Γενετικές ανωμαλίες

birth defects
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 24/01/2017 - 10:27

Περίληψη

Ένα ελάττωμα στη γέννηση είναι ένα πρόβλημα που προκύπτει ενώ το μωρό αναπτύσσεται μέσα στο σώμα της μητέρας. Οι περισσότερες γενετικές ανωμαλίες συμβαίνουν κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης.
 
Ένα στα 33 μωρά στις Ηνωμένες Πολιτείες γεννιέται με κάποιο γενετικό ελάττωμα.
 

Συμπτώματα

Ένα εκ γενετής ελάττωμα μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση ή τη λειτουργία του σώματος, καμιά φορά και τα δύο.
 
Ορισμένες εκ γενετής ανωμαλίες, όπως το λαγόχειλο ή ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, είναι δομικά προβλήματα που μπορεί να είναι εύκολο να τα δει κανείς.   Για να βρεθούν άλλα, όπως καρδιακές ανωμαλίες, οι γιατροί χρησιμοποιούν ειδικές εξετάσεις.
 
Οι γενετικές ανωμαλίες μπορεί να είναι ήπιες ή σοβαρές. Μερικές προκύπτουν από την έκθεση σε φάρμακα ή χημικές ουσίες. Για παράδειγμα, η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Οι λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε γενετικές ανωμαλίες.
 
Για τις περισσότερες γενετικές ανωμαλίες, η αιτία είναι άγνωστη.
 

Πρόληψη

Ορισμένες γενετικές ανωμαλίες μπορούν να προληφθούν. Λήψη φυλλικού οξέος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων εκ γενετής ανωμαλιών.
 
Συζητήστε με το γιατρό σας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε. Μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.

Αντιμετώπιση

Τα μωρά με γενετικές ανωμαλίες μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση ή άλλες ιατρικές θεραπείες.
 
Σήμερα, οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν πολλές γενετικές ανωμαλίες στη μήτρα. Αυτό τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν ή και να διορθώνουν κάποια προβλήματα πριν γεννηθεί το μωρό.
 

Πηγή:

National Library of Medicine