Συχνοουρία
"Συχνή ούρηση, Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη"
"Η ανάγκη για ούρηση συχνότερα από το συνηθισμένο και ξαφνική, αναγκαστική ώθηση για ούρηση "
Σχετικά με την συχνή και επείγουσα ούρηση
Συχνοουρία θεωρείται η ούρηση κάθε δύο ώρες ή συχνότερα. Μερικές φορές, προκαλεί απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης, επειδή η ανάγκη έρχεται ξαφνικά. Η συχνή ούρηση συσχετίζεται έντονα με συχνά περιστατικά επείγουσας ανάγκης για ούρηση. Επίσης, η αίσθηση της εξαιρετικά γεμάτης ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι δυσάρεστη.
Η συχνή ανάγκη για ούρηση την νύχτα ονομάζεται νυκτουρία. συχνή ούρηση τη νύχτα είναι ένα σύμπτωμα που πλήττει πολλούς ανθρώπους. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ξυπνήσουν τουλάχιστον μια φορά όλη τη νύχτα για να ουρήσουν. Όσοι βιώνουν αυτό το σύμπτωμα είναι συνήθως πάνω από εξήντα ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. ανακατανομή υγρών συμβαίνει όταν το αίμα απορροφά ρευστά καθώς ένα άτομο ξαπλώνει και κοιμάται. Αυτή η κατάσταση όχι μόνο προκαλεί συχνή ούρηση στον ύπνο, αλλά και οίδημα/πόνο λόγω υπερβολικού υγρού στα δάκτυλα, τους αστραγάλους και τα πόδια.
Οι Αιτίες της Συχνοουρίας
H επείγουσα ανάγκη για ούρηση εμφανίζεται συχνά σαν αποτέλεσμα του ερεθισμού και / ή της φλεγμονής του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Στην κυστίτιδα, η συχνότητα και το επείγον της ουροδόχου κύστης έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, εκτός από τη νυκτουρία (συχνή ανάγκη ούρησης τη νύχτα) και τη δυσπασμορία (οδυνηρή σεξουαλική επαφή λόγω ιατρικών ή ψυχολογικών αιτίων). Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται συχνά από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων ή / και ποτών όπως η καφεΐνη, ιδιαίτερα ο καφές, το κανονικό τσάι, το πράσινο τσάι, η σόδα, η σόδα διατροφής και ο χυμός φρούτων. Ο χυμός των Κράνμπερι, για παράδειγμα, συχνά προκαλεί δυνατή επείγουσα ανάγκη ούρησης στους ασθενείς.
Άλλες συχνές αιτίες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, που προκαλεί αυξημένη παραγωγή ούρων (πολυουρία), προβλήματα προστάτη, που προκαλούν διαταραχές κατά μήκος του ουροποιητικού συστήματος και η εγκυμοσύνη.
Σπανιότερα, η συχνή ούρηση μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης ή ακτινοθεραπεία.
Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (urinary tract infection UTI), είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει την κάτω ουροφόρο οδό, είναι επίσης γνωστή ως απλή κυστίτιδα (λοίμωξη της ουροδόχου κύστης). Τα συμπτώματα από μια λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν οδυνηρή ούρηση και συχνή ούρηση ή την ανάγκη για ούρηση (ή και τα δύο).
Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη
Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη (Overactive bladder OAB), είναι μια συμπτωματική κατάσταση με το επείγον ως το κύριο σύμπτωμα, η οποία είναι παρόμοια ή πιο διαδεδομένη στις γυναίκες και η συνολική της εμφάνιση αυξάνεται με την ηλικία. Η αρχική διεργασία για τη διάγνωση των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (lower urinary tract symptoms LUTS), συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας ανάγκης, αρχίζει με την εξέταση του κλινικού ιστορικού και του διαγράμματος όγκου συχνοτήτων, τη φυσική εξέταση και την ανάλυση ούρων.
Άνδρες
Σε ουροδυναμικές μελέτες (urodynamic studies UDSs), το 50% των ανδρών με συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (LUTS) παρουσιάζουν απόφραξη εξόδου της ουροδόχου κύστης λόγω καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Επομένως, το κοινό επόμενο βήμα για τη διάγνωση των συμπτωμάτων της κάτω ουρικής οδού στους άνδρες είναι η προστατική αξιολόγηση.
Γυναίκες
Ωστόσο, στις γυναίκες για τις οποίες οι τοπικές και συστηματικές παθήσεις μπορούν να αποκλειστούν από την αρχική διαγνωστική διαδικασία για συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (LUTS), συνήθης πρακτική είναι η χορήγηση συντηρητικής θεραπείας και φαρμακοθεραπείας από το στόμα για υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη (ΟΑΒ).
Προστάτης
Ο προστάτης βρίσκεται γύρω από ένα τμήμα της ουρήθρας (προστατική ουρήθρα). Εάν ο αδένας είναι διευρυμένος (προκαλούμενος από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, προστατίτιδα ή καρκίνο του προστάτη), τότε αυτό εμποδίζει τη ροή των ούρων. Το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης γίνεται πιο ευερέθιστο και η ουροδόχος κύστη συμπιέζεται ακόμη και μετά από μικρές ποσότητες ούρων, προκαλώντας συχνή ούρηση.
Εγκυμοσύνη
Κατά την διάρκεια της η αναπτυσσόμενη μήτρα ασκεί πίεση στην κύστη, πράγμα που οδηγεί σε συχνότερη ούρηση.
Εμμηνόπαυση
Λόγω ανατομικών αιτιών, ορμονικές αλλοιώσεις, εγκυμοσύνες και συνέπειες της γέννας, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους μύες του πυελικού εδάφους, τους συνδέσμους, το περιτόνιο και τα τοπικά νεύρα, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να υποφέρουν από συχνή ή επείγουσα ούρηση.
Courtecy: Fertilitypedia.org
Πηγή: