Διπολική διαταραχή

Bipolar Disorder
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 06/03/2017 - 13:19

Περίληψη

Η διπολική διαταραχή είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια. Οι άνθρωποι που νοσούν από αυτή, χαρακτηρίζονται από ασυνήθιστες αλλαγές στη διάθεση. Από πολύ χαρούμενοι γίνονται ξαφνικά πολύ θλιμμένοι και το αντίθετο. Συχνά στο μεσοδιάστημα έχουν κανονική διάθεση. Η ανεβασμένη κατάσταση ονομάζεται μανία, ενώ η κατεβασμένη κατάθλιψη.

Αιτίες

Τα αίτια της διπολικής διαταραχής δεν είναι πάντοτε σαφή. Σχετίζεται με την οικογένεια. Η ανώμαλη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί επίσης να διαδραματίσει ένα ρόλο.
 
Η διπολική διαταραχή συχνά ξεκινά στα τέλη της εφηβείας ή τα πρώτα ενήλικα χρόνια ενός ατόμου. Αλλά τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν επίσης να αναπτύξουν διπολική διαταραχή. Η ασθένεια συνήθως διαρκεί μια ζωή.

Αντιμετώπιση

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε, πείτε το στον παροχέα υπηρεσιών υγείας σας. Μια ιατρική εξέταση μπορεί να αποκλείσει άλλες ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη διάθεση σας.
 
Αν δεν αντιμετωπιστεί, η διπολική διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε κατεστραμμένες σχέσεις, προβλήματα στη δουλειά ή άσχημη σχολική επίδοση, ακόμη και σε αυτοκτονία. Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τον έλεγχο των συμπτωμάτων: ιατρική αντιμετώπιση και λογοθεραπεία. Ένας συνδυασμός και των δύο συνήθως λειτουργεί καλύτερα.
 
 

Πηγή:

National Library of Medicine