ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Αιτίες, διάγνωση, συμπτώματα

urinary incontinence - women
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 12/10/2018 - 14:28

 

<<Ακράτεια ούρων>> είναι η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης. 

 

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι ακράτειας ούρων που επηρεάζουν τις γυναίκες είναι:

  1.  ακράτεια από προσπάθεια (στρές)
  2.  επιτακτική ακράτεια (ακράτεια έπειξης) *υπερδραστήρια κύστη 

 

Η ακράτεια επηρεάζει δύο φορές περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση κάνουν την ακράτεια ούρων στις γυναίκες πιο πιθανή.   Η ακράτεια ούρων δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και μπορεί να αντιμετωπιστεί.



Τι είναι η ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ούρων είναι η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή η διαρροή ούρων.

Τα ούρα παράγονται από τα νεφρά και αποθηκεύονται στην κύστη. Η κύστη έχει μυς που σφίγγουν όταν χρειάζεται να ουρείτε. Όταν οι μυς της ουροδόχου κύστης σφίξουν, τα ούρα εξαναγκάζονται να βγουν από την ουροδόχο κύστη σας μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται ουρήθρα. Ταυτόχρονα, οι μυς του σφιγκτήρα γύρω από την ουρήθρα χαλαρώνουν για να αφήσουν τα ούρα να βγουν έξω από το σώμα σας.

Η ακράτεια μπορεί να συμβεί όταν οι μύες της ουροδόχου κύστης ξαφνικά σφίξουν και οι μύες του σφιγκτήρα δεν είναι αρκετά ισχυροί για να κρατήσουν την ουρήθρα κλειστή. Αυτό σας προκαλεί ξαφνική, έντονη επιθυμία να ουρήσετε αλλά παράλληλα μπορεί να μην είστε σε θέση να το ελέγξετε. Έτσι η πίεση που προκαλείται από το γέλιο, το φτέρνισμα ή την άσκηση μπορεί να σας προκαλέσει διαρροή ούρων.

Η ακράτεια ούρων μπορεί επίσης να συμβεί αν υπάρχει πρόβλημα με τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες της ουροδόχου κύστης και την ουρήθρα. Η ακράτεια ούρων μπορεί να προκαλέσει διαρροή μικρής ποσότητας ούρων ή απελευθέρωση πολλών ούρων ταυτόχρονα.

 

Ποιος πάσχει από ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ούρων επηρεάζει δύο φορές περισσότερες γυναίκες από ότι τους άνδρες. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της αναπαραγωγικής διαδικασίας που είναι διαφορετική ειδικά για τις γυναίκες, όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση, τα οποία επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και άλλους μύες που υποστηρίζουν αυτά τα όργανα.

Η ακράτεια ούρων μπορεί να συμβεί σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συνηθισμένη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.   Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση. Περισσότερες από 4 στις 10 γυναίκες 65 ετών και άνω έχουν ακράτεια ούρων.


Γιατί η ακράτεια ούρων επηρεάζει περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες;

Οι γυναίκες έχουν την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, και την εμμηνόπαυση, γεγονότα που επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη και τους γύρω μυς. Οι μύες του πυελικού εδάφους που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τη μήτρα  και τα έντερα μπορεί να εξασθενίσουν ή να υποστούν βλάβη. 

Όταν οι μύες που υποστηρίζουν το ουροποιητικό σύστημα είναι αδύναμοι, οι μύες στην ουροδόχο κύστη πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα για να κρατήσουν τα ούρα μέχρι να πάτε στην τουαλέτα. Αυτή η επιπλέον πίεση στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ούρων ή διαρροή.

Επίσης, η γυναικεία ουρήθρα είναι μικρότερη από την αρσενική ουρήθρα. Οποιαδήποτε αδυναμία ή βλάβη της ουρήθρας σε μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ακράτεια ούρων. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει λιγότερος μυς που κρατάει τα ούρα.

