ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Αντιμετώπιση

urinary incontinence - women
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 12/10/2018 - 14:24

 

<<Ακράτεια ούρων>> είναι η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης. 

 

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι ακράτειας ούρων που επηρεάζουν τις γυναίκες είναι:

 1.  ακράτεια από προσπάθεια (στρές)
 2.  επιτακτική ακράτεια (ακράτεια έπειξης) *υπερδραστήρια κύστη 

 

Η ακράτεια επηρεάζει δύο φορές περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση κάνουν την ακράτεια ούρων στις γυναίκες πιο πιθανή.   Η ακράτεια ούρων δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και μπορεί να αντιμετωπιστεί.Τι είναι η ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ούρων είναι η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή η διαρροή ούρων.

Τα ούρα παράγονται από τα νεφρά και αποθηκεύονται στην κύστη. Η κύστη έχει μυς που σφίγγουν όταν χρειάζεται να ουρείτε. Όταν οι μυς της ουροδόχου κύστης σφίξουν, τα ούρα εξαναγκάζονται να βγουν από την ουροδόχο κύστη σας μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται ουρήθρα. Ταυτόχρονα, οι μυς του σφιγκτήρα γύρω από την ουρήθρα χαλαρώνουν για να αφήσουν τα ούρα να βγουν έξω από το σώμα σας.

Η ακράτεια μπορεί να συμβεί όταν οι μύες της ουροδόχου κύστης ξαφνικά σφίξουν και οι μύες του σφιγκτήρα δεν είναι αρκετά ισχυροί για να κρατήσουν την ουρήθρα κλειστή. Αυτό σας προκαλεί ξαφνική, έντονη επιθυμία να ουρήσετε αλλά παράλληλα μπορεί να μην είστε σε θέση να το ελέγξετε. Έτσι η πίεση που προκαλείται από το γέλιο, το φτέρνισμα ή την άσκηση μπορεί να σας προκαλέσει διαρροή ούρων.

Η ακράτεια ούρων μπορεί επίσης να συμβεί αν υπάρχει πρόβλημα με τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες της ουροδόχου κύστης και την ουρήθρα. Η ακράτεια ούρων μπορεί να προκαλέσει διαρροή μικρής ποσότητας ούρων ή απελευθέρωση πολλών ούρων ταυτόχρονα.

 

Ποιος πάσχει από ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ούρων επηρεάζει δύο φορές περισσότερες γυναίκες από ότι τους άνδρες. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της αναπαραγωγικής διαδικασίας που είναι διαφορετική ειδικά για τις γυναίκες, όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση, τα οποία επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και άλλους μύες που υποστηρίζουν αυτά τα όργανα.

Η ακράτεια ούρων μπορεί να συμβεί σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συνηθισμένη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.   Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση. Περισσότερες από 4 στις 10 γυναίκες 65 ετών και άνω έχουν ακράτεια ούρων.


Γιατί η ακράτεια ούρων επηρεάζει περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες;

Οι γυναίκες έχουν την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, και την εμμηνόπαυση, γεγονότα που επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη και τους γύρω μυς. Οι μύες του πυελικού εδάφους που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τη μήτρα  και τα έντερα μπορεί να εξασθενίσουν ή να υποστούν βλάβη. 

Όταν οι μύες που υποστηρίζουν το ουροποιητικό σύστημα είναι αδύναμοι, οι μύες στην ουροδόχο κύστη πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα για να κρατήσουν τα ούρα μέχρι να πάτε στην τουαλέτα. Αυτή η επιπλέον πίεση στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ούρων ή διαρροή.

Επίσης, η γυναικεία ουρήθρα είναι μικρότερη από την αρσενική ουρήθρα. Οποιαδήποτε αδυναμία ή βλάβη της ουρήθρας σε μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ακράτεια ούρων. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει λιγότερος μυς που κρατάει τα ούρα.

 

urinary incontinence - women

 

Ποιοι είναι οι τύποι ακράτειας ούρων που επηρεάζουν τις γυναίκες;

Οι δύο πιο συχνές μορφές ακράτειας ούρων στις γυναίκες είναι:


Ακράτεια από προσπάθεια (στρές). Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ακράτειας. Είναι επίσης ο πιο συνηθισμένος τύπος ακράτειας που επηρεάζει τις νεότερες γυναίκες.   Η ακράτεια του στρές συμβαίνει όταν υπάρχει πίεση στην κύστη, και οι αδύναμοι μύες του πυελικού εδάφους ασκούν πίεση στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, κάνοντάς τες να εργάζονται σκληρότερα.

