Νεφρικά Νοσήματα

kidneys
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 17/02/2017 - 16:01

Περίληψη

Τα νεφρά σας είναι δύο όργανα σε σχήμα φασολιού, το καθένα έχει το μέγεθος μιας γροθιάς, και βρίσκονται κοντά στη μέση της πλάτης σας, ακριβώς κάτω από το θώρακα.
 
Μέσα σε κάθε νεφρό βρίσκονται περίπου ένα εκατομμύριο μικροσκοπικές δομές που ονομάζονται νεφρώνες, οι οποίοι είναι φίλτρα για το αίμα.   Οι νεφρώνες αφαιρούν τα προϊόντα αποβλήτων και το επιπλέον νερό, τα οποία γίνονται ούρα.  Τα ούρα ρέουν μέσα από τους σωλήνες που ονομάζονται ουρητήρες στην ουροδόχο κύστη σας, η οποία αποθηκεύει τα ούρα μέχρι να πάτε στην τουαλέτα.
 

Οι κύριες αιτίες για νεφρικά νοσήματα

Οι περισσότερες ασθένειες των νεφρών επιτίθενται στους νεφρώνες. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει τα νεφρά να αδυνατούν να αφαιρέσουν τα απόβλητα. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν γενετικά προβλήματα, τραυματισμούς ή φάρμακα.
 
Μπορεί επίσης να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για νεφρική νόσο, αν έχετε διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή ένα στενό μέλος της οικογένειας με νεφρική νόσο. Στις βλάβες της νεφρικής νόσου, οι νεφρώνες καταστρέφονται σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια αρκετών ετών.
 

Άλλα προβλήματα των νεφρών περιλαμβάνουν:

  • Καρκίνο
  • Κύστες
  • Πέτρες.
  • Λοιμώξεις

Θεραπείες της νεφρικής νόσου

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις για να μάθετε εάν πάσχετε από νεφρική νόσο. Εάν οι νεφροί σας δεν επανέλθουν εντελώς, μια μεταμόσχευση νεφρού ή η αιμοκάθαρση μπορεί συνήθως να αντικαταστήσει το έργο των νεφρών σας.

Πηγή:

National Library of Medicine