ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ: Θεραπείες

sinusitis therapy
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 16/12/2017 - 23:01

Θεραπεία της Ιγμορίτιδας

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ιγμορίτιδα δεν χρειάζεται να δουν τον παθολόγο τους. Η κατάσταση προκαλείται συνήθως από μια ιογενή λοίμωξη που καθαρίζει μόνη της.

Τα συμπτώματά σας συνήθως θα περάσουν μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες (οξεία παραρρινοκολπίτιδα) και μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας στο σπίτι.

Όταν η κατάσταση είναι σοβαρή, χειροτερεύει ή δεν βελτιώνεται (χρόνια παραρρινοκολπίτιδα), μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετη θεραπεία από τον Γιατρό σας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μπορεί διαρκέσει αρκετό καιρό.

Φροντίζοντας τον εαυτό σας στο σπίτι

Εάν τα συμπτώματά σας είναι ήπια και έχουν διαρκέσει λιγότερο από μία εβδομάδα, μπορείτε συνήθως να φροντίσετε τον εαυτό σας στο σπίτι χωρίς να δείτε τον παθολόγο σας.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα μέχρι να ανακτήσετε:

  • Παίρνετε παυσίπονα όπως παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη για να απαλλαγείτε από υψηλή θερμοκρασία και πόνο - ελέγξτε πρώτα το φυλλάδιο που συνοδεύει το φάρμακό σας για να ελέγξετε ότι είναι κατάλληλο και ποτέ δεν χορηγείτε ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 16 ετών.
  • Χρησιμοποιήστε τα αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι ή σταγόνες για να ξεμπλοκάρετε τη μύτη σας και για να σας επιτρέψουν να αναπνέετε πιο εύκολα - αυτά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερο από μία εβδομάδα κάθε φορά.
  • Εφαρμόστε ζεστά πακέτα στο πρόσωπό σας για να απαλύνει τον πόνο σας και να βοηθήσετε την αποβολή της βλέννας από τους κόλπους σας.
  • Καθαρίστε κανονικά το εσωτερικό της μύτης σας με διάλυμα θαλασσινού νερού ή φυσιολογικό ορό για να ξεμπλοκάρετε τη μύτη σας και να μειώσετε τη ρινική έκκριση.

sinusitis therapy2

Καθαρισμός μέσα στη μύτη σας

Μπορείτε να καθαρίσετε το εσωτερικό της μύτης σας χρησιμοποιώντας είτε ένα σπιτικό διάλυμα θαλασσινού νερού είτε με ένα διάλυμα που αγοράζετε στο φαρμακείο.

Για να κάνετε το διάλυμα στο σπίτι, αναμίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας σε μισό φλυτζάνι βραστό νερό που έχει αφεθεί για να κρυώσει. Για να ξεπλύνετε τη μύτη σας:

  • Πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας
  • Σταθείτε πάνω από ένα νεροχύτη, και ρίχνετε μια μικρή ποσότητα διαλύματος στην παλάμη του ενός χεριού
  • Ρίξτε το νερό σε ένα ρουθούνι κάθε φορά
  • αυτά τα βήματα έως ότου η μύτη σας αισθάνεται πιο άνετα (ίσως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε όλο το διάλυμα). Θα πρέπει να κάνετε νέο διάλυμα καθημερινά και να μην χρησιμοποιείτε το διάλυμα που έγινε την προηγούμενη ημέρα.

Ειδικές συσκευές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για το χέρι σας είναι επίσης διαθέσιμες στα φαρμακεία. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μία από αυτές, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τη χρήση και τον καθαρισμό της.

 

sinusitis therapy3

 

Θεραπείες από τον παθολόγο σας

Δείτε τον Γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, δεν αρχίζουν να βελτιώνονται εντός 7 έως 10 ημερών ή επιδεινώνονται.  Ο Γιατρός μπορεί να συστήσει πρόσθετη θεραπεία με σταγόνες κορτικοστεροειδών ή σπρέι ή αντιβιοτικά.

Εάν αυτές οι θεραπείες δεν βοηθήσουν, ο Γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για το αυτί, τη μύτη και το λαιμό (ΩΡΛ) για μια αξιολόγηση και να συζητήσετε εάν η χειρουργική επέμβαση είναι μια κατάλληλη επιλογή για εσάς.

Κορτικοστεροειδή σταγόνες ή σπρέι

Τα κορτικοστεροειδή, επίσης γνωστά ως στεροειδή, είναι μια ομάδα φαρμάκων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Εάν έχετε επίμονα συμπτώματα ιγμορίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει στεροειδή ρινικές σταγόνες ή σπρέι για να μειώσει το πρήξιμο των κόλπων. Αυτά μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν για αρκετούς μήνες.

Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ρινικό ερεθισμό, πονόλαιμο και ρινορραγίες.

Αντιβιοτικά

Εάν ο γιατρός σας θεωρεί ότι οι κόλποι της μύτης σας μπορεί να μολυνθούν από βακτήρια, θα συνταγογραφήσει μια σειρά αντιβιοτικών δισκίων ή καψουλών για τη θεραπεία της λοίμωξης.

Συνήθως θα πρέπει να τα παίρνετε για μια εβδομάδα, αν και μερικές φορές μπορεί να συνταγογραφηθούν για μεγαλύτερη διάρκεια.

Πιθανές παρενέργειες των αντιβιοτικών περιλαμβάνουν την αίσθηση αδιαθεσίας, την διάρροια και τον κοιλιακό πόνο.

 

Χειρουργική επέμβαση

Εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν παρά τις μεθόδους που αναφέρονται παραπάνω, μπορεί να σας συστηθεί να κάνετε μία επέμβαση που ονομάζεται λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση κόλπων (FESS). Αυτή είναι μια διαδικασία για τη βελτίωση της αποστράγγισης της βλέννας από τους κόλπους σας.

Η FESS διεξάγεται συνήθως υπό γενική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρουργός θα εισάγει ένα ενδοσκόπιο στη μύτη σας. Αυτός είναι ένας λεπτός σωλήνας με φακό στο ένα άκρο που μεγεθύνει το εσωτερικό της μύτης σας. Θα επιτρέψει στον χειρουργό να δει το άνοιγμα των κόλπων και να εισαγάγει μικρά χειρουργικά εργαλεία.

Ο χειρουργός θα:

  • Αφαιρέσει όλους τους ιστούς, όπως οι ρινικοί πολύποδες (αναπτύξεις), που εμποδίζουν τον επηρεασμένο κόλπο της μύτης
  • Διογκώσει ένα μικροσκοπικό μπαλόνι στα περάσματα αποστράγγισης από τους κόλπους σας (αυτό είναι γνωστό ως διαστολή του καθετήρα με μπαλόνι)

Οι πιθανές παρενέργειες και οι κίνδυνοι αυτών των διαδικασιών περιλαμβάνουν την προσωρινή ταλαιπωρία και την κρούστα στο εσωτερικό της μύτης, αιμορραγία από τη μύτη και λοίμωξη. Βεβαιωθείτε ότι συζητήσατε τους κινδύνους με τον χειρουργό σας εκ των προτέρων.

 

Προβολή

 

 

 

Courtecy: NHS UK (National Health System)