Σε αυτόν τον τύπο ακράτειας, καθημερινές ενέργειες που χρησιμοποιούν τους μυς του πυελικού εδάφους, όπως ο βήχας, το φτέρνισμα ή το γέλιο, μπορεί να σας προκαλέσουν διαρροή ούρων. Οι αιφνίδιες κινήσεις και η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να σας προκαλέσουν διαρροή ούρων.


Επιτακτική ακράτεια (ακράτεια έπειξης). Με την ακράτεια έπειξης (επιτακτική ακράτεια), συνήθως έχετε μια έντονη, ξαφνική επιθυμία να ουρήσετε αλλά προτού φτάσετε στο μπάνιο συμβαίνει η διαρροή ούρων.  Ορισμένες γυναίκες με ακράτεια έπειξης μπορεί να φτάσουν στο μπάνιο εγκαίρως, αλλά αισθάνονται την ανάγκη να ουρήσουν ακόμη και περισσότερες από οκτώ φορές την ημέρα.   Επίσης, δεν ουρούν πολύ όταν φτάσουν στο μπάνιο.

Η ακράτεια αυτή ονομάζεται μερικές φορές «υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη».  Η πρόκληση ακράτειας είναι πιο συχνή στις μεγαλύτερες γυναίκες.  Αυτή μπορεί να συμβεί όταν δεν το αναμένετε, όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν πίνετε νερό ή όταν ακούτε ή αγγίζετε τρεχούμενο νερό.

Πολλές γυναίκες με ακράτεια ούρων έχουν τόσο την ακράτεια άγχος όσο και ακράτεια ακράτειας. Αυτό ονομάζεται «μικτή» ακράτεια.

 

Πώς θεραπεύεται η ακράτεια ούρων;

Εσείς και ο γιατρός θα συνεργαστείτε από κοινού για να δημιουργήσετε ένα πλάνο θεραπείας.  Μπορεί να ξεκινήσετε με βήματα που μπορείτε να κάνετε μόνος στο σπίτι.  Αν αυτά τα βήματα δεν βελτιώνουν τα συμπτώματά σας, ο γιατρός μπορεί να συστήσει άλλες θεραπείες, ανάλογα με το αν έχετε Ακράτεια από προσπάθεια (στρές),  ή επιτακτική ακράτεια (έπειξης)  ή και τις δύο.
Να είστε υπομονετικοί καθώς συνεργάζεστε με το γιατρό σε ένα σχέδιο θεραπείας. Αυτές οι θεραπείες μπορεί να χρειαστούν ένα μήνα ή και περισσότερο για να αρχίσουν να αποδίδουν.


Ποια μέτρα μπορώ να εφαρμόσω στο σπίτι για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων;

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να αντιμετωπίσετε την ακράτεια ούρων.  Μερικοί άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι τέτοιες απλές ενέργειες μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακράτεια των ούρων.  Αλλά για πολλές γυναίκες, αυτά τα βήματα κάνουν την ακράτεια ούρων να απομακρυνθεί εξ ολοκλήρου ή βοηθά να μειωθεί η διαρροή.  

 

Αυτά τα βήματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κάνοντας ασκήσεις Kegel. Εάν έχετε ακράτεια από προσπάθεια (στρές), οι ασκήσεις Kegel για την ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να σας βοηθήσουν.   Ορισμένες γυναίκες έχουν συμπτώματα ακράτειας επειδή οι μύες του πυελικού εδάφους είναι πάντα σφιγμένοι. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασκήσεις Kegel δεν θα βοηθήσουν τα ουρολογικά σας συμπτώματα και μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα συμπτώματα της ακράτειάς σας πριν κάνετε τις ασκήσεις Kegel.
 • Εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης. Μπορείτε να ελέγξετε την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη ή την επιτακτική ακράτεια (ακράτεια έπειξης),  πηγαίνοντας στο μπάνιο σε καθορισμένες ώρες.  Ξεκινήστε παρακολουθώντας πόσο συχνά πηγαίνετε στο μπάνιο κάθε μέρα σε ένα ημερολόγιο.  Στη συνέχεια, αυξήστε σιγά-σιγά περίπου 15 λεπτά μεταξύ των επισκέψεων στο μπάνιο.  Πηγαίνετε κάθε φορά, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε την επιθυμία να πάτε. Με τη σταδιακή αύξηση του χρόνου μεταξύ των επισκέψεων, η κύστη σας μαθαίνει να κρατάει περισσότερα ούρα πριν σηματοδοτήσει την ανάγκη να πάει ξανά.
 • Χάσιμο βάρους.  Το επιπλέον βάρος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη και στους κοντινούς μύες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.  Εάν έχετε υπερβολικό βάρος, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για να χάσετε βάρος επιλέγοντας υγιεινά τρόφιμα και ασκώντας τακτική σωματική δραστηριότητα.  Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε διαιτολόγο ή φυσιοθεραπευτή για να δημιουργήσετε μαζί ένα σχέδιο υγιεινής διατροφής και άσκησης.
 • Αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σας.  Ποτά με καφεΐνη, ανθρακούχα (όπως σόδες) ή αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσουν την ακράτεια των ούρων.  Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να σταματήσετε να πίνετε αυτά τα ποτά για κάποιο διάστημα ούτως ώστε να δείτε αν αυτό βοηθά.
 • Διακόπτοντας το κάπνισμα. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου ότι χειροτερεύει την ακράτεια των ούρων.
 • Θεραπεύοντας την δυσκοιλιότητα.  Ο γιατρός σας θα συστήσει να τρώτε περισσότερες ίνες, καθώς η δυσκοιλιότητα μπορεί να επιδεινώσει την ακράτεια ούρων.  Τρώγοντας τρόφιμα με πολλές ίνες  μπορεί να μειώσει την δυσκοιλιότητα.