 

urinary incontinence - women

 

Ποιοι είναι οι τύποι ακράτειας ούρων που επηρεάζουν τις γυναίκες;

Οι δύο πιο συχνές μορφές ακράτειας ούρων στις γυναίκες είναι:


Ακράτεια από προσπάθεια (στρές). Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ακράτειας. Είναι επίσης ο πιο συνηθισμένος τύπος ακράτειας που επηρεάζει τις νεότερες γυναίκες.   Η ακράτεια του στρές συμβαίνει όταν υπάρχει πίεση στην κύστη, και οι αδύναμοι μύες του πυελικού εδάφους ασκούν πίεση στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, κάνοντάς τες να εργάζονται σκληρότερα.

Σε αυτόν τον τύπο ακράτειας, καθημερινές ενέργειες που χρησιμοποιούν τους μυς του πυελικού εδάφους, όπως ο βήχας, το φτέρνισμα ή το γέλιο, μπορεί να σας προκαλέσουν διαρροή ούρων. Οι αιφνίδιες κινήσεις και η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να σας προκαλέσουν διαρροή ούρων.


Επιτακτική ακράτεια (ακράτεια έπειξης). Με την ακράτεια έπειξης (επιτακτική ακράτεια), συνήθως έχετε μια έντονη, ξαφνική επιθυμία να ουρήσετε αλλά προτού φτάσετε στο μπάνιο συμβαίνει η διαρροή ούρων.  Ορισμένες γυναίκες με ακράτεια έπειξης μπορεί να φτάσουν στο μπάνιο εγκαίρως, αλλά αισθάνονται την ανάγκη να ουρήσουν ακόμη και περισσότερες από οκτώ φορές την ημέρα.   Επίσης, δεν ουρούν πολύ όταν φτάσουν στο μπάνιο.

Η ακράτεια αυτή ονομάζεται μερικές φορές «υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη».  Η πρόκληση ακράτειας είναι πιο συχνή στις μεγαλύτερες γυναίκες.  Αυτή μπορεί να συμβεί όταν δεν το αναμένετε, όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν πίνετε νερό ή όταν ακούτε ή αγγίζετε τρεχούμενο νερό.

Πολλές γυναίκες με ακράτεια ούρων έχουν τόσο την ακράτεια άγχος όσο και ακράτεια ακράτειας. Αυτό ονομάζεται «μικτή» ακράτεια.


Ποια είναι τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων;

Η ακράτεια ούρων δεν είναι από μόνη της ασθένεια. Η ακράτεια ούρων είναι ένα σύμπτωμα ενός άλλου προβλήματος υγείας, συνήθως των αδύναμων μυών του πυελικού εδάφους.

Εκτός από την ακράτεια ούρων, μερικές γυναίκες αισθάνονται τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πίεση ή σπασμούς στην περιοχή της πυέλου και έντονη επιθυμία για ούρηση
  • Επιθυμία για ούρηση περισσότερο από 8 φορές την ημέρα ή 2 φορές τη νύχτα
  • Μη επιθυμητή ούρηση κατά τον ύπνο (βρέξιμο κρεβατιού)

 

Τι αιτίες προκαλούν την ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ούρων συνήθως προκαλείται από προβλήματα με τους μυς και τα νεύρα που βοηθούν την ουροδόχο κύστη να κρατήσει ή να διώξει τα ούρα.  Ορισμένα γεγονότα υγείας μοναδικά για τις γυναίκες, όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε αυτούς τους μυς και τα νεύρα.
 

Άλλες αιτίες της ακράτειας ούρων περιλαμβάνουν:


Υπερβολικό βάρος.  Η ύπαρξη υπερβολικού βάρους ασκεί πίεση στην κύστη, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς με την πάροδο του χρόνου. Μια ασθενής ουροδόχος κύστη δεν μπορεί να κρατήσει τόσα ούρα.
 

