Έρπης γεννητικών οργάνων

Genital herpes
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 08/02/2017 - 12:07

Περίληψη

Ο  Έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV).
 
Μπορεί να προκαλέσει πληγές στα γεννητικά όργανα ή την πρωκτική περιοχή, τους γλουτούς και τους μηρούς. Μπορεί να το αποκτήσετε από το σεξ, ακόμη και από το στοματικό σεξ. Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη και όταν οι πληγές δεν είναι παρούσες. Οι μητέρες μπορούν επίσης να μολύνουν τα μωρά τους κατά τη διάρκεια του τοκετού.
 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του έρπητα ονομάζονται εστίες. Μπορεί συνήθως να δημιουργηθούν πληγές κοντά στην περιοχή, όπου ο ιός έχει εισέλθει στο σώμα. Θα μετατραπούν σε κυψέλες, που μπορεί να φέρουν επώδυνη φαγούρα και στη συνέχεια να επουλωθούν.
 
Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν έρπη, επειδή δεν έχουν συμπτώματα ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα. Ο ιός μπορεί να είναι πιο σοβαρός σε νεογέννητα βρέφη ή σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεσπάσματα αρκετές φορές το χρόνο. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να νοσήσετε λιγότερο συχνά και τα συμπτώματα γίνονται πιο ήπια. Ο ιός παραμένει στο σώμα σας για μια ζωή.
 

Θεραπείες

Τα φάρμακα δεν θεραπεύουν τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, αλλά μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει τον ιό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να ελαττώσετε τα συμπτώματα, να μειώσει τα κρούσματα και να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλους.
 
Η σωστή χρήση των προφυλακτικών λατέξ μπορεί να μειώσει, αλλά όχι να εξαλείψει τον κίνδυνο της σύλληψης ή της διασποράς του έρπητα.

Πηγή:

National Library of Medicine