Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 20/01/2017 - 07:17
Περίληψη
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι.
Βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα, αλλά μπορεί επίσης να είναι και σε άλλα προϊόντα όπως φάρμακα, βιταμίνες και σε συμπληρώματα.
Οι άνθρωποι με ευαισθησία στη γλουτένη, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη γλουτένη. Είναι διαφορετική από την κοιλιοκάκη, μια άνοση νόσο στην οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να φάνε γλουτένη, επειδή θα βλάψει το λεπτό έντερο τους.
Συμπτώματα
Μερικά από τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη είναι παρόμοια με την κοιλιοκάκη. Αυτά περιλαμβάνουν κόπωση και στομαχόπονους.
Μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών κραμπών και του μουδιάσματος στα πόδια. Δεν βλάπτει παρόλα αυτά το λεπτό έντερο, όπως η κοιλιοκάκη.
Θεραπείες
Οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν περισσότερα σχετικά με την ευαισθησία στη γλουτένη. Αν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι την έχετε, μπορεί να προτείνει να σταματήσετε να τρώτε γλουτένη για να απομακρυνθούν τα συμπτώματα.
Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να εξεταστείτε για να αποκλειστεί η ύπαρξη κοιλιοκάκης.
Πηγή:
National Library of Medicine