Ναυτία

nausea
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:22

Περίληψη

Η ασθένεια κίνησης ή ναυτία όπως γνωρίζουμε είναι ένα κοινό πρόβλημα σε άτομα που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνα και ειδικά σκάφη.  Η ναυτία μπορεί να ξεκινήσει ξαφνικά, με ένα αίσθημα ζαλάδας και κρύο ιδρώτα.  Στη συνέχεια, μπορεί να οδηγήσει απο ζαλάδα σε ναυτία και έμετο.
 
Ο εγκέφαλός σας αισθάνεται την κίνηση με το να λαμβάνει σήματα μέσω των αυτιών, των ματιών, τους μύες και τις αρθρώσεις σας.  Όταν παίρνει σήματα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους  μπορεί να έχετε ναυτία.   Για παράδειγμα, μέσα σε μια βάρκα, το εσωτερικό αυτί σας ανιχνεύει κίνηση, αλλά τα μάτια σας δεν μπορούν να πουν ότι κινείστε.

Αντιμετώπιση

Το μέρος που κάθεστε  μπορεί να κάνει διαφορά.  Το μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου, τα εμπρός βαγόνια της αμαξοστοιχίας, το ανώτερο κατάστρωμα σε μια βάρκα,  ή θέσεις κοντά στο φτερό του αεροπλάνου μπορεί να σας δώσουν μια ομαλότερη βόλτα.  
 
Άλλοι τρόποι που μπορεί να μειώσουν την ναυτία είναι να κοιτάζουμε έξω σε απόσταση - αντί να προσπαθούμε να διαβάσουμε ή να δούμε κάτι μέσα στο αυτοκίνητο.

Πηγή:

National Library of Medicine