομεγαλοϊό.

 

Cytomegalovirus lab diagnosis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θεραπεία από λοίμωξη κυτταρομεγαλοϊού 

Οι υγιείς άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με κυτταρομεγαλοϊό  συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

Για την θεραπεία της λοίμωξης είναι διαθέσιμα φάρμακα για άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και βρέφη που παρουσιάζουν συμπτώματα συγγενούς μόλυνσης από κυτταρομεγαλοϊό.

 

Προβολή

 

 

 

Courtecy:   Centers for Disease Control and Prevention

 

Πηγή: