Καρκίνος οισοφάγου: περιγραφή, κίνδυνοι, συμπτώματα, διάγνωση, στάδια, θεραπείες

Zellos Lambros
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 05/03/2018 - 15:56

M.D, M.P.H Thoracic Surgeon, Instructor in Surgery Harvard Medical School

Οισοφάγος  

Γενικές πληροφορίες σχετικά με καρκίνο του οισοφάγου
Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι μια ασθένεια στην οποία κακοήθη  (καρκινικά) κύτταρα σχηματίζονται στους ιστούς του οισοφάγου.

Ο οισοφάγος είναι ο κοίλος, μυϊκός σωλήνας που κινεί τα τρόφιμα και τα υγρά από το λαιμό προς το στομάχι. Το τείχος του οισοφάγου αποτελείται από πολλά στρώματα ιστών, συμπεριλαμβανομένων των βλεννογόνων, των μυών και του συνδετικού ιστού. Ο καρκίνος  αρχίζει από την εσωτερική επένδυση του οισοφάγου και εξαπλώνεται προς τα έξω στα άλλα στρώματα καθώς μεγαλώνει.

Οι δύο πιο κοινές μορφές καρκίνου του οισοφάγου ονομάζονται  για το είδος των κυττάρων που γίνονται κακοήθη:
Πλακώδες καρκίνωμα: Καρκίνος που προέρχεται απο τα  πλακώδη κύτταρα του οισοφάγου. Αυτός ο καρκίνος βρίσκεται πιο συχνά στο άνω και μεσαίο τμήμα του οισοφάγου, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος του οισοφάγου.
Αδενοκαρκίνωμα: Καρκίνος που ξεκινά στά αδενικά (εκκριτικά) κύτταρα  του βλεννογόνου του οισοφάγου και παράγουν υγρά και  βλέννα.  Τα αδενοκαρκινώματα  βρίσκονται  συνήθως στο κάτω μέρος του οισοφάγου, κοντά στο στομάχι.


Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
• Το κάπνισμα.
• Βαριά χρήση αλκοόλ.
• Οισοφάγο του Barrett: Μια κατάσταση κατά την οποία τα επιθηλιακά κύτταρα του κάτω μέρους του οισοφάγου έχουν αλλάξει ή έχουν αντικατασταθεί με τα ανώμαλα κύτταρα που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του οισοφάγου. Η γαστρική  παλινδρόμηση  μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο και, με την πάροδο του χρόνου, να προκαλέσει οισοφάγο Barrett.
• Μεγαλύτερη ηλικία.
• Ανδρικό φύλλο

• Αφροαμερικανική φυλή

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου είναι επώδυνη ή δύσκολη κατάποση και απώλεια βάρους. Αυτά και άλλα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από καρκίνο του οισοφάγου ή από άλλες συνθήκες. Θα πρέπει να ζητείται η γνώμη γιατρού, αν κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα εμφανίζονται:
• Επώδυνη ή δύσκολη κατάποση.
• Απώλεια βάρους.
• Πόνος πίσω από το στέρνο.
• Βραχνάδα και βήχα.
• Δυσπεψία και καούρα.

Εξετάσεις και διαδικασίες για την ανίχνευση,  διάγνωση, και σταδιοπίηση.

Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για να διαπιστώσετε εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί εντός ή εκτός  του οισοφάγου ονομάζεται σταδιοπίηση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το στάδιο, προκειμένου να επιλέξουμε την καταλληλότερη θεραπεία. Ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν την πρόγνωση και τις επιλογές θεραπείας όπως: 
• Το στάδιο του καρκίνου (αν επηρεάζει μέρος του οισοφάγου, περιλαμβάνει ολόκληρο οισοφάγο, ή έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος).
• Το μέγεθος του όγκου.
• τη γενική υγεία του ασθενούς.
Όταν ο καρκίνος του οισοφάγου βρίσκεται πολύ νωρίς, υπάρχει μια καλύτερη ευκαιρία αποκατάστασης.
Η καταλληλότητα κάθε εξέτασης  εξαρτάται απο το κλινικό σενάριο και την φυσική κατάσταση του ασθενούς

Οι ακόλουθες δοκιμές και οι διαδικασίες μπορούν να χρησιμοποιούνται:

Φυσική εξέταση και  ιστορικό.

