Ιγμορίτιδα - Πονοκέφαλος

sinusitis headache
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 23/03/2018 - 11:02

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι πονοκέφαλοι των ιγμορείων είναι ένας ασυνήθιστος τύπος πονοκεφάλου που προκαλείται από φλεγμονή στους κόλπους (ιγμορίτιδα). Γίνονται αισθητοί ως ένας θαμμένος, παλλόμενος πόνος στο επάνω μέρος του προσώπου μας.

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι έχουν Ιγμορίτιδα, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανότερο να είναι είτε ημικρανία είτε πονοκέφαλο/κεφαλαλγία τύπου έντασης.

Είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας αν έχετε κακό πονοκέφαλο που δεν μπορείτε να ελέγξετε με φάρμακο, ή χωρίς φάρμακο, ειδικά εάν διαρκεί μια εβδομάδα ή περισσότερο, ώστε να μπορείτε να πάρετε μια σωστή διάγνωση και θεραπεία.

 

Τι προκαλεί πονοκέφαλο στα ιγμόρεια;

Τα ιγμόρεια είναι μικρά κενά στο κρανίο, που βρίσκονται πίσω από τη μύτη, τα μάτια και τα μάγουλα. Αυτά ανοίγουν την μύτη, επιτρέποντας την εκροή βλέννας και τον αέρα να κυκλοφορεί κανονικά.

Όταν η επένδυση της μύτης και των ανώτερων αεραγωγών μολυνθεί - για παράδειγμα, με ένα κρυολόγημα - η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στα ιγμόρεια και να προκαλέσει φλεγμονή και πρήξιμο.

Το μικρό άνοιγμα από τα ιγμόρεια μέχρι τη μύτη μπορεί να μπλοκαριστεί, πράγμα που οδηγεί σε συσσώρευση πίεσης μέσα στα ιγμόρεια. Αυτό είναι γνωστό ως ιγμορίτιδα.

Για μερικούς ανθρώπους με παραρρινοκολπίτιδα, η πίεση αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί πόνο ή κεφαλαλγία στα ιγμόρεια.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε συμφόρηση της μύτης για κάποιο διάστημα, αλλά περνάει όταν φύγει το κρυολόγημα.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ιγμορίτιδα και οι πονοκέφαλοι των ιγμορείων μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Αυτό συνήθως συμβαίνει μόνο εάν τα βακτηρίδια μολύνουν την παγιδευμένη βλέννα ή τα ιγμόρειά σας επανειλημμένα πρήζονται λόγω αλλεργίας.

sinusitis infographic

Συμπτώματα ενός πονοκέφαλου των ιγμορείων

Ένας πονοκέφαλος των ιγμορείων είναι ένας σταθερός, παλλόμενος πόνος που αισθάνεται στο πρόσωπο (γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα και το μέτωπο), συνήθως μόνο στη μία πλευρά. Τείνει να είναι το χειρότερο πρώτο πράγμα το πρωί και μπορεί να βελτιωθεί μέχρι το απόγευμα.

Ο πόνος μπορεί να χειροτερεύει όταν μετακινείτε το κεφάλι σας, τεντώνεστε ή σκύβετε, και όταν αντιμετωπίζετε ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία (όπως πηγαίνοντας από ένα ζεστό δωμάτιο σε εξωτερικό κρύο αέρα). Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα δόντια σας, στην άνω γνάθο και σε άλλα μέρη του κεφαλιού σας.

Το πρόσωπό σας μπορεί να αισθάνεται πρησμένο και τρυφερό στο άγγιγμα, ενώ θα έχετε και άλλα συμπτώματα ιγμορίτιδας, όπως πράσινη ή κίτρινη βλεννογόνο από τη μύτη σας και υψηλή θερμοκρασία (πυρετός).

 

Τα συμπτώματα μιας κεφαλαλγίας ιγμορείων μπορεί να είναι πολύ παρόμοια με τα συμπτώματα της ημικρανίας και της κεφαλαλγίας/πονοκεφάλου τύπου έντασης, οπότε μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να πει κανείς τι έχετε, αλλά οι πονοκέφαλοι των ιγμορείων εμφανίζονται με άλλα συμπτώματα της παραρρινοκολπίτιδας, όπως πυρετός και ρινικές εκκρίσεις.

 

Γενικά, εάν έχετε πόνο προσώπου ή πονοκέφαλο, αλλά δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ιγμορίτιδας, είναι πιθανότερο να εμφανίσετε ημικρανία ή κεφαλαλγία τύπου έντασης ή αλλιώς κεφαλαλγία τάσης.

sinusitis headache therapy

 

Θεραπεία ενός πονοκέφαλου των ιγμορείων

Εάν έχετε ήπια συμπτώματα, ίσως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε στο σπίτι όπως παρακάτω:

 • Με ξεκούραση και πίνετε πολλά υγρά
 • Λαμβάνοντας αναλγητικά παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη
 • Χρησιμοποιώντας απορροφητικά ρινικά σπρέι ή σταγόνες για την αποσυμφόρηση της μύτης σας - παρόλο που αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερο από μία εβδομάδα κάθε φορά
 • Κρατώντας μια ζεστή φανέλα στα ιγμόρεια που πονάνε για λίγα λεπτά και επαναλαμβάνοντας το αρκετές φορές την ημέρα
 • Ξεπλένοντας το εσωτερικό της μύτης σας με αλατούχο ρινικό σπρέι ή διάλυμα από το Φαρμακείο - αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το πρήξιμο των ιγμορείων καθαρίζοντας τη βλέννα, τα βακτήρια και τα σωματίδια που προκαλούν αλλεργία
 •  

Πότε πρέπει να δείτε τον γιατρό σας

Δείτε τον γιατρό σας αν ο πονοκέφαλος δεν βελτιωθεί μετά από μια εβδομάδα, χειροτερεύει ή συνεχίζει να επιστρέφει. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει:

 • Αντιβιοτικά - εάν θεωρεί ότι είναι η αιτία των συμπτωμάτων σας είναι μια βακτηριακή λοίμωξη
 • Αντιισταμινικά - εάν πιστεύει ότι είναι η αιτία των συμπτωμάτων σας είναι μια αλλεργία
 • Κορτικοστεροειδή σπρέι ή σταγόνες για να μειωθεί η διόγκωση των κόλπων σας
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ΩΡΛ, ο οποίος θα κάνει ορισμένες εξετάσεις για να βρει την υποκείμενη αιτία των συμπτωμάτων σας.
 • Εάν δεν σας βοηθήσουν άλλες θεραπείες, ο ειδικός σας ΩΡΝ μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της αποστράγγισης των κόλπων της μύτης σας.

 

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη θεραπεία της Ιγμορίτιδας.

 

 

 

Courtecy:  NHS UK (National Health System)