Στέβια

stevia
Τελευταία ενημέρωση: Κυρ, 28/05/2017 - 10:59

Περίληψη

Η  Στέβια  (Stevia rebaudiana) είναι ένα θαμνώδες φυτό  πιθανώς πιο γνωστή ως πηγή φυσικών γλυκαντικών.

 

Μελέτες αποκάλυψαν ότι η Στέβια έχει χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο από την αρχαιότητα για διάφορους σκοπούς.  Για παράδειγμα, ως γλυκαντικό και φάρμακο. 

Όπως γνωρίζουμε τα φύλλα των φυτών Στέβια έχουν λειτουργικές και αισθητικές ιδιότητες ανώτερες από εκείνες πολλών άλλων γλυκαντικών υψηλής δραστικότητας.  Η Στέβια είναι πιθανό να γίνει μια σημαντική πηγή γλυκαντικού υψηλής ισχύος για την αυξανόμενη φυσική αγορά τροφίμων στο μέλλον.

Η λευκή κρυσταλλική ένωση του (stevioside) είναι το φυσικό βοτανικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες και είναι πάνω από 100-300 φορές πιο γλυκό από το επιτραπέζιο σάκχαρο.

 

Οι χρήσεις της Στέβια

Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν στέβια από το στόμα για ιατρικούς σκοπούς, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης, θεραπεία διαβήτη, καούρα, υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, απώλεια βάρους, διέγερση του καρδιακού ρυθμού και κατακράτηση νερού.

Τα εκχυλίσματα από στέβια είναι διαθέσιμα ως γλυκαντικά σε αρκετές χώρες.   Στις ΗΠΑ, τα φύλλα και το εκχύλισμα στέβια δεν έχουν εγκριθεί για χρήση ως γλυκαντικά αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «συμπλήρωμα διατροφής» ή σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος.

Τον Δεκέμβριο του 2008, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χορήγησε τη γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλή (GRAS) κατάσταση στην rebaudioside Α, μία από τις χημικές ουσίες της στέβια, για να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο γλυκαντικών τροφίμων.

Υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια;

Η Στέβια και τα χημικά που περιέχονται σε Στέβια, συμπεριλαμβανομένου του stevioside και του rebaudioside Α,  είναι ΠΟΛΥ ΑΣΦΑΛΗ όταν λαμβάνονται από το στόμα ως γλυκαντικό σε τρόφιμα.    Το Rebaudioside Α έχει γενικά αναγνωριστεί ως ασφαλές (GRAS) κατάσταση στις Η.Π.Α. για χρήση ως γλυκαντικό για τρόφιμα.   Το stevioside έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στην έρευνα σε δόσεις μέχρι 1500 mg ημερησίως για 2 χρόνια.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:

Κύηση και θηλασμός:  Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια λήψης στεφίας εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Μείνετε στην ασφαλή πλευρά και αποφύγετε τη χρήση.       Μερικοί άνθρωποι που παίρνουν Στέβια  ή stevioside μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα ή ναυτία.  Άλλοι άνθρωποι έχουν αναφέρει συναισθήματα ζάλης, μυϊκού πόνου και μούδιασμα.

Πόσο Στέβια να καταναλώσω;

Η κατάλληλη δόση Στέβια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία του χρήστη και αρκετές άλλες συνθήκες.  Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό κατάλληλης κλίμακας δόσεων για την στέβια.

Λάβετε υπόψη ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι απαραίτητα πάντα ασφαλή και οι δοσολογίες μπορεί να είναι σημαντικές. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας ή τον γιατρό πριν τα χρησιμοποιήσετε.