Νόσος του Meniere

Meniere's Disease
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 24/01/2017 - 08:16

Περίληψη

Η νόσος του Meniere είναι μια διαταραχή του έσω ωτός. 
 
Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζάλη, έναν ήχο βρυχηθμού στα αυτιά σας, που ονομάζεται εμβοές,  απώλεια ακοής που έρχεται και φεύγει,  και ένα συναίσθημα πίεσης στο αυτί ή πόνο ακοής.  Συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα αυτί, και είναι μια κοινή αιτία απώλειας της ακοής.
 

Συμπτώματα

Οι επιθέσεις ζάλης μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή μετά από μια σύντομη περίοδο εμβοών ή υπόκωφης ακρόασης.  Μερικοί άνθρωποι έχουν μόνο επιθέσεις ζάλης μια φορά για μια στιγμή. Άλλοι μπορεί να έχουν πολλές επιθέσεις σε κοντινό χρονικό διάστημα για αρκετές ημέρες.  Μερικοί άνθρωποι με νόσο του Meniere έχουν "επιθέσεις πτώσης», κατά τη διάρκεια της οποίας η ζάλη είναι τόσο κακή που χάνουν την ισορροπία και πέφτουν.

Αιτίες

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα την αιτία. Θεωρούν οτι έχει να κάνει με τα επίπεδα υγρών ή την ανάμειξη των υγρών στα κανάλια του εσωτερικού του αυτιού σας. Οι γιατροί θα διαγνώσουν την νόσο με μια φυσική εξέταση και με βάση τα συμπτώματά σας.   Ένα τεστ ακοής μπορεί να ελέγξει πώς έχει επηρεάσει η ασθένεια την ακοή σας.

Θεραπείες

Δεν υπάρχει θεραπεία. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της ζάλης, μέτρα για να περιορίστε το αλάτι στη διατροφή σας και λήψη χαπιών νερού.  Μια συσκευή που ταιριάζει στο εξωτερικό αυτί και παραδίδει παλμούς αέρα στο μέσο αυτί μπορεί να βοηθήσει.  Σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Πηγή:

National Library of Medicine