Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF) - Επιτυχία, Στάδια, Κίνδυνοι

IVF prognosis, risks
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 05/12/2017 - 15:06

Περιγραφή

Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι η ένωση των ωαρίων μιας γυναίκας και του σπέρματος ενός άνδρα σε ένα εργαστηριακό δίσκο.   In vitro σημαίνει έξω από το σώμα.  Γονιμοποίηση σημαίνει ότι το σπέρμα επισυνάπτεται και εισχωρεί στο ωάριο.

 

Στατιστικά και προγνώσεις επιτυχίας της εξωσωματικής

Τα στατιστικά στοιχεία διαφέρουν από την μία κλινική στην άλλη και πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.

 • Τα ποσοστά κυήσεων αντανακλούν τον αριθμό των γυναικών που έμειναν έγκυες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.   Αλλά δεν έχουν όλες οι εγκυμοσύνες ως αποτέλεσμα τη γέννηση.
 • Τα ποσοστά των ζωντανών γεννήσεων αντανακλούν τον αριθμό των γυναικών που γεννούν ένα ζωντανό παιδί.
   

Σύμφωνα με την Κοινωνία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (SART),  οι κατά προσέγγιση πιθανότητες για να γεννηθεί ένα ζωντανό μωρό μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η εξής:

 • 41% έως 43% για τις γυναίκες κάτω από την ηλικία 35
 • 33% έως 36% για τις γυναίκες ηλικίας 35 έως 37
 • 23% έως 27% για τις γυναίκες ηλικίας 38 έως 40
 • 13% έως 18% για την ηλικία γυναικών 41 ετών και άνω

 

Στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης:

 1. Διέγερση, που ονομάζεται επίσης υπερ-ωορρηξία

 2. Ωοληψία

 3. Γονιμοποίηση και Γονιμοποίηση

 4. Καλλιέργεια των εμβρύων

 5. Εμβρυομεταφορά

 

 

 

 

 

 

Λόγοι για εξωσωματική γονιμοποίηση

Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) χρησιμοποιείται για να βοηθήσει μια γυναίκα να μείνει έγκυος.  Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών αιτίων της υπογονιμότητας, συμπεριλαμβανομένων:
 
 • Προχωρημένη ηλικία της γυναίκας (μητέρας)
 • Κατεστραμμένες ή φραγμένες σάλπιγγες (νόσο πυέλου ή προηγούμενη επέμβαση)
 • Ενδομητρίωση
 • Ανδρική υπογονιμότητα, περιλαμβανομένων λίγων σπερματοζωαρίων και απόφραξη
 • Ανεξήγητη υπογονιμότητα

 

Κίνδυνοι της εξωσωματική γονιμοποίησης

Η Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF περιλαμβάνει σωματική και συναισθηματική ενέργεια, χρόνο και χρήμα.   Πολλά ζευγάρια που ασχολούνται με τη στειρότητα υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη.

Μια γυναίκα που λαμβάνει φάρμακα γονιμότητας μπορεί να έχει φούσκωμα, κοιλιακό πόνο, μεταβολές στη διάθεση, πονοκεφάλους και άλλες παρενέργειες. Πολλά φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να χορηγούνται με ένεση, συχνά πολλές φορές την ημέρα. Οι επαναλαμβανόμενες ενέσεις μπορεί να προκαλέσουν μώλωπες.
 
Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα φάρμακα γονιμότητας μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS).  Αυτή η κατάσταση προκαλεί μια συσσώρευση υγρού στην κοιλιακή χώρα και το στήθος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, η ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους (10 κιλά ή 4,5 κιλά μέσα σε 3 έως 5 ημέρες), μειωμένη ούρηση παρά την πόση άφθονων υγρών, ναυτία,  έμετο,  και δύσπνοια.   Ήπιες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με ξεκούραση στο κρεβάτι.  Πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν αποστράγγιση του ρευστού με μια βελόνα.
 
Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει μέχρι τώρα ότι τα φάρμακα γονιμότητας δεν συνδέονται με τον καρκίνο των ωοθηκών.
 
Οι κίνδυνοι της ωοληψίας περιλαμβάνουν αντιδράσεις στην αναισθησία, αιμορραγία, μόλυνση, και φθορά των δομών που περιβάλλουν τις ωοθήκες, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.

Υπάρχει κίνδυνος πολύδυμων κυήσεων, όταν περισσότερα από ένα έμβρυα τοποθετούνται στη μήτρα.  Κυοφορώντας περισσότερα από ένα μωρό την φορά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης.  (Ωστόσο, ακόμη και ένα μόνο μωρό που γεννήθηκε μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρη γέννηση και χαμηλό βάρος γέννησης).
 
Δεν είναι σαφές αν η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών.
 
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολύ δαπανηρή.  Μερικά κράτη έχουν νόμους που λένεη  ασφάλιση υγείας πρέπει να προσφέρει κάποιο είδος της κάλυψης.  Όμως, πολλά ασφαλιστικά προγράμματα δεν καλύπτουν την θεραπεία της υπογονιμότητας.   Τα κόστη για ένα μόνο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνουν το κόστος για τα φάρμακα,  τη χειρουργική επέμβαση, αναισθησία, υπερήχους,  εξετάσεις αίματος,  την επεξεργασία των ωαρίων και του σπέρματος,  την αποθήκευση εμβρύων,  και την εμβρυομεταφορά.    Η ακριβής συνολική ενός ενιαίου κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης κυμαίνεται,  αλλά μπορεί να κοστίσει περισσότερο από $12.000 έως $17.000  στις ΗΠΑ,  ενώ στην ΕΥΡΩΠΗ αρχίζει από  €3.000.

 

 
 
 
 

Διαβάστε περισσότερα

 

 

 

Courtesy: Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: