Διαβήτης τύπου 2

Type 2 diabetes
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 22:30

Περίληψη

Διαβήτης σημαίνει ότι τα επίπεδα γλυκόζης ή του σακχάρου στο αίμα σας  είναι πολύ υψηλά.
 
Με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, το πιο κοινό είδος, το σώμα σας δεν παράγει ή δέν χρησιμοποιεί την ινσουλίνη καλά.   Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά τη γλυκόζη να μπει στα κύτταρά σας για να τους δίνει ενέργεια.
 
Χωρίς ινσουλίνη, πάρα πολλή γλυκόζη παραμένει στο αίμα σας, και με την πάροδο του χρόνου, υψηλή γλυκόζη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα με το καρδιά, τα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα, τα ούλα και τα δόντια.


Παράγοντες Κινδύνου

Έχετε έναν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, αν είστε μεγαλύτεροι σε ηλικία, παχύσαρκοι, έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, ή δεν ασκείστε.    Επίσης έχοντας προδιαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο, δηλαδή όταν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι υψηλότερο από το κανονικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά ακόμη για να ονομάζεται διαβήτης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 εμφανίζεται σιγά-σιγά. Μερικοί άνθρωποι δεν παρατηρούν συμπτώματα καθόλου. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Έντονη Δίψα
• Συχνή Ούρηση
• Αίσθημα πείνας ή κούρασης
• Απώλεια βάρους χωρίς πρόθεση
• Πληγές που επουλώνονται αργά
• Θολή όραση

Διάγνωση

Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να δείξουν αν έχετε διαβήτη.  Ένας τύπος εξέτασης, η A1C  Αιμοσφαιρίνη, μπορεί επίσης να ελέγξει  το πώς διαχειρίζεστε τον διαβήτη σας.


Αντιμετώπιση

Πολλοί άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν το διαβήτη τους μέσω της υγιεινής διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας, και τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος.  Μερικοί άνθρωποι πρέπει επίσης να λαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη.

Πηγή:

National Library of Medicine