Ιός Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV)

HPV
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 17/03/2017 - 12:08

Περίληψη

Οι ανθρώπινοι ιοί θηλωμάτων (HPV) είναι κοινοί ιοί που μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα.
 
Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι του ιού HPV, και οι περισσότεροι είναι αβλαβείς, αλλά περίπου 30 είδη μπορεί να σας βάλουν σε κίνδυνο για καρκίνο. Αυτοί οι τύποι επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα και μπορείτε να τους αποκτήσετε μέσω της σεξουαλικής επαφής με ένα μολυσμένο σύντροφο. 
 

Κίνδυνοι από τον ανθρώπινο ιό θηλωμάτων

Ο ιός αυτός μπορεί να είναι είτε χαμηλού κινδύνου ή υψηλού κινδύνου. Ο  ανθρώπινος ιός θηλωμάτων χαμηλού κινδύνου, μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.  Ο ανθρώπινος ιός θηλωμάτων υψηλού κινδύνου μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου και του πρωκτού στις γυναίκες. Στους άνδρες, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους του πρωκτού και του πέους.

Αντιμετώπιση του ανθρώπινου ιού θηλωμάτων

Παρά το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων από τη μόλυνση από ανθρώπινο ιό θηλωμάτων, άλλοι δεν έχουν συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να θεραπεύσει ή να αφαιρέσει τα κονδυλώματα.
 
Στις γυναίκες, το τεστ Παπανικολάου μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές στον τράχηλο που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Και τα δύο τεστ Παπανικολάου και HPV είναι τύποι προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πρόληψη από τον ανθρώπινο ιό θηλωμάτων (HPV)

Η σωστή χρήση των προφυλακτικών από λάτεξ μειώνει σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν εξαλείφει, τον κίνδυνο της σύλληψης ή της διασποράς του ιού HPV. Τα εμβόλια μπορεί να προστατεύσουν από διάφορους τύπους HPV, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Πηγή:

National Library of Medicine