Ακτινογραφία θώρακος.

Βαριούχο: Μια σειρά από ακτινογραφίες του οισοφάγου και του στομάχου. Ο ασθενής πίνει ένα υγρό που περιέχει βάριο (ένα ασημένιο-άσπρο μεταλλικό σύνθετων)και λαμβάνονται ακτινογραφίες.

Οισοφαγοσκόπηση: Μια διαδικασία για να κοιτάξει μέσα στον οισοφάγο για να ελέγξετε για ανώμαλη περιοχές. Μια esophagoscope (ένα λεπτό, φωτιζόμενο σωλήνας) παρεμβάλλεται μέσα από το στόμα ή τη μύτη και το λαιμό κάτω στον οισοφάγο. Δείγματα ιστών μπορούν να ληφθούν για βιοψία.

Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS): Μια διαδικασία στην οποία ένα ειδικό  ενδοσκόπιο χρησιμοποιείται για την αναπήδηση ηχητικών  κυμάτων υψηλής ενέργειας (υπέρηχος) στα τοιχώματα του οισοφάγου.  Αυτή η διαδικασία βοηθάει στον καθορισμό της τοπικής επέκτασης του καρκίνου.

Αξονική τομογραφία (CAT scan): Μια διαδικασία που κάνει μια σειρά λεπτομερών εικόνων των περιοχών μέσα στο σώμα, όπως το στήθος, που λαμβάνονται από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι εικόνες επεξεργάζονται  από έναν υπολογιστή που συνδέεται με μία συσκευή ακτίνων Χ. Μια χρωστική ουσία μπορεί να ενίεται σε φλέβα ή με κατάποση για να βοηθήσει τα όργανα ή ιστούς να εμφανίζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια.

ΡΕΤ scan (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων): Μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού γλυκόζης (ζάχαρη) ενίεται σε φλέβα. Ο σαρωτής ΡΕΤ περιστρέφεται γύρω από το σώμα και να κάνει μια εικόνα για το πού γλυκόζη χρησιμοποιείται στο σώμα. Κακοήθη κύτταρα του όγκου εμφανίζονται φωτεινότερα στην εικόνα, επειδή είναι πιο ενεργά και καταλαμβάνουν περισσότερο γλυκόζη από ότι φυσιολογικά κύτταρα.

Βιοψία: Η αφαίρεση των κυττάρων ή ιστών, ώστε να μπορούν να εξετασθούν στο μικροσκόπιο για καρκινικά κύτταρα. Η βιοψία γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια μιας οισοφαγοσκόπησης.

Θωρακοσκόπηση: Η χειρουργική διαδικασία για να εξετάσει τα όργανα μέσα στο στήθος για βιοψία η μετάσταση.  Μια τομή γίνεται μεταξύ των δύο πλευρών και  ένα θωρακοσκόπιο  (ένας λεπτός, φωτιζόμενος σωλήνας) θα εισαχθεί στο στήθος. Δείγματα ιστών και των λεμφαδένων μπορεί να αφαιρούνται για βιοψία.

Λαπαροσκόπηση: Η χειρουργική διαδικασία για να εξετάσει τα όργανα μέσα στην κοιλιά για  σημεία της νόσου.  Ένα λαπαροσκόπιο (ένας λεπτός, φωτιζόμενος σωλήνας) προστίθεται σε μία από τις τομές  στο τοίχωμα της κοιλιάς  και δείγματα ιστών και των λεμφαδένων μπορεί να αφαιρούνται για βιοψία.  
 

