Καρκίνος πνεύμονα μικροκυτταρικός: περιγραφή, κίνδυνοι, συμπτώματα, διάγνωση, στάδια, θεραπείες

Zellos Lambros
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 08/12/2017 - 23:26

M.D, M.P.H Thoracic Surgeon, Instructor in Surgery Harvard Medical School

Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα

Γενικές πληροφορίες σχετικά με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα:

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια ασθένεια στην οποία κακοήθη  (καρκινικά) κύτταρα σχηματίζονται στους ιστούς του πνεύμονα.


Οι πνεύμονες είναι ένα ζευγάρι οργάνων κωνικού σχήματος που βρίσκονται στο θώρακα. Κατά τη διάρκεια της αναπνοής οι πνεύμονες φέρνουν οξυγόνο στο σώμα και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Κάθε πνεύμονας διαιρείται σε τμήματα που ονομάζονται λοβοί. Ο αριστερός πνεύμονας έχει δύο λοβούς. Ο δεξιός πνεύμονας είναι ελαφρώς μεγαλύτερος και έχει τρεις λοβούς. Ο κύριος αεραγωγός ονομάζεται τραχεία και οδηγεί σε δύο αεραγωγούς που ονομάζονται βρόγχοι έναν προς τον δεξιό πνεύμονα και έναν προς τον αριστερό. Οι βρόγχοι μερικές φορές επίσης εμπλέκονται στον καρκίνο του πνεύμονα. Μικροί θύλακες αέρα ονομάζονται κυψελίδες συνθέτουν το εσωτερικό των πνευμόνων. Μια λεπτή μεμβράνη ονομάζεται υπεζωκότας και καλύπτει το εξωτερικό του κάθε πνεύμονα και τις γραμμές του εσωτερικού τοιχώματος της θωρακικής κοιλότητας. Αυτό δημιουργεί ένα σάκο που ονομάζεται υπεζωκοτική κοιλότητα. Η υπεζωκοτική κοιλότητα περιέχει συνήθως μια μικρή ποσότητα υγρού που βοηθάει τους πνεύμονες στην ομαλή μετάβαση στο στήθος, όταν αναπνέετε.
 

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα:

  • μη-μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα και
  • μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα.


Αυτή η συνοπτική παρέχει πληροφορίες σχετικά με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Υπάρχουν τρεις τύποι μικροκυτταρικoύ καρκίνου του πνεύμονα.
Αυτοί οι τρεις τύποι περιλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα του κάθε τύπου μεγαλώνουν και μπορούν να διαδοθούν με διαφορετικούς τρόπους.

 

Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και η πιο κοινή αιτία του καρκίνου του πνεύμονα. Οι παράγοντες κινδύνου για το μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα περιλαμβάνουν:
• το κάπνισμα τσιγάρων, πούρων τώρα ή στο παρελθόν.
• έκθεση σε παθητικό κάπνισμα.
• έκθεση στον αμίαντο ή ραδόνιο.


Πιθανά συμπτώματα μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα περιλαμβάνουν βήχα, πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Αυτά και άλλα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα ή από άλλες συνθήκες Η γνώμη ενός γιατρού θα πρέπει να ζητείται, αν κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα εμφανίζονται:
• Ο βήχας που δεν υποχωρεί.
• Αναπνευστικό πρόβλημα.
• Δυσφορία.
• Συριγμός.
• Λωρίδες του αίματος στα πτύελα.
• Βραχνάδα.
• Απώλεια της όρεξης.
• Ανεξήγητη  απώλεια βάρους.
• Αίσθημα κόπωσης.


Εξετάσεις και διαδικασίες για την ανίχνευση,  διάγνωση, και στάδιο

 

Οι ακόλουθες διαδικασίες και εξετάσεις γίνονται συχνά παράλληλα.

Η καταλληλότητα κάθε εξέτασης  εξαρτάται απο το κλινικό σενάριο και την φυσική κατάσταση του ασθενούς.


Φυσική εξέταση και  ιστορικό.

 

Ακτινογραφία θώρακος.

 

Αξονική τομογραφία (CAT scan): Μια διαδικασία που κάνει μια σειρά λεπτομερών εικόνων των περιοχών μέσα στο σώμα, όπως το στήθος, που λαμβάνονται από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι εικόνες γίνονται από έναν υπολογιστή που συνδέεται με μία συσκευή ακτίνων Χ. Μια χρωστική ουσία μπορεί να ενίεται σε φλέβα ή με κατάποση για να βοηθήσει τα όργανα ή ιστούς να εμφανίζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια.


ΡΕΤ scan (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων): Μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού γλυκόζης (ζάχαρη) ενίεται σε φλέβα. Ο σαρωτής ΡΕΤ περιστρέφεται γύρω από το σώμα και να κάνει μια εικόνα για το πού γλυκόζη χρησιμοποιείται στο σώμα. Κακοήθη κύτταρα του όγκου εμφανίζονται φωτεινότερα στην εικόνα, επειδή είναι πιο ενεργά και καταλαμβάνουν περισσότερο γλυκόζη από ό, τι φυσιολογικά κύτταρα.