Δυσκοιλιότητα.  Τα προβλήματα με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης μπορεί να συμβούν και σε άτομα με μακροχρόνια (χρόνια) δυσκοιλιότητα.  Η δυσκοιλιότητα, ή η δυσκολία να γίνει εκκένωση του εντέρου, μπορεί να ασκήσει πίεση στους μύες της ουροδόχου κύστης και του πυελικού εδάφους. Αυτό εξασθενεί τους μύες και μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ούρων ή διαρροή.
 

Νευρική βλάβη.  Τα χαλασμένα νεύρα μπορεί να στέλνουν σήματα στην κύστη σε λάθος χρόνο ή καθόλου. Τοκετός και προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα, στους μύες της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας  ή  του πυελικού εδάφους.
 

Χειρουργική επέμβαση. Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει τα αναπαραγωγικά όργανα μιας γυναίκας, όπως μια υστερεκτομή, μπορεί να βλάψει τους μυς της πυελικής επιφάνειας, ειδικά εάν αφαιρεθεί η μήτρα.  Αν οι μύες του πυελικού εδάφους είναι κατεστραμμένοι, οι μύες της κύστης της γυναίκας μπορεί να μην λειτουργούν όπως πρέπει, και να προκαλείται ακράτεια ούρων.

 

Μερικές φορές η ακράτεια ούρων διαρκεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και συμβαίνει για άλλους λόγους, όπως:

Φάρμακα.   Η ακράτεια ούρων είναι προσωρινή παρενέργεια φαρμάκων όπως τα διουρητικά («χάπια νερού» που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, της κίρρωσης του ήπατος, της υπέρτασης και ορισμένων ασθενειών των νεφρών).  Η ακράτεια συχνά εξαφανίζεται όταν σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα αυτά.
 

Καφεΐνη.  Τα ποτά με καφεΐνη προκαλούν γρήγορη πλήρωση της ουροδόχου κύστης, η οποία μπορεί να προκαλέσει διαρροή ούρων.  Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που πίνουν περισσότερα από δύο φλιτζάνια ποτών με καφεΐνη ημερησίως μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα με την ακράτεια.   Ο περιορισμός της καφεΐνης βοηθά  την ακράτεια επειδή υπάρχει λιγότερη πίεση στην ουροδόχο κύστη.
 

Μόλυνση.  Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης προκαλούν ακράτεια για σύντομο χρονικό διάστημα.  Ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης συχνά επιστρέφει όταν η λοίμωξη εξαφανιστεί.

 


Πώς προκαλεί η εγκυμοσύνη ακράτεια ούρων;

Οι 4 έως 10 γυναίκες έχουν ακράτεια ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το αγέννητο μωρό σας μεγαλώνει ωθεί προς τα κάτω τους μύες της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας και του πυελικού εδάφους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πίεση μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς του πυελικού εδάφους και να οδηγήσει σε διαρροές ή προβλήματα με τα ούρα.
Τα περισσότερα προβλήματα με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαφανίζονται μετά τον τοκετό όταν οι μύες έχουν χρόνο να θεραπευτούν.  Αν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα κύστης 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, μιλήστε με τον γιατρό σας.

 

Πώς προκαλεί ο τοκετός ακράτεια ούρων;

Προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού, ιδιαίτερα σε φυσιολογική γέννα, μπορούν να αποδυναμώσουν τους μυς του πυελικού εδάφους και να βλάψουν τα νεύρα που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη. Τα περισσότερα προβλήματα για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης που συμβαίνουν σάν αποτέλεσμα της γέννας απομακρύνονται όταν οι μύες έχουν  χρόνο για να θεραπευτούν.  Αν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα κύστης 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, μιλήστε με τον γιατρό σας.

