ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Κρυολιπόλυση και Παρενέργειες: Μια ευχάριστη γυναίκα ηλικίας 50 ετών εμφανίστηκε στην κλινική πλαστικής χειρουργικής και παραπονέθηκε για την επίμονη τοπική περίσσεια λίπους που εμφανίζεται στην κάτω κοιλιακή χώρα παρά τη βελτιωμένη διατροφή και άσκηση. Η κρυολυπόλυση της κοιλιάς πραγματοποιήθηκε και επέστρεψε στην κλινική μετά από 8 εβδομάδες για τον επανέλεγχο.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
- Τι είναι η κρυολιπόλυση και ποιος είναι ο ρόλος της στην πλαστική χειρουργική;
- Ποιος είναι ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργεί η κρυολιπόλυση;
- Ποιες είναι οι αναγνωρισμένες ανεπάρκειες και μειονεκτήματα της κρυολιπόλυσης;
- Πόσο αποτελεσματική έχει αποδειχθεί η κρυολιπόλυση και ποιο είναι το μέλλον της στην αισθητική χειρουργική;
ΣΥΖΗΤΗΣΗ για την κρυολιπόλυση
Η κρυολιπόλυση είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς καινοτομίας και ανάπτυξης στον τομέα της μη επεμβατικής σμίλευσης του περιγράμματος του σώματος στην αισθητική πλαστική χειρουργική.
Η ζήτηση για διαδικασίες σμίλευσης του περιγράμματος του σώματος αυξάνεται λόγω της χειρουργικής επέμβασης. Οι διαδικασίες σμίλευσης του περιγράμματος του σώματος επιτρέπουν στους χειρουργούς να θεραπεύουν μεμονωμένες περιοχές υπερβολικού λίπους που οδηγούν σε ασύμμετρη εμφάνιση σε ανεπιθύμητες σωματικές περιοχές.
Άλλες μέθοδοι για μείωση του σωματικού λίπους
Αυτή τη στιγμή, η λιποαναρρόφηση είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη και αποτελεσματική τεχνική για τη διαμόρφωση του σώματος αλλά, λόγω του επεμβατικού χαρακτήρα της, έρχεται με εγγενείς κινδύνους Συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας και της μόλυνσης με ένα σχετικό μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης. Επιπλέον, μία από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές της λιποαναρρόφησης είναι οι ανωμαλίες της σμίλευσης του περιγράμματος.
Άλλες μέθοδοι μη επεμβατικής σμίλευσης του περιγράμματος του σώματος που έχουν περιγραφεί με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας περιλαμβάνουν: υπέρυθρο φως, λέιζερ, ραδιοσυχνότητες, μασάζ, ακόμη και τεχνικές υπερήχων υψηλών συχνοτήτων, όμως η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους και η συνεκτικότητα στα αποτελέσματα δεν έχουν αποδειχθεί.
Πότε χρησιμοποιείται συνήθως η κρυολιπόλυση
Η κρυολιπόλυση είναι μια πρόσφατη τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ελεγχόμενη, φυσική και επιλεκτική μείωση του λίπους με τη χρήση τοπικής ψύξης για την εξαγωγή θερμότητας από τα λιποκύτταρα. Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημες ενδείξεις για το πότε πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία, χρησιμοποιείται σε διάφορες κλινικές καταστάσεις, Από τον ασθενή που επιθυμεί χωρίς ουλές μείωση του λιπώδους ιστού σε εκείνους που είναι ανίκανοι να ανέχονται την αναισθησία που απαιτείται για πιο επεμβατικές μορφές λιποαναρρόφησης.
Πώς λειτουργεί η κρυολιπόλυση
Αν και ο ακριβής μηχανισμός εξακολουθεί να μελετάται, η κρυολιπόλυση λειτουργεί σε κυτταρικό επίπεδο από ένα γενικό θέμα φλεγμονής που ακολουθείται από φαγοκυττάρωση και απόπτωση. Οι βασικές αρχές της κρυοβιολογίας χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 όταν μελετήθηκε η ταχεία κατάψυξη και η ταυτόχρονη ισχαιμία. Ο λιπώδης ιστός, σε σύγκριση με τους άλλους ιστούς, είναι πιο ευαίσθητος στις ψυχρές θερμοκρασίες. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε μοντέλα χοίρων και εξωσωματικά (in vitro), με Ιστολογικές και παθολογικές μελέτες, επιβεβαιώνουν αυτήν την κυτταρική απόκριση.
Τα λιπώδη κύτταρα υποβάλλονται σε φλεγμονώδη απόκριση μετά την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες (-1 έως -7 ° C) εντός των πρώτων 72 ωρών, με μέγιστη κορυφή 14 ημέρες μετά τη θεραπεία. Μεταξύ 14 και 30 ημερών αρχίζει η φαγοκυττάρωση των λιπωδών κυττάρων. Μέχρι 60 έως 90 ημέρες, η φλεγμονώδης διαδικασία μειώνεται και ο όγκος του λιπώδους κυττάρου ελαττώνεται με ταυτόχρονη πάχυνση του διαφραγματικού διαφράγματος. Αυτός ο κύκλος περίπου 90 ημερών έχει ως αποτέλεσμα την εκλεκτική μείωση της υποδόριας λιπαρής στιβάδας.
Ανεπιθύμητες παρενέργειες
Αν και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της κρυόλιπολυσης είναι η ασφάλειά της στον πληθυσμό, έχουν τεκμηριωθεί ανεπιθύμητες παρενέργειες που εμφανίζονται. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερύθημα, οίδημα, μειωμένη αίσθηση και πόνο στην περιοχή θεραπείας, αλλά κανένα από αυτά δεν αναφέρθηκε ως μόνιμο σύμπτωμα. Μελέτες βιοψίας των νευρικών ινών επιβεβαιώνουν ότι αυτή η βραχυπρόθεσμη μείωση της αίσθησης είναι προσωρινή, χωρίς μόνιμες αλλαγές στις νευρικές ίνες, και Η αίσθηση που επιστρέφει στους ασθενείς με 3 έως 4 εβδομάδες.
Μια περιοχή που δικαιολογεί περαιτέρω μελέτη είναι η αποτελεσματικότητα της κρυολιπόλυσης σε ασθενείς με ψυχρά προκαλούμενες ιατρικές καταστάσεις όπως η κρυογλοβουλνημία, η κρύα κνίδωση και η παροξυσμική ψυχρή αιμοσφαιρινουρία για τις οποίες χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές. Μεμονωμένες περιπτωσιολογικές μελέτες αναφέρουν περιπτώσεις καθυστερημένης παράδοξης υπερπλασίας στις θέσεις κρυολιπόλυσης ως 2 έως 3 μήνες, 7 με την ανεπιθύμητη διέγερση ανάπτυξης λιπώδους ιστού ως τον υποθετικό μηχανισμό.
Συμπεράσματα
Τέλος, παρόλο που διαπιστώθηκε ότι είναι αποτελεσματική, η κρυολιπόλυση δεν αποτελεί κατάλληλη αντικατάσταση για λιποαναρρόφηση μεγάλου όγκου επειδή η παραδοσιακή λιποαναρρόφηση μπορεί να απομακρύνει περισσότερο λιπώδη ιστό, ενώ η κρυολιπόλυση δεν προορίζεται για μεγάλη απομάκρυνση του λιπώδους ιστού σε μία μόνο συνεδρίαση.
Source: National Institutes of Health PubMed Central (PMC)
*Articles from Eplasty are provided here courtesy of Open Science Co.
Links:
Πηγή: