Ουρική αρθρίτιδα

gout
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 24/02/2017 - 19:40

Περίληψη

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια κοινή, επώδυνη μορφή αρθρίτιδας, που προκαλεί πρήξιμο, κοκκίνισμα, ζέστη και δυσκαμψία των αρθρώσεων.
 

Αιτίες

Η ουρική αρθρίτιδα συμβαίνει όταν το ουρικό οξύ συσσωρεύεται στο σώμα σας. Το ουρικό οξύ προέρχεται από την κατανομή των ουσιών που ονομάζονται Πουρίνες, και βρίσκονται στους ιστούς του σώματός σας και στα τρόφιμα, όπως το συκώτι, τα ξερά φασόλια και τα μπιζέλια, και ο γαύρος.
 
Κανονικά, το ουρικό οξύ διαλύεται στο αίμα και διέρχεται μέσω των νεφρών και έξω από το σώμα στα ούρα.  Αλλά μερικές φορές το ουρικό οξύ μπορεί να δημιουργήσει και να σχηματίσει βελονοειδείς κρυστάλλους.  Όταν σχηματιστεί στις αρθρώσεις σας, είναι πολύ οδυνηρό. Οι κρύσταλλοι μπορεί επίσης να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά.

Συμπτώματα

Συχνά, η ουρική αρθρίτιδα προσβάλλει το πρώτο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας, αλλά μπορεί επίσης να επιτεθεί στους αστραγάλους, φτέρνες, γόνατα, τους καρπούς, τα δάχτυλα, και τους αγκώνες.
 
Στην αρχή, τα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας συνήθως περνάνε μετά από κάποιες ημέρες, αλλά τελικά, οι επιθέσεις αυτές διαρκούν περισσότερο και συμβαίνουν πιο συχνά.


Παράγοντες Κινδύνου

Έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε ουρική αρθρίτιδα αν
• Είστε άνδρας
• Έχετε μέλη της οικογένειας με ουρική αρθρίτιδα
• Είστε υπέρβαροι
• Πίνετε αλκόολ
• Τρώτε πολλά τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες

Διάγνωση

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα υγρού από έναν σύνδεσμο που έχει φλεγμονή για εξετάσεις εύρεσης κρυστάλλων.


Αντιμετώπιση

Μπορεί να ακολουθηθεί  θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας με φάρμακα.
 

Σημείωση

Ψευδοουρική αρθρίτιδα (Pseudogout) έχει παρόμοια συμπτώματα και μερικές φορές συγχέεται με την ουρική αρθρίτιδα.  Ωστόσο, προκαλείται από φωσφορικό ασβέστιο, και όχι από ουρικό οξύ.

Πηγή:

National Library of Medicine