Ψυχαναγκαστική-Καταναγκαστική Διαταραχή

Obsessive-Compulsive Disorder
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 06/03/2017 - 13:18

Περίληψη

Η ψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι ένας τύπος αγχώδους διαταραχής. Εάν έχετε ψυχαναγκαστική διαταραχή, έχετε συχνά αναπότρεπτες σκέψεις που ονομάζεται εμμονές.
 
Προσπαθείτε να ελέγξετε τις σκέψεις, αισθάνεστε μια συντριπτική επιθυμία να επαναλάβετε ορισμένες τελετουργίες ή συμπεριφορές.  Αυτές ονομάζονται καταναγκασμοί.


Συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

Παραδείγματα εμμονών είναι ο φόβος των μικροβίων ή ο φόβος μήπως πληγωθείτε. Οι καταναγκασμοί περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών σας, να μετράτε, να ελέγχετε διαρκώς τα πράγματα ή τον καθαρισμό. 

Στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, οι σκέψεις και τα τελετουργικά προκαλούν δυσφορία και εμποδίζουν την καθημερινή σας ζωή.

Τα αίτια και οι θεραπείες της ψυχαναγκαστικής διαταραχής

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα κυκλώματα του εγκεφάλου μπορεί να μη λειτουργούν σωστά σε άτομα που έχουν ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η διαταραχή τείνει να εμφανίζεται κληρονομικά σε οικογένειες, και τα συμπτώματα συχνά αρχίζουν σε παιδιά ή εφήβους.
 
Οι θεραπείες περιλαμβάνουν θεραπεία με ή χωρίς φάρμακα, ή και τα δύο.  Ένας τύπος της θεραπείας είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η οποία είναι χρήσιμη για την αγωγή της ψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Πηγή:

National Library of Medicine