Πολυουρία

Overactive Bladder
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 03/04/2019 - 13:49

Περίληψη

H υπερδραστήρια ουροδόχος κύστης είναι μια κατάσταση κατά την οποία η κύστη πιέζει τα ούρα για να βγούνε σε λάθος χρόνο.

 

Προβολή

 

 
Μπορεί  να έχετε ακράτεια, και απώλεια ελέγχου της κύστης. Συχνά η αιτία είναι άγνωστη.
 

Εχετε πολυουρία, αν έχετε δύο ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα:

  • Μπορεί να ουρείτε οκτώ ή περισσότερες φορές την ημέρα ή δύο με περισσότερες φορές τη νύχτα.
  • Έχετε μια ξαφνική, έντονη ανάγκη για ούρηση.
  • Έχετε μια διαρροή ούρων μετά από μια ξαφνική, έντονη επιθυμία για ούρηση.

 Πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν θεραπεία, πιθανώς επειδή αμηχανία ή δεν γνωρίζουν τις επιλογές θεραπείας.  Tο 30% των ανδρών και το 40% των γυναικών ζουν με υπερδραστήρια συμπτώματα της ουροδόχου κύστης.

 

Παράγοντες Κινδύνου
Ο κίνδυνος υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης αυξάνεται με την ηλικία. "Η κατάσταση αυτή επηρεάζει ιδιαίτερα τις ηλικιωμένες γυναίκες"

Frequent Urination

 

Αιτίες της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης

Μπορεί να την προκαλέσουν τα νευρικά προβλήματα ή πάρα πολλά υγρά ή πάρα πολύ καφεΐνη.  Επίσης, ορισμένα φάρμακα, ειδικά τα διουρητικά, μπορεί να προκαλέσουν υπερδραστήρια συμπτώματα της ουροδόχου κύστης.

Ορισμένες άλλες γνωστές αιτίες περιλαμβάνουν νευρολογικές διαταραχές, όπως βλάβη νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθένεια Parkinson και εγκεφαλικό επεισόδιο. 

"Ορισμένες καταστάσεις - όπως η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, η πρώιμη εγκυμοσύνη, ο ανεξέλεγκτος σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος του προστάτη και οι όγκοι της ουροδόχου κύστης - έχουν συμπτώματα παρόμοια με την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη και πρέπει να αποκλειστούν πριν γίνει η κατάλληλη διάγνωση".

 

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν θεραπείες για αυτά τα συμπτώματα. Περιλαμβάνουν φάρμακα από το στόμα, ένα έμπλαστρο ή πήκτωμα που εφαρμόζεται στο δέρμα, η πρώτη εξωχρηματιστηριακή (OTC) θεραπεία για γυναίκες με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη και ενέσεις ουροδόχου κύστης για ασθενείς με πιο σοβαρά συμπτώματα.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που μπορεί να ηρεμήσει τους μυς και τα νεύρα. Το φάρμακο αυτό μπορεί να υπάρχει σε χάπι ή σε υγρό ή σε ένα επίθεμα.   
 
Τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν τα μάτια σας να γίνουν ξηρά. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηροστομία και δυσκοιλιότητα. Για την αντιμετώπιση αυτών των αποτελεσμάτων, χρησιμοποιήστε σταγόνες για τα μάτια για να κρατήσετε τα μάτια σας υγρά, μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή πιπιλίστε σκληρή καραμέλα χωρίς ζάχαρη, αν η ξηροστομία σας ενοχλεί, και να πίνετε μικρές γουλιές νερού όλη την ημέρα.

 

Προβολή

 

 
 
 
Courtecy:  US - Food & Drug Administration
 

Πηγή:

National Library of Medicine