Κύστεις Νεφρών

Kidney Cysts
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 17/02/2017 - 15:54

Περίληψη

Μια κύστη είναι ένας σάκος γεμάτο υγρό. Υπάρχουν δύο τύποι κύστεων νεφρού.
 

Η πολυκυστική νόσος των νεφρών (PKD)

Οι κύστες καταλαμβάνουν την θέση του κανονικού ιστού, διευρύνουν τα νεφρά και εμποδίζουν την σωστή λειτουργία τους οδηγώντας σε νεφρική ανεπάρκεια.    Όταν η πολυκυστική νόσος των νεφρών οδηγεί τα νεφρά να αλλοιωθούν – κάτι το οποίο συνήθως συμβαίνει μετά από πολλά χρόνια - οι άνθρωποι χρειάζονται μεταμόσχευση ή αιμοκάθαρση των νεφρών.

Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους με τον πιο κοινό τύπο της πολυκιστικής νόσου καταλήγουν με νεφρική ανεπάρκεια. Η πολυκυστική νόσο των Νεφρών προκαλεί επίσης κύστες σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στο ήπαρ.

Τα συμπτώματα της PKD περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Πόνο στην πλάτη και στις κάτω πλευρές.
  • Πονοκέφαλοι.
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
  • Αίμα στα ούρα.

 Διάγνωση της PKD

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την PKD με απεικονιστικές εξετάσεις και με το οικογενειακό ιστορικό. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα και όταν οι άνθρωποι με PKD αναπτύξουν νεφρική ανεπάρκεια μεταμοσχεύσεις ή αιμοκάθαρση των νεφρών.

Η Αποκτηθείσα κυστική νόσος των νεφρών (ACKD)

Συνήθως συμβαίνει σε άτομα που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, και σε αντίθεση με την PKD, τα νεφρά είναι κανονικού μεγέθους και οι κύστες δεν σχηματίζονται σε άλλα μέρη του σώματος.  Οι άνθρωποι με ACKD έχουν ήδη χρόνια νεφρική νόσο όταν αναπτύσσουν κύστες.  Η ACKD συχνά δεν έχει συμπτώματα, και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κύστες είναι αβλαβείς και δεν χρειάζονται θεραπεία.

Πηγή:

National Library of Medicine