 

Παράλληλα με τα παραπάνω μπορείτε επίσης να αγοράσετε μαξιλάρια ή προστατευτικά εσώρουχα, ενόσω λαμβάνετε μέτρα για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων.  Αυτά πωλούνται σε πολλά καταστήματα που πωλούν επίσης προϊόντα γυναικείας υγιεινής όπως τα ταμπόν και τα επιθέματα.

 

 

Πρέπει να πίνω λιγότερο νερό ή άλλα υγρά αν έχω ακράτεια ούρων;

Όχι. Πολλοί άνθρωποι με ακράτεια ούρων πιστεύουν ότι πρέπει να πίνουν λιγότερα για να μειώσουν την διαρροή των ούρων.  Αλλά χρειάζεστε υγρά, ειδικά το νερό, για καλή υγεία. (Το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και να κάνουν την ακράτεια ούρων χειρότερη.)

Οι γυναίκες χρειάζονται να παίρνουν περίπου 11 φλιτζάνια υγρών την ημέρα από τρόφιμα και ποτά.  Η λήψη αρκετών υγρών βοηθάει την υγεία των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, αποτρέπει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, και την δυσκοιλιότητα.
Μετά την ηλικία των 60 ετών, οι άνθρωποι συνηθίζουν να μην ενυδατώνονται αρκετά, βάζοντας τους εαυτούς τους σε κίνδυνο για αφυδάτωση και άλλες καταστάσεις που κάνουν την ακράτεια ούρων χειρότερη.


Ποιες είναι ορισμένες ιατρικές θεραπείες για την ακράτεια από προσπάθεια (στρές);

Αν τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε στο σπίτι δεν λειτουργούν για να βελτιώσετε την ακράτεια από προσπάθεια (στρές), ο γιατρός σας μπορεί να σας μιλήσει για άλλες επιλογές:

 • Φάρμακα. Μετά την εμμηνόπαυση, η εφαρμογή κολπικής κρέμας, δακτυλίων ή επιθεμάτων με οιστρογόνα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών και των ιστών στις περιοχές της ουρήθρας και του κόλπου. Μια ισχυρότερη ουρήθρα θα σας βοηθήσει στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.  
 • Κολπικός πεσσός.  Ένας επαναχρησιμοποιήσιμος πεσσός είναι μια μικρή πλαστική συσκευή ή συσκευή σιλικόνης (διαμορφωμένη σαν δαχτυλίδι ή μικρό ντόνατ) που βάζετε στον κόλπο σας.  Ο πεσσός σπρώχνει προς το τοίχωμα του κόλπου και την ουρήθρα για να στηρίξει τους μυς του πυελικού εδάφους και να βοηθήσει στη μείωση της ακράτειας του στρες.  Οι πεσσοί έχουν διαφορετικά μεγέθη, οπότε ο γιατρός πρέπει να γράψει συνταγή για το σωστό μέγεθος.  Ένας άλλος τύπος πεσσού μοιάζει με ταμπόν και είναι μίας χρήσης.   
 • Παράγοντες διόγκωσης.  Ο γιατρός σας μπορεί να εγχέει έναν παράγοντα διογκώσεως, όπως το κολλαγόνο, στους ιστούς γύρω από την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, για να αυξήσει την πυκνότητα.  Αυτό βοηθά να κρατήσει το άνοιγμα της ουροδόχου κύστης κλειστό και έτσι μειώνει την ποσότητα ούρων που μπορεί να διαρρεύσει.
 • Χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση για την ακράτεια ούρων δεν συνιστάται εάν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος στο μέλλον.  Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορεί να προκαλέσουν ξανά διαρροή.  Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι χειρουργικής για την ακράτεια ούρων είναι:
  Διαδικασίες σφεντόνας. Το
  mid-urethral sling είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος χειρουργικής επέμβασης για τη θεραπεία της ακράτειας από το στρες.  Η σφεντόνα είναι είτε ένα στενό κομμάτι από συνθετικό (τεχνητό) πλέγμα είτε ένα κομμάτι ιστού από το δικό σας σώμα που τοποθετεί ο γιατρός σας κάτω από την ουρήθρα σας. Η σφεντόνα λειτουργεί σαν μια αιώρα για να στηρίξει την ουρήθρα και να κρατήσει την ουροδόχο κύστη στη θέση της.  Σοβαρές επιπλοκές από τη διαδικασία σφεντόνας περιλαμβάνουν λοίμωξη,  ή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και βλάβη σε κοντινά όργανα, όπως η ουροδόχος κύστη.  Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναφέρει σε 1 από τους 50 ασθενείς που το έχουν τοποθετήσει κολλάει έξω στον κόλπο, προκαλώντας πόνο.  Η υπηρεσία FDA συνιστά να συζητάτε με τον γιατρό σας τις επιλογές θεραπείας πριν από τη χειρουργική επέμβαση και να κάνετε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τις παρενέργειες.
 • Κολποανάρτηση. Αυτή η χειρουργική επέμβαση βοηθά επίσης στη συγκράτηση της ουροδόχου κύστης με ραφές εκατέρωθεν της ουρήθρας.  Αυτό συχνά αναφέρεται ως επέμβαση Burch.

 

Ποιες είναι οι μη χειρουργικές θεραπείες για την επιτακτική ακράτεια (ακράτεια έπειξης);

Εάν τα βήματα που μπορείτε να πάρετε στο σπίτι δεν λειτουργούν για να βελτιώσετε την επιτακτική ακράτεια (ακράτεια έπειξης), ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω θεραπείες:

 • Φάρμακα. Τα φάρμακα για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων βοηθούν στη χαλάρωση των μυών της ουροδόχου κύστης και στην αύξηση της ποσότητας ούρων που μπορεί να κρατήσει η ουροδόχος κύστη. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες αυτών των φαρμάκων είναι η δυσκοιλιότητα και τα ξηρά μάτια και στόμα.
 • Botox.  Ενέσεις Botox στην ουροδόχο κύστη μπορεί να βοηθήσουν αν άλλες θεραπείες δεν λειτουργούν. Το Botox βοηθά στη χαλάρωση της ουροδόχου κύστης και αυξάνει την ποσότητα των ούρων που μπορεί να κρατήσει.    Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε θεραπείες Botox περίπου μία φορά κάθε 3 μήνες.
 • Νευρική διέγερση.  Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς για να διεγείρει τα νεύρα στην ουροδόχο κύστη.  Οι παλμοί μπορεί να αυξήσουν τη ροή του αίματος στην κύστη και να ενισχύσουν τους μυς που βοηθούν στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.  Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους διέγερσης των νεύρων.
 • Βιοανάδραση. Η βιοανάδραση σας βοηθά να δείτε σε μια οθόνη πώς η κύστη σας ανταποκρίνεται. Ένας θεραπευτής βάζει ένα ηλεκτρικό έμπλαστρο στο δέρμα πάνω από την ουροδόχο κύστη και τους ουρηθρικούς μύες. Εσείς και ο θεραπευτής σας παρακολουθείτε την οθόνη για να δείτε πότε οι μύες συστέλλονται ώστε να μπορείτε να μάθετε να τις ελέγχετε.
 • Χειρουργική επέμβαση. Αν έχετε σοβαρή ακράτεια έπειξης, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να αυξήσει την ποσότητα ούρων που μπορεί να κρατήσει η κύστη σας ή ακόμη για να αφαιρέσει την ουροδόχο κύστη. Η αφαίρεση της ουροδόχου κύστης είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση και είναι μια επιλογή μόνο όταν δεν λειτουργούν άλλες θεραπείες και η ποιότητα της ζωής σας επηρεάζεται σοβαρά.

 


Πώς μπορώ να αποτρέψω την ακράτεια ούρων;

Αν και δεν μπορείτε πάντα να αποτρέψετε την ακράτεια ούρων, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τους κινδύνους:

 • Κάνετε ασκήσεις Kegel καθημερινά, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού πρώτα μιλήσετε με τον γιατρό σας.
 • Προσέχετε να διατηρείτε ένα υγιές βάρος.
 • Τρώτε τρόφιμα με ίνες για να αποτρέπετε την δυσκοιλιότητα.


 

 

 

 

Courtecy:  U.S. Department of Health & Human Services  - OFFICE ON WOMEN'S HEALTH