Υπερπλασία προστάτη

prostatic hyperplasia
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 17/02/2017 - 15:42

Περίληψη

Ο προστάτης είναι ένας αδένας στους άνδρες, που βοηθά στο να γίνει το σπέρμα, το υγρό συγκεκριμένα που περιέχει το σπέρμα.
 
Ο προστάτης περιβάλλει το σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από το σώμα. Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, μεγαλώνει και ο προστάτης. Εάν γίνει πάρα πολύ μεγάλος, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Μια διεύρυνση προστάτη ονομάζεται επίσης καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.
 
Οι περισσότεροι άνδρες αποκτούν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, καθώς γερνούν. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μετά την ηλικία των 50 ετών.
 

Συμπτώματα

Η Υπερπλασία προστάτη δεν είναι καρκίνος, και δεν φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες σας να αποκτήσετε καρκίνο του προστάτη. Τα πρώτα συμπτώματα είναι τα ίδια. Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν έχετε τα εξής:
  • Συχνή και επείγουσα ανάγκη για ούρηση, ιδιαίτερα τη νύχτα.
  • Πρόβλημα στην ενούρηση ή ελάχιστη ενούρηση.
  • Ροή των ούρων που είναι αδύναμη, αργή ή σταματά και ξεκινά αρκετές φορές.
  • Αίσθηση ότι πρέπει ακόμα να πάτε, ακόμα και αμέσως μετά την ούρηση.
  • Μικρές ποσότητες αίματος στα ούρα σας

Πιθανά Προβλήματα

Η σοβαρή Υπερπλασία προστάτη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με το χρόνο, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης ή νεφρική βλάβη. Εάν διαπιστωθεί νωρίς, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε αυτά τα προβλήματα.

Διάγνωση

Οι εξετάσεις για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη περιλαμβάνουν μια δακτυλική εξέταση, εξέταση του αίματος, απεικονιστικές εξετάσεις, μελέτη της ροής των ούρων και εξέταση με ένα εργαλείο που ονομάζεται κυστεοσκόπιο.

Θεραπείες

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν άγρυπνη αναμονή, φάρμακα, μη χειρουργικές διαδικασίες η και τη χειρουργική επέμβαση.

Πηγή:

National Library of Medicine