Γεύσης και Οσμής Διαταραχές

Odor and Taste Disorders
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 24/01/2017 - 09:17

Περίληψη

Οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης μας δίνουν μεγάλη χαρά, και η γεύση μας βοηθά να απολαύσουμε το φαγητό και τα ποτά.
 
Η μυρωδιά μας επιτρέπει να απολαύσουμε τις μυρωδιές και τα αρώματα, όπως τα τριαντάφυλλα ή τον καφέ.  Η γεύση και το άρωμα επίσης μας προστατεύουν, μας ενημερώνουν όταν το φαγητό είναι βλαβερό ή όταν υπάρχει διαρροή αερίου.  Επίσης μας κάνουν να θέλουμε να φάμε, εξασφαλίζοντας τη διατροφή που χρειαζόμαστε.

Συμπτώματα διαταραχής

Τα άτομα με διαταραχές της γεύσης μπορεί να αισθάνονται γεύσεις που δεν υπάρχουν, μπορεί να μην είναι σε θέση να πουν τη διαφορά στις προτιμήσεις τους, ή δεν μπορούν να γευτούν καθόλου. Τα άτομα με διαταραχές όσφρησης μπορεί να χάσουν την αίσθηση της όσφρησης ή να μην ξεχωρίζουν πράγματα, που μπορεί να μυρίζουν διαφορετικά. Μια μυρωδιά που κάποτε απολάμβαναν, μπορεί τώρα να μυρίζει άσχημα γι 'αυτούς.

Αιτίες

Πολλές ασθένειες και τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στη γεύση και την οσμή, συμπεριλαμβανομένων κρυολογημάτων και τραυματισμών στο κεφάλι. Μερικά φάρμακα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη γεύση και την οσμή.
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν την ικανότητα για γεύση και οσμή καθώς γερνούν. Η θεραπεία ποικίλλει, ανάλογα με το πρόβλημα και την αιτία του.

Πηγή:

National Library of Medicine