ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΣ: Πληροφορίες, Διατροφή, Θρεπτική Αξία, Χοληστερίνη

Sunflower
Τελευταία ενημέρωση: Κυρ, 17/12/2017 - 00:46

Ηλιόσπορος

Ο ηλιόσπορος είναι ο καρπός του ηλίανθου ( Helianthus annuus ). Υπάρχουν τρεις τύποι ηλιόσπορων που χρησιμοποιούνται συνήθως:  λινελαϊκό (συνηθέστερο), υψηλό ελαϊκό και NuSun για ηλιέλαιο . Κάθε ποικιλία έχει τα δικά της μοναδικά επίπεδα μονοακόρεστων, κορεσμένων και πολυακόρεστων λιπών. Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο αναφέρονται κυρίως στην λινελαϊκή ποικιλία.

Για εμπορικούς σκοπούς, οι ηλιανθόσποροι ταξινομούνται συνήθως σύμφωνα με το πρότυπο των φλοιών τους. Αν ο φλοιός είναι μαύρος, οι σπόροι ονομάζονται ηλιόσποροι μαύρου πετρελαίου. Οι καλλιέργειες μπορούν να αναφέρονται ως καλλιέργειες ηλιανθόσπορου. Αυτοί οι σπόροι συνήθως πιέζονται για να εξαγάγουν το πετρέλαιο τους. Οι ημιπολύτιμοι ηλιόσποροι χρησιμοποιούνται κυρίως για τρόφιμα. ως αποτέλεσμα, μπορούν να ονομάζονται ηλιόσποροι ζαχαροπλαστικής.

Ο όρος "ηλιόσπορος" είναι στην πραγματικότητα μια εσφαλμένη ονομασία όταν εφαρμόζεται στον σπόρο στο περικάρπιο (κύτος).  Βοτανικά, είναι μία κυψέλα . Όταν αποδυναμώνεται, το βρώσιμο υπόλοιπο ονομάζεται πυρήνας ή καρδιά ηλίανθου.

 

Ηλιόσπορος και Διατροφή

Οι ηλιανθόσποροι συνήθως καταναλώνονται ως σνακ παρά ως μέρος ενός γεύματος. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρες ή συστατικά σε διάφορες συνταγές. Οι σπόροι μπορούν να πωληθούν ως σπόροι εντός κελύφους ή πυρήνες θραυσμάτων. Οι σπόροι μπορούν επίσης να φυτρώνονται και να τρώγονται σε σαλάτες .

Όταν επεξεργάζονται σπόροι εντός κελύφους, αρχικά ξηραίνονται. Στη συνέχεια, μπορούν επίσης να φρυγανιστούν ή να πασπαλιστούν με αλάτι ή αλεύρι για τη διατήρηση της γεύσης.

Οι σπόροι ηλίανθου που πωλούνται από την τσάντα τρώγονται είτε "απλοί" (αλατισμένοι μόνο) είτε με διάφορα αρώματα που προστίθενται από τον κατασκευαστή, όπως μπάρμπεκιου, τουρσί, ζεστή σάλτσα, μπέικον, ράντσο και τυρί nacho καθώς και άλλα.

Σε κέλυφος, οι ηλιόσποροι είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στις μεσογειακές , ανατολικοευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες όπου μπορούν να αγοραστούν φρέσκα φρούτα και καταναλώνονται συνήθως ως τρόφιμα για το δρόμο, ενώ η γάστρα ανοίγει με τα δόντια και φτύνει, ενώ σε πολλές χώρες, Μπορούν να αγοραστούν πρόσφατα συσκευασμένα σε διάφορες φρυγμένες γεύσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τρώγονται συνήθως από τους παίκτες του μπέιζμπολ ως εναλλακτική λύση από τον καπνό για μάσημα.

Οι μηχανικά αποφλοιωμένοι πυρήνες μπορούν να πωληθούν ωμά ή ψημένοι και μερικές φορές προστίθενται στο ψωμί και άλλα ψημένα προϊόντα για τη γεύση τους.  Υπάρχει επίσης βούτυρο ηλίανθου , παρόμοιο με το φυστικοβούτυρο , αλλά χρησιμοποιώντας ηλιόσπορους αντί των αραχίδων, το οποίο αποτελεί κοινό υποκατάστατο στα σχολεία για τα παιδιά με αλλεργίες στα ξηροί καρποί. Εκτός από την ανθρώπινη κατανάλωση, οι ηλιανθόσποροι χρησιμοποιούνται επίσης ως τρόφιμα για κατοικίδια ζώα και άγρια πτηνά σε κουτιά και μικρούς σάκους.

 

Sunflower Seeds Food
By F Ceragioli - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32644465


Θρεπτική Αξία του Ηλιόσπορου

Σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων, οι αποξηραμένοι ηλιόσποροι παρέχουν 584 θερμίδες και αποτελούνται από 5% νερό, 20% υδατάνθρακες , 51% ολικό λίπος και 21% πρωτεΐνη (τραπέζι). Οι σπόροι είναι μια πλούσια πηγή (20% ή μεγαλύτερη της ημερήσιας τιμής , DV) πρωτεΐνης (42% DV), διαιτητικών ινών (36% DV), βιταμινών Β (23-129% DV). Οι σπόροι περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα διαιτητικών ορυκτών , όπως το μαγνήσιο , το μαγγάνιο , ο φώσφορος , ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος (40-94% DV).

Η μισή μερίδα 100 γραμμαρίων είναι λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, κυρίως λινελαϊκό οξύ . Επιπλέον, οι σπόροι περιέχουν φυτοστερόλες οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης αίματος .

 

Sunflower Seeds

 

Σπόροι Ηλιάνθου (Ηλιόσποροι), φιστίκια μεταξύ των κορυφαίων καρπών για τη μείωση της χοληστερόλης

Οι ερευνητές έχουν γνωρίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι τα καρύδια και οι σπόροι είναι πλούσιες πηγές φυτοστερολών, μία κατηγορία φυτικών χημικών ουσιών που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Σε αυτήν που θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα ανάλυση της περιεκτικότητας φυτών σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, οι χημικοί στο Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια και στο κρατικό πανεπιστήμιο του Blacksburg, Va., Ανέλυσαν περίπου 27 προϊόντα από καρύδια και σπόρους και διαπίστωσαν ότι τα φιστίκια και οι ηλιόσποροι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα φυτοστερολών μεταξύ των καρπών με κέλυφος και των σπόρων που καταναλώνονται πιο συχνά ως τρόφιμα σνακ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Προβολή

 

 

 

Αναφορά: American Chemical Society. "Sunflower Seeds, Pistachios Among Top Nuts For Lowering Cholesterol." ScienceDaily. ScienceDaily, 7 December 2005. <www.sciencedaily.com/releases/2005/12/051207181227.htm>