 

Πώς η εμμηνόπαυση προκαλεί ακράτεια ούρων;

Ορισμένες γυναίκες έχουν προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης όταν σταματήσουν να έχουν περιόδους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχοντας χαμηλά επίπεδα ορμονών οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αποδυναμώσει την ουρήθρα.  Η ουρήθρα βοηθά στην διακράτηση των ούρων στην κύστη μέχρι να είστε έτοιμοι να ουρήσετε.
Επίσης, όπως όλοι οι μύες, οι μύες της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας χάνουν κάποια δύναμη καθώς μεγαλώνετε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην είστε σε θέση να κρατήσετε πολλά ούρα όσο γερνάτε.


Πιάς ειδικότητας γιατρό πρέπει να επισκεφθώ για βοήθεια με ακράτεια ούρων;

Εάν έχετε ακράτεια ούρων, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας. Ο ειδικός μπορεί να είναι ουρολόγος, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα ούρων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ή έναν ουρο-γυναικολόγο που έχει ειδική εκπαίδευση στο γυναικείο ουροποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να δείτε έναν ειδικό για το πυελικό έδαφος, έναν τύπο φυσιοθεραπευτή, ο οποίος θα συνεργαστεί μαζί σας για να ενισχύσει τους μυς του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν το ουροποιητικό σύστημα.


Πώς γίνεται η διάγνωση της ακράτειας ούρων;

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό σας, όπως:
 

  • Πόσο συχνά αδειάζετε την ουροδόχο κύστη
  • Πώς και πότε ουρείτε
  • Πόσα ούρα αποβάλετε
  • Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας
  • Πιά φάρμακα παίρνετε
  • Εάν έχετε μείνει έγκυος και τις εμπειρίες της γέννας
     

Ο γιατρός θα κάνει μια φυσική εξέταση για να αναζητήσει σημάδια προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκαλούν ακράτεια.
 

Ο γιατρός μπορεί επίσης να κάνει άλλες εξετάσεις όπως:
 

  • Εξετάσεις ούρων. Ο γιατρός θα στείλει τα ούρα σας σε εργαστήριο. Στο εργαστήριο, τα ούρα σας θα ελεγχθούν για λοίμωξη ή άλλες αιτίες ακράτειας.
  • Υπέρηχο.  Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει υπέρηχο στο εξωτερικό της κοιλιάς σας για να τραβήξει φωτογραφίες των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Ο γιατρός σας θα αναζητήσει οτιδήποτε ασυνήθιστο που μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ούρων.
  • Δοκιμή καταπόνησης της κύστης. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, θα βήξετε ή θα σπρώξετε σαν να πιέζετε κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς ο γιατρός σας παρακολουθεί την απώλεια ούρων.
  • Κυστεοσκόπηση. Ο γιατρός σας εισάγει έναν λεπτό σωλήνα με φωτογραφική μηχανή στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη, και ψάχνει για κατεστραμμένο ιστό. Ανάλογα με τον τύπο της κυστεοσκόπησης που χρειάζεστε, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο φάρμακο για να μουδιάσει το δέρμα και τα ουρολογικά σας όργανα ενώ είστε ακόμα ξύπνιος,  αλλιώς θα χρειαστείτε πλήρης καταστολή.
  • Ουροδυναμική. Ο γιατρός σας εισάγει έναν λεπτό σωλήνα στην ουροδόχο κύστη και γεμίζει την ουροδόχο κύστη με νερό. Αυτό επιτρέπει στον ιατρό σας να μετρήσει την πίεση στην ουροδόχο κύστη σας για να δει πόσο υγρό μπορεί να κρατήσει η κύστη σας.
     

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να κρατήσετε ένα ημερολόγιο για 2 έως 3 ημέρες όπου θα παρακολουθείτε  πότε  αδειάζετε την ουροδόχο κύστη ή έχετε διαρροή ούρων. Το ημερολόγιο θα βοηθήσει τον γιατρό να δει πρότυπα στην ακράτεια που δίνουν ενδείξεις σχετικά με την πιθανή αιτία και τις θεραπείες που ταιριάζουν στην δική σας περίπτωση.


 

 

 

 

Courtecy:  U.S. Department of Health & Human Services  - OFFICE ON WOMEN'S HEALTH