Στάδια του καρκίνου του οισοφάγου:
 

Στάδιο 0 (καρκίνωμα in situ)
Στο στάδιο 0, τα ανώμαλα κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό στρώμα του οισοφάγου. Αυτά τα ανώμαλα κύτταρα μπορεί να  εξαπλωθούν σε άλλα στρώματα. Στάδιο 0 ονομάζεται επίσης το καρκίνωμα in situ.
 

Στάδιο Ι
Στο στάδιο Ι, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του εσωτερικού στρώματος του ιστού στο επόμενο στρώμα στο τοίχωμα του οισοφάγου.
 

Στάδιο II
• Στάδιο ΙΙΑ: καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο στρώμα του οισοφαγικού μυ ή στο εξωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου.
• Στάδιο ΙΙ Β: καρκίνος μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε οποιοδήποτε από τα τρία πρώτα στρώματα του οισοφάγου και σε κοντινούς λεμφαδένες.
 

Στάδιο ΙΙΙ
Στο στάδιο ΙΙΙ, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο εξωτερικό τοίχο του οισοφάγου και μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε ιστούς ή λεμφαδένες κοντά στον οισοφάγο.
 

Στάδιο IV

• Στάδιο IV Α.: καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς ή μακρινούς  λεμφαδένες.
• Στάδιο IVB:  καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε μακρινά όργανα ή λεμφαδένες   άλλων οργάνων.  

Υποτροπίαση Καρκίνου

Ο καρκίνος μπορεί να υποτροπιάσει στον οισοφάγο ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Θεραπεία, Επιλογή, Επισκόπηση ανά Στάδιο
Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου.

 

Η επιλογή  της καταλληλότερης θεραπείας του καρκίνου είναι μια απόφαση που περιλαμβάνει ιδανικά τον ασθενή, την οικογένεια  και την ομάδα περίθαλψης.

Χειρουργική
Χειρουργική επέμβαση είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία για τον καρκίνο του οισοφάγου. Μέρος του οισοφάγου μπορεί να αφαιρεθεί σε μια επιχείρηση που ονομάζεται οισοφαγεκτομή. Ο χειρουργός θα συνδέσει το υπόλοιπο υγιές τμήμα του οισοφάγου στο στομάχι, ώστε ο ασθενής να μπορεί ακόμα να καταπιεί.  Λεμφαδένες κοντά στον οισοφάγο μπορεί επίσης να αφαιρεθούν και να εξεταστούν κάτω από το μικροσκόπιο για  καρκίνο.

 

Ακτινοθεραπεία
Ακτινοθεραπεία είναι μια θεραπεία του καρκίνου που χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτίνες Χ ή άλλα είδη ακτινοβολίας για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Υπάρχουν δύο είδη ακτινοθεραπείας. Εξωτερική ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα έξω από το σώμα να στείλει ακτινοβολία προς τον καρκίνο. Εσωτερική ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί μια ραδιενεργή ουσία σε βελόνες, σπόρους, σύρματα, ή καθετήρες που τοποθετούνται απευθείας εντός ή πλησίον του καρκίνου. Ο τρόπος που δίνεται η  θεραπεία  με ακτινοβολία  εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου σε θεραπεία. Αν ο οισοφάγος μπλοκάρεται εν μέρει από τον όγκο, ένα επεκτάσιμο μεταλλικό stent (σωλήνα) μπορεί να τοποθετείται στο εσωτερικό του οισοφάγου, για να κρατηθεί ανοιχτό κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ακτινοβολία. Αυτό ονομάζεται  ενδοαυλική  διασωλήνωση και διαστολή.
 

Χημειοθεραπεία
Η χημειοθεραπεία είναι μια θεραπεία του καρκίνου που χρησιμοποιεί φάρμακα για να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, είτε με τη θανάτωση των κυττάρων ή με την παύση του από τη διαίρεση των κυττάρων. Όταν η χημειοθεραπεία λαμβάνεται από το στόμα ή με ένεση μέσα σε φλέβα ή μυ, τα φάρμακα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να φθάσει τα καρκινικά κύτταρα σε όλο το σώμα (συστηματική χημειοθεραπεία). Όταν η χημειοθεραπεία έχει τοποθετηθεί απευθείας στην σπονδυλική στήλη, ένα όργανο ή σωματική κοιλότητα, όπως είναι η κοιλιά, τα φάρμακα επηρεάζουν κυρίως τα καρκινικά κύτταρα σε αυτές τις περιοχές (περιφερειακή  χημειοθεραπεία). Ο τρόπος που δίνεται η χημειοθεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου σε θεραπεία.
 

Laser θεραπεία
Θεραπεία με λέιζερ είναι μια θεραπεία του καρκίνου που χρησιμοποιεί μια δέσμη λέιζερ (μια στενή δέσμη  έντονου φωτός) για να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
 

Θεραπεία ανά  Στάδιο
Στάδιο 0 (καρκίνωμα in situ)
Θεραπεία της στάδιο 0 είναι συνήθως χειρουργική επέμβαση.


Στάδιο Ι καρκίνο του οισοφάγου
Θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
• Χειρουργική.
• Κλινικές δοκιμές της χημειοθεραπείας συν ακτινοθεραπεία, με ή χωρίς χειρουργική επέμβαση.
• Κλινικές δοκιμές νέων θεραπειών που χρησιμοποιούνται πριν ή μετά την επέμβαση.

Στάδιο ΙΙ καρκίνο του οισοφάγου
Θεραπεία της φάσης ΙΙ, καρκίνο του οισοφάγου μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
• Χειρουργική.
• Κλινικές δοκιμές της χημειοθεραπείας συν ακτινοθεραπεία, με ή χωρίς χειρουργική επέμβαση.
• Κλινικές δοκιμές νέων θεραπειών που χρησιμοποιούνται πριν ή μετά την επέμβαση.
 

Στάδιο ΙΙΙ καρκίνο του οισοφάγου
Θεραπεία του τρίτου σταδίου καρκίνο του οισοφάγου μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
• Χειρουργική.
• Κλινικές δοκιμές της χημειοθεραπείας συν ακτινοθεραπεία, με ή χωρίς χειρουργική επέμβαση.
• Κλινικές δοκιμές νέων θεραπειών που χρησιμοποιούνται πριν ή μετά την επέμβαση.

Στάδιο IV καρκίνο του οισοφάγου
Θεραπεία του σταδίου IV καρκίνο του οισοφάγου μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
• Εξωτερικές ή εσωτερικές ακτινοθεραπεία η παρηγορητική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
• Laser χειρουργική επέμβαση ή electrocoagulation η παρηγορητική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
• Χημειοθεραπεία.
• Κλινικές δοκιμές  χημειοθεραπείας.

Επιλογές θεραπείας για υποτροπίαση του  καρκίνου του οισοφάγου
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
• Χρήση κάθε πρότυπο θεραπείας, όπως η παρηγορητική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

 

Προβολή

 

 

 

Info:

Λάμπρος Ζέλλος 
MD MPH American Board of Thoracic Surgery Certified
 
 
Ο Λάμπρος Ζέλλος είναι  χειρουργός θώρακος εκπαιδευμένος στο Harvard. Ασκεί  χειρουργική θώρακος επί σειρά ετών στο  Brigham & Women's Hospital/ Dana Farber Cancer Institute , στο πιο πολυσύχναστο τμήμα χειρουργικής θώρακος, του Harvard Medical School (πάνω από 2800 επεμβάσεις  θώρακα ετησίως) στη βαθμίδα Instructor in Surgery. 
 
Ο κ. Ζέλλος εκτελούσε επεμβάσεις  πνευμόνων και  οισοφάγου καθώς και μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Ειδικεύεται στις μικροεπεμβατικές μεθόδους θωρακοχειρουργικής (VATS video assisted thoracoscopic surgery). Ονομάστηκε το 2007 ένας απο τους κορυφαίους  χειρουργούς θώρακα της Βοστώνης όπως ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του.
 
Εργάζεται ως  Διευθυντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο "ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ"