Νόσος του Lyme

lyme disease
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:16

Περίληψη

Η νόσος του Lyme είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που παίρνετε από το τσίμπημα απο μολυσμένο τσιμπούρι. Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως ένα εξάνθημα, που μπορεί να μοιάζει με το μάτι ενός ταύρου.

Συμπτώματα

Καθώς η λοίμωξη προχωρά  μπορεί να έχετε
• Πυρετό
• Πονοκέφαλο
• Πόνους μυών και  αρθρώσεων
• Δυσκαμψία του αυχένα
• Κούραση

Διάγνωση

Η νόσος του Lyme μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί διότι μπορεί να μην έχετε αντιληφθεί το τσίμπημα από το τσιμπούρι.  Επίσης, πολλά από τα συμπτώματά της είναι σαν αυτά της γρίπης και άλλων ασθενειών. Στα πρώτα στάδια, οι γιατροί θα εξετάσουν τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό για να καταλάβουν αν έχετε την νόσο του Lyme.  Οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό το στάδιο, αλλά μπορεί  να μην δώσουν πάντα μια σαφή απάντηση. Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, ένα διαφορετικό εργαστήριο εξετάσεων μπορεί να επιβεβαιώσει εάν την έχετε.

Θεραπείες

Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τις περισσότερες περιπτώσεις της νόσου Lyme.  Όσο πιο γρήγορα αρχίζει η θεραπεία  τόσο ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη θα είναι η ανάκαμψη.

Μετά τη θεραπεία

Μετά τη θεραπεία, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εξακολουθούν να έχουν μυαλγίες ή αρθραλγίες και συμπτώματα του νευρικού συστήματος.  Αυτό ονομάζεται σύνδρομο της νόσου μετα-Lyme (PLDs).    Μακροχρόνια τα αντιβιοτικά δεν έχουν δείξει να βοηθούν  με  την μετα-Lyme.  Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να βοηθηθούν τα συμπτώματα της μετα-Lyme (PLD), και οι περισσότεροι ασθενείς καλυτερεύουν με το χρόνο.

Πηγή:

National Library of Medicine