Κυτταρολογία πτυέλων: Μια διαδικασία κατά την οποία ένας κυτταρολόγος εξετάζει δείγμα πτυέλων κάτω από ένα μικροσκόπιο, για να ελέγξει για καρκινικά κύτταρα.


Βιοψία του όγκου με βελόνα: Η αφαίρεση μέρος ύποπτων ιστών, ή υγρού χρησιμοποιώντας μια βελόνα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται επίσης βιοψία βελόνας με υπέρηχους, αξονική τομογραφία, ή άλλη διαδικασία απεικόνισης που χρησιμοποιείται για εντόπιση των ανώμαλων ιστών ή υγρού στον πνεύμονα. Μια μικρή τομή μπορεί να γίνει στο δέρμα, όπου  η βελόνα βιοψίας εισάγεται στο παθολογικό ιστό ή υγρό. Ένα δείγμα αφαιρείται  με τη βελόνα και αποστέλλεται στο εργαστήριο. Ένας παθολογοανατόμος εξετάζει το δείγμα στο μικροσκόπιο για   καρκινικά κύτταρα. Μια ακτινογραφία θώρακος γίνεται μετά τη διαδικασία για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει διαρροή αέρα από τον πνεύμονα.


Βρογχοσκόπηση: Μια διαδικασία εξέτασης στο εσωτερικό της τραχείας και των μεγάλων αεραγωγών στον πνεύμονα για ανωμαλίες. Το βρογχοσκόπιο (ένα λεπτός, φωτιζόμενος σωλήνας) παρεμβάλλεται από τη μύτη ή το στόμα στην τραχεία και πνεύμονες. Δείγματα ιστών μπορούν να ληφθούν για βιοψία.


Μεσοθωρακοσκόπηση: Μια χειρουργική διαδικασία για βιοψία. Μια μικρή τομή γίνεται άνω ή δίπλα στο στέρνο και ένα ενδοσκόπιο (ένας λεπτός, φωτιζόμενος σωλήνας) θα εισαχθεί στο στήθος. Δείγματα Ιστών και λεμφαδένων μπορεί να λαμβάνονται για βιοψία.


Σπινθηρογράφημα Οστών: Η διαδικασία για απεικόνηση μεταστάσεων οστών. Μια πολύ μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού ενίεται σε φλέβα και ταξιδεύει μέσα από την κυκλοφορία του αίματος. Το ραδιενεργό υλικό που συλλέγεται στα οστά και ανιχνεύεται από έναν σαρωτή.


Τα ακόλουθα στάδια χρησιμοποιούνται για μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα:
Περιορισμένο  Στάδιο: Σε στάδιο, ο καρκίνος βρίσκεται σε έναν πνεύμονα, και σε κοντινούς λεμφαδένες μόνο.
Εκτεταμένo-Στάδιο: Σε εκτεταμένo στάδιο, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί εκτός του πνεύμονα που άρχισε ή και σε άλλα μέρη του σώματος.
 

Υποτροπίαση του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα
Ο καρκίνος μπορεί να επανέρθει ξανά στο στήθος, κεντρικό νευρικό σύστημα, ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Επιλογές Θεραπείας ανά Στάδιο και μέθοδο

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπείας για ασθενείς με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
Ορισμένες θεραπείες είναι πρότυπο (η θεραπεία που χρησιμοποιείται σήμερα), και μερικά δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές. 
Η καταλληλότητα κάθε θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και την φυσική κατάσταση του ασθενούς.

 

Χρησιμοποιούνται τρία είδη προτύπων θεραπείας:
 

Χειρουργική
Χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν ο καρκίνος βρίσκεται σε ένα πνεύμονα και σε κοντινούς λεμφαδένες μόνο. Επειδή αυτός ο τύπος καρκίνου του πνεύμονα βρίσκεται συνήθως σε δύο πνεύμονες, χειρουργική επέμβαση από μόνη της δεν χρησιμοποιείται συχνά. Μερικές φορές, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορισθεί επακριβώς το είδος του καρκίνου του πνεύμονα. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός θα αφαιρέσει επίσης λεμφαδένες για να δούμε εάν περιέχουν καρκίνο. Ακόμη και αν ο χειρουργός αφαιρέσει όλο το καρκίνο που μπορεί να δει κατά το χρόνο της πράξης, μπορεί να δοθεί συμπληρωματική χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία μετά από τη χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει όλα τα καρκινικά κύτταρα που έχουν απομείνει.

 

Χημειοθεραπεία
Η χημειοθεραπεία είναι μια θεραπεία του καρκίνου που χρησιμοποιεί φάρμακα για να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, είτε με τη θανάτωση των κυττάρων ή με την παύση της διαίρεσης των κυττάρων. Όταν η χημειοθεραπεία λαμβάνεται από το στόμα ή με ένεση μέσα σε φλέβα ή μυ, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να φθάσει τα καρκινικά κύτταρα σε όλο το σώμα (συστηματική χημειοθεραπεία). Όταν η χημειοθεραπεία έχει τοποθετηθεί απευθείας στην σπονδυλική στήλη, ένα όργανο ή σωματική κοιλότητα, όπως είναι η κοιλιά, τα φάρμακα επηρεάζουν κυρίως τα καρκινικά κύτταρα σε αυτές τις περιοχές (περιφερειακή χημειοθεραπεία). Ο τύπος της χημειοθεραπείας εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου σε θεραπεία.
 

Ακτινοθεραπεία
Ακτινοθεραπεία είναι μια θεραπεία του καρκίνου που χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτίνες Χ ή άλλα είδη ακτινοβολίας για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Υπάρχουν δύο είδη ακτινοθεραπείας. Εξωτερική ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα έξω από το σώμα να στείλει ακτινοβολία προς τον καρκίνο. Εσωτερική ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί μια ραδιενεργή ουσία σε βελόνες, σπόρους, σύρματα, ή καθετήρες που τοποθετούνται απευθείας εντός ή πλησίον του καρκίνου. Προφυλακτική κρανιακή ακτινοβολία (ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο να μειωθεί ο κίνδυνος ότι ο καρκίνος θα εξαπλωθεί προς τον εγκέφαλο) μπορεί επίσης να δοθεί. Ο τύπος της θεραπείας με ακτινοβολία δίνεται εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου σε θεραπεία.

 

Επιλογές Θεραπείας ανά Στάδιο
Περιορισμένο-Στάδιο μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
• Η συνδυασμένη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία στο στήθος, με ή χωρίς θεραπεία ακτινοβολίας στον εγκέφαλο.
• Η συνδυασμένη χημειοθεραπεία με ή χωρίς  ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο σε ασθενείς με πλήρη ανταπόκριση.
• Η συνδυασμένη χημειοθεραπεία με ή χωρίς ακτινοθεραπεία προς το στήθος.
• Χειρουργική ακολουθούμενη από χημειοθεραπεία ή χημειοθεραπεία με ακτινοθεραπεία στο στήθος, με ή χωρίς θεραπεία ακτινοβολίας στον εγκέφαλο.
• Κλινικές δοκιμές νέας χημειοθεραπείας, χειρουργικής επέμβασης, και ακτινοθεραπείας.
Η καταλληλότητα κάθε θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και την φυσική κατάσταση του ασθενούς. Επιλέγοντας την καταλληλότερη θεραπεία του καρκίνου είναι μια απόφαση που περιλαμβάνει ιδανικά τον ασθενή, την οικογένεια,  και την ομάδα περίθαλψης.
 

 

Εκτεταμένο-Στάδιο μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα
Θεραπεία της εκτεταμένης σταδίου μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
• Χημειοθεραπεία.
• Συνδυασμός χημειοθεραπείας.
• Συνδυασμός με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία δεν στον εγκέφαλο σε ασθενείς με πλήρη ανταπόκριση.
• Ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο, στη σπονδυλική στήλη, των οστών, ή άλλα μέρη του σώματος, όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, όπως η παρηγορητική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
• Κλινικές δοκιμές νέων χημειοθεραπείες.
Η καταλληλότητα κάθε θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και την φυσική κατάσταση του ασθενούς. Επιλέγοντας την καταλληλότερη θεραπεία του καρκίνου είναι μια απόφαση που περιλαμβάνει ιδανικά τον ασθενή, την οικογένεια, την υγεία και την ομάδα περίθαλψης.
 

Υποτροπίαση του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα
Ο καρκίνος μπορεί να επανέρθει ξανά στο στήθος, κεντρικό νευρικό σύστημα, ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Επιλογές Θεραπείας

• Ακτινοθεραπεία ή παρηγορητική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
• Xημειοθεραπεία ή παρηγορητική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
• Laser θεραπεία, χειρουργική τοποθέτηση των stents για να κρατήσει τους αεραγωγούς ανοικτή, και / ή την εσωτερική ακτινοθεραπεία, ή παρηγορητική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
• Κλινικές δοκιμές της χημειοθεραπείας.

 

 

 

 

 

Info:

Λάμπρος Ζέλλος 
MD MPH American Board of Thoracic Surgery Certified
 
 
Ο Λάμπρος Ζέλλος είναι  χειρουργός θώρακος εκπαιδευμένος στο Harvard. Ασκεί  χειρουργική θώρακος επί σειρά ετών στο  Brigham & Women's Hospital/ Dana Farber Cancer Institute , στο πιο πολυσύχναστο τμήμα χειρουργικής θώρακος, του Harvard Medical School (πάνω από 2800 επεμβάσεις  θώρακα ετησίως) στη βαθμίδα Instructor in Surgery. 
 
Ο κ. Ζέλλος εκτελούσε επεμβάσεις  πνευμόνων και  οισοφάγου καθώς και μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Ειδικεύεται στις μικροεπεμβατικές μεθόδους θωρακοχειρουργικής (VATS video assisted thoracoscopic surgery). Ονομάστηκε το 2007 ένας απο τους κορυφαίους  χειρουργούς θώρακα της Βοστώνης όπως ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του.
 
Εργάζεται ως  Διευθυντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο "ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ"