Καρκίνος

cancers
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 21:40

Περίληψη

Ο καρκίνος αρχίζει στα κύτταρα σας, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία του σώματός σας. Κανονικά, το σώμα σας δημιουργεί νέα κύτταρα όταν τα χρειάζεστε, αντικαθιστώντας τα παλιά κύτταρα που πεθαίνουν. Μερικές φορές αυτή η διαδικασία πηγαίνει στραβά και νέα κύτταρα αναπτύσσονται ακόμα και όταν δεν τα χρειάζεστε, ενώ τα παλιά κύτταρα δεν πεθαίνουν όταν πρέπει.

Όγκοι

Τα επιπλέον κύτταρα μπορεί να σχηματίσουν μια μάζα που ονομάζεται όγκος.
Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις και ενώ οι καλοήθεις όγκοι δεν είναι καρκίνος, οι κακοήθεις είναι.   Τα κύτταρα από κακοήθεις όγκους μπορούν να εισβάλουν σε κοντινούς ιστούς και μπορούν επίσης να ξεφύγουν και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.

Είδη Καρκίνου

Ο καρκίνος δεν είναι μόνο μία ασθένεια, αλλά πολλές ασθένειες μαζί καθώς υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι καρκίνου.  Οι περισσότεροι καρκίνοι παίρνουν το όνομα από την περιοχή που αρχίζουν. Για παράδειγμα, ο καρκίνος του πνεύμονα ξεκινάει στον πνεύμονα, και ο καρκίνος του μαστού ξεκινά στο στήθος.  

Μετάσταση

Η εξάπλωση του καρκίνου από το ένα μέρος του σώματος σε ένα άλλο ονομάζεται μετάσταση.

Συμπτώματα και Θεραπείες

Τα συμπτώματα και η θεραπείες εξαρτώνται από τον τύπο του καρκίνου και πόσο προχωρημένος είναι. Τα περισσότερα πλάνα θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία και / ή χημειοθεραπεία.  Κάποια άλλη μέθοδος μπορεί να περιλαμβάνει ορμονική θεραπεία, βιολογική θεραπεία, ή μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων (βλαστοκύτταρα).

Πηγή:

National Library of Medicine