Σήψη

sepsis
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:13

Περίληψη

Σήψη είναι μια σοβαρή ασθένεια, και συμβαίνει όταν το σώμα σας έχει μια συντριπτική ανοσολογική αντίδραση σε βακτηριακή λοίμωξη.   Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο αίμα για την καταπολέμηση της λοίμωξης προκαλούν εκτεταμένη φλεγμονή. Αυτό οδηγεί σε θρόμβους στο αίμα και διαρροή αιμοφόρων αγγείων.

Κίνδυνοι

Η σήψη μπορεί να προκαλέσει κακή ροή του αίματος, η οποία στερεί από τα όργανα του σώματός σας των θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου.  Σε σοβαρές περιπτώσεις, ένα ή περισσότερα όργανα  θα αποτύχει.  Στη χειρότερη περίπτωση, η αρτηριακή πίεση πέφτει και η καρδιά εξασθενεί, οδηγώντας σε σηπτικό σοκ.

Παράγοντες Κινδύνου

Ο καθένας μπορεί να πάρει σήψη, αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε:
•  Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
•  Βρέφη και τα παιδιά
•  Ηλικιωμένους
•  Άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, το AIDS, καρκίνο, και νεφρική ή ηπατική νόσο
•  Άτομα που πάσχουν από σοβαρό έγκαυμα ή φυσικό τραύμα

Συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα της σήψης είναι πυρετός, ρίγη, γρήγορη αναπνοή και  καρδιακό ρυθμό, εξάνθημα, σύγχυση, και αποπροσανατολισμός.

Διάγνωση

Οι γιατροί κάνουν διάγνωση της σήψης χρησιμοποιώντας μια εξέταση αίματος για να δούνε αν ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων είναι ανώμαλος.  Μπορούν επίσης να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις που ελέγχουν για σημεία λοίμωξης.

Θεραπείες

Οι άνθρωποι με σήψη συνήθως αντιμετωπίζονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου όπου οι γιατροί προσπαθούν για τη θεραπεία της λοίμωξης, να διατηρήσουν τα ζωτικά όργανα, και να αποτρέψουν μια πτώση της αρτηριακής πίεσης.    Πολλοί ασθενείς λαμβάνουν οξυγόνο, ενδοφλέβια υγρά, και  άλλους τύπους θεραπείας, όπως αναπνευστήρες ή αιμοκάθαρση, που μπορεί να είναι απαραίτητη.
 
Μερικές φορές, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να ξεκαθαρίσει μια μόλυνση.

Πηγή:

National Library of Medicine