Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Genital warts
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 22/03/2017 - 15:43

Περίληψη

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), που προκαλείται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
 
Τα κονδυλώματα είναι μαλακά, υγρά, ροζ ή η σάρκα έχει ανώμαλο χρώμα.  Μπορεί να έχετε ένα ή πολλά από αυτά τα εξογκώματα.
 
Στις γυναίκες, τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα ή γύρω από τον κόλπο, στον τράχηλο ή γύρω από τον πρωκτό. 
 
Στους άνδρες, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι λιγότερο συχνά αλλά θα μπορούσαν να εμφανιστούν στην άκρη του πέους.
 

Πρόληψη

Μπορεί να νοσήσετε από κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια του στοματικού, του κολπικού ή του πρωκτικού σεξ με ένα μολυσμένο σύντροφο.
 
Η σωστή χρήση των προφυλακτικών από λάτεξ μειώνει τον κίνδυνο της διασποράς του ιού HPV σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν τον εξαλειφθεί εντελώς.
 
Τα εμβόλια HPV μπορεί να βοηθήσουν να αποτρέψετε μερικές από τις λοιμώξεις HPV που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας, κάνει τη διάγνωση συνήθως για κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων βλέποντάς τα. Τα κονδυλώματα μπορεί να εξαφανιστούν από μόνα τους. 
 
Αν όχι, ο γιατρός σας μπορεί να τα θεραπεύσει ή να τα αφαιρέσει.  Ο ιός παραμένει στο σώμα σας, ακόμη και μετά τη θεραπεία, αυτό μπορεί να κάνει τα κονδυλώματα να επανέλθουν.

Πηγή:

National Library of Medicine