Ψωριασική Αρθρίτιδα

psoriasic arthritis
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 30/05/2017 - 21:24

Περίληψη

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια του δέρματος που προκαλεί παχιά μπαλώματα με κόκκινο δέρμα και ασημί λέπια, που δίνει την αίσθηση φαγούρας ή πόνου.
 
Μπορεί συνήθως να την αποκτήσετε στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, την πλάτη, το πρόσωπο, τις παλάμες και τα πόδια σας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματός σας.
 

Ψωρίαση και Ψωριασική αρθρίτιδα

Μερικοί άνθρωποι με ψωρίαση έχουν ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο των αρθρώσεων.   Είναι συχνά ήπια, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σοβαρή και επηρεάζει πολλές αρθρώσεις.  Τα προβλήματα στις αρθρώσεις και τα δερματικά προβλήματα, δεν συμβαίνουν πάντα την ίδια στιγμή.
 
Psoriasis
Ψωρίαση

 

 

 

 

 

Η αντιμετώπιση και οι θεραπείες της ψωριασικής αρθρίτιδας

Ο γιατρός σας θα κάνει μια φυσική εξέταση και ακτινογραφία για τη διάγνωση της ψωριασικής αρθρίτιδας.   Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της φλεγμονής και του πόνου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει τις κατεστραμμένες αρθρώσεις.
 
 
Source:   National Library of Medicine
===================================================================================
 

Επισκόπηση της ψωριασικής αρθρίτιδας

 

Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα;

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας (κοινή φλεγμονή) που μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν την ψωρίαση του δέρματος.   Η ψωρίαση είναι μια κοινή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αστραπιαία κόκκινα και λευκά επιθέματα δέρματος.    Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης.

arthritis

 

 

 

 

 

 

Ποιος επηρεάζεται από την ψωριασική αρθρίτιδα ;

Ο καθένας μπορεί να επηρεαστεί από ψωριασική αρθρίτιδα, αλλά είναι πιο κοινή στους Καυκάσιους από τους Αφροαμερικανούς ή τους Ασιάτες.   Συχνά εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 30 και 50, αλλά μπορεί επίσης να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία.  Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC),  το 10 έως 20% των ανθρώπων με ψωρίαση τελικά αναπτύσσουν ψωριασική αρθρίτιδα.  Τυπικά, η δερματική νόσος προηγείται της αρθρίτιδας, μερικές φορές με αρκετά χρόνια.    Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αρθριτικά συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα.

Ποια είναι η αιτία της ψωριασικής αρθρίτιδας ;

Η αιτία της ψωριασικής αρθρίτιδας δεν είναι γνωστή.  Ωστόσο, οι γιατροί πιστεύουν ότι υπάρχει συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.  Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα έχουν συχνά μέλος της οικογένειας με ψωρίαση ή αρθρίτιδα.  Σε άτομα που είναι ευαίσθητα, μια λοίμωξη μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας την ανάπτυξη της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας ;

Η ψωριασική αρθρίτιδα επηρεάζει τόσο το δέρμα όσο και το μυοσκελετικό σύστημα.    Οι αρθρώσεις που συνήθως επηρεάζονται είναι οι απομακρυσμένες αρθρώσεις (εκείνες που βρίσκονται πλησιέστερα στο νύχι) των δακτύλων ή των ποδιών, καθώς και οι καρποί, τα γόνατα, οι αστράγαλοι και το κάτω μέρος της πλάτης.

 

 

 

Courtecy:   National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases (NIAMS)

 

Πηγή: