Ωτός Διαταραχές

ear disorders
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 23/01/2017 - 14:51

Περίληψη

Το αυτί σας έχει τρία κύρια μέρη: το εξωτερικό, το μεσαίο και το εσωτερικό.

Όταν ακούτε χρησιμοποιείτε και τα τρία. Τα ηχητικά κύματα έρχονται  στο εξωτερικό του αυτιού σας. Φθάνουν μέσα στο αυτί σας, όπου κάνουν το τύμπανο να δονείται. Οι κραδασμοί μεταδίδονται μέσω τριών μικροσκοπικών οστών, που ονομάζονται οστάρια, τα οποία βρίσκονται στο μέσο του αυτιού σας.

Οι δονήσεις ταξιδεύουν στο εσωτερικό του αυτιού σας που μοιάζει στο σχήμα σαν ένα σαλιγκάρι. Το εσωτερικό αυτί παράγει τις νευρικές ώσεις που στέλνονται στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλός σας τα αναγνωρίζει ως ήχους. Το εσωτερικό αυτί ελέγχει επίσης την ισορροπία.

 

Αιτίες

Μια ποικιλία συνθηκών μπορεί να επηρεάσει την ακοή ή την ισορροπία σας:

  • Οι μολύνσεις των αυτιών είναι η πιο κοινή ασθένεια σε βρέφη και μικρά παιδιά.
  • Οι εμβοές, ένας θόρυβος δηλαδή στα αυτιά σας, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα έκθεσης σε δυνατούς θορύβους, επίσης μπορεί να οφείλεται στα φάρμακα ή μια ποικιλία από άλλες αιτίες.
  • Η νόσος του Meniere μπορεί να είναι το αποτέλεσμα προβλήματος του υγρού στο εσωτερικό του αυτιού σας. Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν εμβοές και ζάλη.
  • Το βαρότραυμα των αυτιών είναι ένας τραυματισμός στο αυτί σας λόγω των αλλαγών στην βαρομετρική (αέρας) ή την πίεση του νερού.

 
Ορισμένες διαταραχές του αυτιού μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα ακοής η σε  κώφωση.

Πηγή:

National Library of Medicine